Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos koncertų salėje skambės „Naujametinė rapsodija“

2010-12-30 05:35
Klaipėdos koncertų salėje skambės „Naujametinė rapsodija“
Klaipėdos koncertų salėje skambės „Naujametinė rapsodija“ / Darijos Vasiliauskienės nuotr.

Penktadienį Klaipėdoje nuskambės paskutiniai šeštojo šventinės klasikos festivalio „Salve Musica“ akordai.

Paskutinį senųjų metų vakarą 18 val. Klaipėdos koncertų salėje vyksiantis koncertas „Naujametinė rapsodija“ skleis ypatingą nuotaiką. Scenoje gros ir net vaidins charizmatiškasis pianistas Petras Geniušas, improvizacijų meistras saksofonininkas Petras Vyšniauskas bei entuziastingasis violončelininkas Mindaugas Bačkus.

Muzikuodami duetais, trio ir su Klaipėdos kameriniu orkestru (KKO), jie atliks W.A.Mozarto, L.Boccherini’o, G.Rossini’o, P.Čaikovskio, G.Gershwino, D.Brubecko, A.Piazzolla’os, J.Mieželytės ir J.Linkola’os kūrinius – kurs neįtikėtinas garsų istorijas, pins melodijų girliandas, kuriomis dabins ponias ir ponus, paneles ir ponaičius. Muzika įkvėps dvasios polėkį, skatins minties lakumą, fantaziją ir veiklumą. Ji vainikuos praeinančius ir pasveikins ateinančius metus.

Charizmatiškojo pianisto laukia 50-metis

Kuo 2010-ieji įsiminė P.Geniušui? Tuo, kad neseniai išleido naują kompaktinę plokštelę, kurioje įrašytus R.Schumanno kūrinius įgrojo mūsų salėje karštą praėjusią vasarą. Netrukus pianistas rankose laikys dar vieną kompaktinę plokštelę su J.Adamso koncertu fortepijonui ir orkestrui „Century Rolls“. Jį, beje, kartu su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru atliko ir 2009 m. festivalyje „Permainų muzika“.

Svarbiais metų įvykiais P.Geniušas laiko sūnaus Luko laimėjimus: aukso medalį Ginos Bachauer pianistų konkurse Solt Leik Sityje (JAV) ir antrąją vietą F.Chopino pianistų konkurse Lenkijoje. Petras prisimina koncertų turą Japonijoje ir ypatingą pasirodymą šventoje, meditatyvioje Rothko Chapel (Hiustonas, JAV) erdvėje.

Kitąmet pianistui, Lietuvos nacionalinės ir  Pasaulio intelektinės nuosavybės organizacijos premijų laureatui P.Geniušui sukaks 50. Jubiliejinė koncertų serija Vilniuje ir Kaune prasidės jau vasarį, vėliau lauks gastrolės Amerikoje.

Bus 40 metų, kai įsimylėjo savo žmoną

P.Vyšniauskas, paklaustas apie ryškiausius 2010-ųjų įvykius, paminėjo koncertus pasaulinėje parodoje „Expo 2010“ Šanchajuje (Kinija), gastroles Izraelyje, klubo „Jazz kablys“ Vilniuje atidarymą. Nacionalinės premijos laureato apdovanojimų lentyną ką tik papildė Šv. Kristoforo statulėlė, įteikta „už Vilniaus džiazo skambesį”, ir LR Seimo sidabro medalis.

Senųjų metų pabaigoje saksofonininkas taip pat koncertavo su sūnumi trimitininku Dominyku, o apie naujuosius sakė, kad tuomet bus 40 metų, kai įsimylėjo savo žmoną.

Suplanuoti visi 2011-ųjų koncertai

M.Bačkus dirba KKO meno vadovu jau pusantrų metų. Tiek laiko jis su šeima gyvena Klaipėdoje. Čia šiemet pasaulį išvydo Agota – penktoji Jurgos ir Mindaugo atžala.

„Klaipėdoje jaučiuosi labai gerai, – teigė muzikantas.  – Orkestro grojimas po truputį stabilizuojasi, nuolat plečiame repertuarą. 2011-iesiems jau suplanuoti visi koncertai.“

Iš tiesų reprezentaciniam miesto orkestrui šie metai buvo ypač intensyvūs: pasirodyta beveik 50 kartų svarbiausiose Lietuvos salėse ir festivaliuose, koncertuota Oštyne (Lenkija) ir Kaliningrade (Rusija). Pradėtas įgyvendinti didingas 7 renginių ciklas „Mozartas: visi koncertai fortepijonui ir orkestrui“, kuriame KKO muzikuoja kartu su fortepijono virtuozu Alexanderiu Paley (JAV). Išsiplėtė su orkestru bendradarbiaujančių solistų ir dirigentų ratas. Tiesa, dalį programų kolektyvas atlieka be dirigento, vadovaujamas išmintingo ir sumanaus meno vadovo, neretai pasirodančio ir solisto amplua.

Festivalio „Salve Musica“ ir jo koncerto „Naujametinė rapsodija“ organizatoriai klausytojams linki džiugaus, įsimintino vakaro ir laimingų metų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų