Pereiti į pagrindinį turinį

„Čekiukų“ bylose iš trijų savivaldybių tarybos narių prašoma priteisti per 31 tūkst. eurų

2024-07-12 13:40

Praėjusią savaitę prokuratūros pateiktuose teismui civiliniuose ieškiniuose prašoma iš Mažeikių, Lazdijų ir Jonavos rajonų savivaldybių tarybos narių priteisti nepagrįstai išmokėtas išmokas, pranešė prokuratūra.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / Freepik.com nuotr.

Anot prokuratūros, viešojo intereso gynimo skyrių prokurorai siekia, kad politikai į savivaldų biudžetus grąžintų 31 tūkst. 727 eurus.

Šiaulių apygardos prokuratūros prokurorų atlikto tyrimo duomenimis, Mažeikių rajono tarybos narei Mildai Šukienei 2019–2023 metų kadencijos laikotarpiu nepagrįstai kompensuotas 3 tūkst. 991 euras tarybos nario išlaidų. Prokurorai kreipėsi į Telšių apylinkės teismo Mažeikių rūmus su ieškiniu, kuriuo iš politikės prašo priteisti minėtą sumą.

Tyrimo metu nustatyta, kad Mažeikių rajono tarybos narei M. Šukienei, tarybos nario pareigas ėjusiai tik iki 2021 metų gegužės 21 d., nepagrįstai kompensuotos degalų įsigijimo išlaidos už 1 tūkst. 225 eurus. Anot prokuratūros, M. Šukienė pylėsi benziną karantino laikotarpiu, kelis kartus pylėsi daugiau degalų nei telpa į jos tuo metu naudotos transporto priemonės baką. Tyrimo metu vertinant jos naudotų automobilių nuvažiuotą atstumą pagal kompensuotą degalų kiekį, teisėsaugos manymu, akivaizdu, kad nuvažiuoti kiekvieną darbo dieną nuo 39 iki 49 km vykdant tarybos nario funkcijas buvo nerealu.

Prokuroro ieškinyje nurodyta, kad nepagrįstai kompensuoti 456 eurai transporto priemonės remonto išlaidų, patirtų karantino laikotarpiais, taip pat telefoninių pokalbių ir interneto ryšio paslaugų išlaidos. Tarybos narei per 2 metus kompensuotos net 2,3 tūkst. eurų kanceliarinių prekių išlaidos, tarp kurių buvo dideli ir neprotingi kiekiai – 150 pakuočių kopijavimo popieriaus, 113 vnt. segtuvų, 100 vnt. archyvinių segtuvų, 49 pakuotės (po 100 vnt.) įmaučių, spausdinimo kasetės 10 vnt., taip pat įvairių mokyklinių bei kitų prabangių prekių.

Kauno apygardos prokuratūros prokuroras su civiliniu ieškiniu dėl neteisėto praturtėjimo kreipėsi į Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmus ir prašo iš praėjusios kadencijos Jonavos rajono savivaldybės tarybos nario Sauliaus Jakimavičiaus priteisti 20 tūkst. 436 eurus minėtos savivaldybės naudai. Įvertinus politiko automobilių kuro sąnaudas ir techninių apžiūrų metu fiksuotas ridas, nustatyta, kad S. Jakimavičiui už panaudotus degalus veiklai, nesusijusiai su tarybos nario veikla, nepagrįstai kompensuota daugiau nei 20 tūkst. eurų. Tyrimo metu nustatyta, kad nebuvo pagrindo kompensuoti neprotingai didelio – 16 581 litrų – degalų kiekio. Ieškinyje taip pat pripažintos nepagrįstomis degalų įsigijimo išlaidos, patirtos karantino laikotarpiais, kai savivaldybės tarybos posėdžiai vyko nuotoliniu būdu.

Kauno apygardos prokuratūros prokurorė civilinio proceso tvarka kreipėsi ieškiniu dėl nepagrįsto praturtėjimo į Alytaus apylinkės teismo Alytaus rūmus, prašydama iš Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narės ir merės Ausmos Miškinienės priteisti beveik 7,3 tūkst. eurų į minėtos savivaldybės biudžetą.

Išanalizavę surinktą informaciją apie A. Miškinienės pateiktus savivaldybei dokumentus dėl tarybos narės patirtų išlaidų kompensavimo, Kauno apygardos prokuratūros prokurorai nustatė, kad dauguma transporto išlaidų šiai politikei kompensuotos nepagrįstai.

Prokuratūros atlikto tyrimo metu nustatyta, kad A. Miškinienei nepagrįstai kompensuotos išlaidos trijų rūšių degalams – dyzelinui, benzinui ir dujoms. Tarybos narė iš viso 253 kartus pylėsi degalų – 87 kartus atsiskaitė 49 mokėjimo kortelėmis. Tyrimo duomenimis degalai buvo įsigyjami ne tik Lazdijų rajone.

A. Miškinienė per 2019–2023 metų kadenciją pateikė dokumentų kompensuoti pirktus degalus už 12 tūkst. 272 eurų. Nustatyta, kad tarybos narė jau grąžino 4 tūkst. 249 eurus į Savivaldybės biudžetą, kaip nepagrįstai kompensuotas išlaidas. Pagrįstomis išlaidomis už kurą laikytinos tik 725 eurų išlaidos už 510 litrų degalų.

Prokuratūra primena, kad teismai šią savaitę patenkino Klaipėdos ir Panevėžio apygardų prokuratūrų prokurorų pateiktus civilinius ieškinius. Iš Tauragės rajono savivaldybės tarybos narės ir vicemerės Virginijos Eičienės priteista 14 tūkst. 810, o iš Pasvalio rajono politiko Rimvydo Mitkaus – 9 tūkst. 711 eurų, 5 proc. metinės palūkanos už priteistą sumą nuo bylos iškėlimo teisme dienos iki teismo sprendimo visiško įvykdymo ir sumokėti žyminį mokestį.

Savivaldybių lėšų panaudojimo tyrimuose viešojo intereso gynimo prokurorai vertina, ar pinigų sumos tarybos nariui yra išmokėtos teisėtai, o nustatę teisės aktų pažeidimus – kreipiasi su ieškiniu į teismą dėl konkrečių sumų grąžinimo į biudžetą civilinio proceso tvarka. Generalinės prokuratūros, Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių apygardų prokuratūrų Viešojo intereso gynimo skyrių prokurorai apylinkių teismams šiuo metu yra pateikę 54 civilinius ieškinius bendrai 604 tūkst. 693 eurų sumai.

Šiuo metu šalies savivaldybėms tarybos nariai bendrai savanoriškai yra grąžinę 756 tūkst. 985 eurus į savivaldybių biudžetus.

Šiuo metu atliekami viešojo intereso gynimo tyrimai dėl lėšų grąžinimo į Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Panevėžio miestų bei Vilniaus, Ukmergės, Alytaus, Jonavos, Varėnos, Druskininkų, Lazdijų, Prienų, Tauragės, Šilutės, Kretingos, Mažeikių, Telšių, Radviliškio, Joniškio, Akmenės, Ignalinos, Pasvalio, Zarasų rajonų ir Pagėgių, Marijampolės, Neringos savivaldybių biudžetus.

ELTA primena, kad visuomenininkui Andriui Tapinui inicijavus savivaldos politikų lėšų įsisavinimo tyrimą „Skaidrinam“ ir dėl to kilus skandalui dėl galimo politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, į teisėsaugos akiratį pakliuvo daugybė savivaldybių politikų.