Pereiti į pagrindinį turinį

Šakočio kepimas atskleis saldžią uostamiesčio Meno kiemo paslaptį

2012-12-12 14:42
Šakočio kepimas atskleis saldžią uostamiesčio Meno kiemo paslaptį
Šakočio kepimas atskleis saldžią uostamiesčio Meno kiemo paslaptį

Penktadienį uostamiesčio Meno kieme pasklis kepamo šakočio kvapas – bus galima ne tik pamatyti, kaip gimsta šis saldus stebuklas, bet ir jo paragauti.

„Prisivilioti šakotį“ į Meno kiemą sumanė Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre (KKKC) reziduojanti menininkė, Aizputės meno rezidentūros vadovė iš Latvijos Signė Pucena. Ji mano, kad Lietuvoje šakotis – vienas populiariausių lietuviškojo nematerialaus kultūros paveldo objektų, garsinantis šalį ir kuriantis istorijas.

Šakotis yra vokiečių kulinarinio gaminio Baumkucheno atmaina, dėl vokiško kepinio pavadinimo kartais ir Lietuvoje vadinamas Bankuchenu (vokiškai – „medis-pyragas“).

Apie šakočio kepimą Europoje žinoma jau XV a. Jį kepdavo vienuoliai ir receptus laikė didelėje paslaptyje. Iš viso žinoma apie 60 šakočių receptų.

Šakotis į Lietuvą atkeliavo XX a. pradžioje. Prieš 20–30 metų voleliai sukdavosi kas antroje kaimo lauko virtuvėlėje. Be šakočio neapsieidavo ne tik vestuvės, bet ir kitos didesnės šeimos šventės. Taip pat jau tapo papročiu puošnųjį skanėstą vežti į svečias šalis. Deja, Lietuvoje vis rečiau sutinkame dar mokantį kepti šį gardėsį.

Išties šakočio „socializacijos“ evoliucija yra nepaprasti įdomi. Nė vienam kitam kulinariniam ar konditeriniam gaminiui Lietuvoje iš nelegalių sovietinių lauko virtuvių nėra pavykę patekti ant nacionalinio pjedestalo ir tapti dovana, reprezentuojančia mūsų šalį svetur.

Prieš Šv. Kalėdas Klaipėdos meno kieme bus galima išvysti šakočio kepimą, užuosti saldų kvapą, paragauti paslapties. Kepimo ritualą demonstruos Virgina Bočkienė ir Algimantas Beručka, kurie jau 20 metų kepa šiuos konditerijos šedevrus.

KKKC rezidentė Aizputės meno rezidentūros vadovė iš Latvijos S.Pucena kalbins ateisiančius į Meno kiemą svečius ir ragins pasidalyti savo istorijomis, susijusiomis su šakočio kepimu, ar tiesiog papasakoti nutikimus, kurie įvyko dovanojant šakotį ar jį gaunant.

Klaipėdiečiai ir miesto svečiai kviečiami dalyvauti šakočio gamybos programoje. Svarbiausia programos dalis bus šakočio kepimas tikros ugnies kaitroje, į kepimo procesą įtraukiant visus programos dalyvius. Pabaigoje laukia ką tik iškepto šakočio degustacija bei pasidalijimai pasakojimais, receptais, patirtimi.

Šis kvapnus ir, kaip tikimasi, gardus renginys vyks gruodžio 14 d. nuo 14 iki 18 val. KKKC Meno kieme, kur ir bus demonstruojamas šakočio kepimas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų