Pereiti į pagrindinį turinį

Degindama sausą žolę žuvo 82-ejų senolė

2009-04-24 15:21
Degindama sausą žolę žuvo 82-ejų senolė
Degindama sausą žolę žuvo 82-ejų senolė / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Per praėjusią parą šalyje kilo net 197 gaisrai, 148 iš jų - atvirose teritorijose. Viename tokiame gaisre žuvo žmogus.

Apie 16 val. 50 min. didelis gaisras kilo Švenčionių rajone, Parudinės kaime. Atskubėjus ugniagesiams, atvira ugnimi čia jau liepsnojo medinis gyvenamasis namas ir ūkinis pastatas, o aplink juos degė sausa žolė ir miško paklotė. Pradėję gesinti gaisrą, ugniagesiai išdegusioje pievoje rado apdegusį 82-ejų metų pastatų savininkės kūną.

Gaisro metu sudegė namo stogas ir perdengimas, stipriai apdegė sienos, supleškėjo ūkinis pastatas, sudegė šalia jo stovėjęs lengvasis automobilis, apdegė apie 20 kub. m malkų, išdegė apie hektarą sausos žolės ir apie 2 ha miško paklotės. Nelaimės aplinkybės tiriamos. Tai jau trečias šį pavasarį žuvęs žmogus, rastas išdegusiose pievose.

Dar vienas grėsmingas gaisras kilo Zarasų rajone, Čiželiškės kaime. Atskubėjus ugniagesiams, sausa žolė čia degė net 30 ha plote. Tad buvo pasitelktos papildomos ugniagesių pajėgos ir miškininkai, kurių pastangomis pavyko išgelbėti gyvenamąjį namą ir klojimą, tačiau medinis ūkinis pastatas supleškėjo iki pamatų. Be to, išdegė net 50 ha pievos ir krūmynų.

Šiemet atvirose teritorijose vien tik ugniagesiai jau užgesino beveik 4 tūkstančius gaisrų, išdeginusių apie 10,5 tūkst. ha pievų ir miško paklotės. Vaizdžiai tariant, šis išdegęs plotas jau viršija Klaipėdos miesto savivaldybės teritoriją ir yra dvigubai didesnis negu pernai per visus metus.

Sinoptikai prognozuoja šiltą ir sausą savaitgalį. Tad sąlygos gaisrams atvirose teritorijose kilti bus itin palankios. Todėl Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas dar kartą prašo gyventojų nedeginti žolės, o su ugnimi gamtoje elgtis ypač atsargiai: nemėtyti neužgesintų nuorūkų, degtukų, nekūrenti laužų arti miško, pastatų, durpingų vietų, nepalikti jų be priežiūros ir nepamiršti užgesinti.

Tuo pačiu dar kartą įspėjame, kad už žolės deginimą piliečiai gali būti nubausti nuo 25 iki 1000 litų bauda, o pareigūnai - nuo 100 iki 2000 litų. Be to, gali tekti atlyginti ir gamtai padarytą žalą, o ji kartais siekia ne vieną tūkstantį litų. Šiemet vien tik Valstybinė priešgaisrinės priežiūros pareigūnai už žolės deginimą jau nubaudė 142 pažeidėjus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų