Pereiti į pagrindinį turinį

Medikai ir toliau mušami – šįkart įniršusio vyro aukomis tapo Alytaus gydytojos

2023-02-23 13:26 diena.lt inf.

Lankytojų smurtas prieš medikus, regis, toliau kaip sniego gniūžtė ritasi per Lietuvą. Atrodo, neseniai buvo incidentas Kėdainiuose, kai žmogus parvertė gydytoją. Netrukus tas žmogus turėtų stoti prieš teismą, kuris šią bylą sprendžia pagreitinto proceso būdu. Jam gresia nuo baudos iki dvejų metų nelaisvės. Kadangi gydytojai nepralyginami pareigūnams, tai bausmės ne tokios griežtos.

Asociatyvi freepik.com nuotr.

Kitas nemalonus incidentas – Alytaus ligoninėje, kai vyras atėjo aplankyti gulinčios savo mamos. Kai buvo paprašytas išeiti iš palatos, įpykęs vyras iškeikė, apstumdė ir sudavė vienai gydytojų. Dėl konflikto buvo kreiptasi į policiją. Situaciją pakomentavo Alytaus ligoninės direktorius Artūras Vasiliauskas.

– Istorija trumpa. Atvykęs pacientas aplankyti savo artimo žmogaus buvo skyriaus palatoje, tuo metu atvykusios slaugytojos atlikti tam tikrų procedūrų paprašė lankytojo, kad luktelėtų laukiamajame. Tačiau atvykęs lankytojas elgėsi agresyviai, vartojo necenzūrinių žodžių, nevykdė prašymų. Tada jos kreipėsi į skyriaus vedėją, kad padėtų išspręsti šį klausimą. Atvykus skyriaus vedėjui ir gydytojui lankytojas elgėsi agresyviai, sudavė skyriaus gydytojai, kitą gydytoją pastūmė ir su keiksmažodžiais pasišalino iš skyriaus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ar tai pirmas toks įvykis jūsų ligoninėje?

– Tai pirmas atvejis, kai buvo kreiptasi į policiją. Tokių protrūkių pasitaiko, gal administracija ne viską sužino.

– Ką tekę seniau girdėti, kas nepapuolė į viešumą?

– Tam tikrų nekorektiškų žodžių ir kitų kreipinių pasitaiko išlydint pacientą namo iš jo artimųjų. Nukenčia ir medikai, patiria stresą, nors po šito pacientė guli jau ketvirtą parą, ji gauna aktyvaus gydymo paslaugas. Nesuprantu, kodėl reikėjo lankytojui taip elgtis. Luktelėjus nebūtų buvę problemų. Keistas žmonių nusiteikimas.

– Seniau neteko girdėti apie tiek daug smurto atvejų prieš medikus ir paramedikus. Kas pasikeitė? Ar gydytojai pradėjo daugiau apie tai kalbėti ir viešinti problemą? O gal pacientai tapo agresyvesni?

– Iš pacientą lydinčių asmenų išgirstame daugiau nepasitenkinimo, nurodymų kaip ir ką daryti.

– Kokia smurtą patyrusių medikų dabar psichologinė būklė?

– Baimės nėra. Dirbame kasdien didelės rizikos zonoje. Gydytoja patyrė moralinę traumą.

Toliau darbuojamės, pavienių atvejų bus ir toliau, nors norėtųsi, kad jų mažėtų.

– Ar rūpinotės jos psichologine konsultacija?

– Taip, esame ne kartą organizavę, mūsų psichologas dirbo su mūsų personalu. Šiuo atveju žiūrėsime, kaip toliau klostysis. Gydytoja supranta, kas įvyko. Mūsų pareiga pacientei suteikti toliau paslaugas.

– Ką daryti, kad tokių atvejų pasitaikytų mažiau? Ar medikų priskirimas pareigūnų statusui padėtų?

– Viešinimas. Kuo daugiau viešinsime, tuo daugiau rezultatų. Priskirus medikus prie pareigūnų statuso, padidėtų administracinė atsakomybė, tačiau Lietuvoje daug griežtų įstatymų ir visko pasitaiko. Manau, reikia eiti viešinimo keliu.

– Ar po šio įvykio imatės papildomų saugos priemonių?

– Pas mus apsauga daugybę metų dirba, budi visą parą. Mes naudojamės, kada reikia, policijos paslaugomis. Toliau darbuojamės, pavienių atvejų bus ir toliau, nors norėtųsi, kad jų mažėtų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų