Pereiti į pagrindinį turinį

A. Modigliani ir R. Lichtensteino darbai aukcione parduoti už rekordines sumas

2015-11-10 07:17 diena.lt inf.

„Christie's“ aukcione Niujorke pirmadienį buvo pasiekti nauji italų dailininko Amedeo Modigliani (Amedėjaus Modiljanio) ir amerikiečių poparto legendos Roy Lichtensteino (Rojaus Liktenstaino) darbų kainos rekordai – jų paveikslai parduoti už atitinkamai 170,4 mln. JAV dolerių ir 95,37 mln. JAV dolerių.

A.Modigliani „Atsilošusios moters aktas“ (Nu Couche), nutapytas 1917-1918 metais, parduotas po devynias minutes trukusių karštligiškų varžytuvių tarp septynių potencialių pirkėjų. Jį telefonu įsigijo pirkėjas iš Kinijos. Šis italų dailininko darbas aukcionui buvo pateiktas pirmą kartą.

„Christie's“ nurodė, jog tai yra antroji didžiausia aukcione už meno kūrinį kada nors sumokėta kaina. Pasibaigus varžytuvėms dėl A.Modigliani paveikslo, sausakimšoje aukciono namų salėje nuaidėjo garsūs plojimai.

Pasaulio rekordas priklauso ispanų dailininko modernisto Pablo Picasso (Pablo Pikaso) darbui „Alžyro moterys“ (Les femmes d'Alger (Version O), kuris pernai gegužę „Christie's“ aukcione Niujorke parduotas už 179,4 mln. dolerių.

A.Modigliani aliejiniais dažais tapytoje drobėje vaizduojama nuoga moteris, gundančia poza gulinti ant mėlynos pagalvės ant raudonos sofos.

Šis darbas sukėlė skandalą, kai italų menininkas pirmą kartą pristatė jį parodoje Paryžiuje. Lauke susirinko didžiulė minia žmonių, o pasipiktinusi policija nurodė nedelsiant nutraukti parodą.

„Tai neabejotinai yra šedevras“, - prieš aukcioną žurnalistams sakė „Christie's“ atstovė Jessica Fertig (Džesika Fertig).

Specialiame aukciono vakare, pavadintame „Menininko mūza“, taip pat buvo pasiektas naujas JAV dailininko R. Lichtensteino darbų kainos rekordas - už jo paveikslą „Slaugė“ (Nurse) buvo pakloti 95,37 mln. dolerių.

Šis R.Lichtensteino paveikslas tapo sėkminga investicija jo pardavėjui, kuris 1995-aisiais šį komiksų įkvėptą poparto kūrinį įsigijo už 1,65 mln. dolerių.

Kaina, paklota už blondinės sultingomis raudonomis lūpomis portretą, sumušė ankstesnį R.Lichtensteino darbų rekordą - 56 mln. dolerių, kurie 2013-aisiais buvo sumokėti už jo „Moterį su gėlėta skrybėle“ (Women with Flowered Hat).

Šiame portrete iš komiksų įkvėptų darbų serijos vaizduojama blondinė raudonomis lūpomis su iškrakmolyta slaugės kepure ir chalatu, nukreipusi žvilgsnį į šoną.

Paprastas ir tuo pat metu paslaptingas 122x122 cm paveikslas šiandien atrodo toks pat šiuolaikiškas, kaip 1964-aisiais, kai buvo nutapytas, ir tebėra itin populiarus visame pasaulyje.

„Slaugė“, sukurta per patį amerikiečių poparto judėjimo piką, reguliariai eksponuojama 1997 metais mirusio R.Lichtensteino darbų retrospektyvos parodose.

Pirmą kartą šį darbą įsigijo garsus poparto kūrinių kolekcininkas Leonas Krausharas (Leonas Kraušaras), turėjęs ir kitos poparto legendos Andy Warholo (Endžio Vorholo) darbų.

Daug dėmesio aukcione sulaukė ir postimpresionisto Paulio Gauguino (Polio Gogeno) darbas „Terezė“ (Therese), už kurį buvo sumokėti 30,97 mln. dolerių. Tai brangiausiai kada nors aukcione parduota šio prancūzų menininko skulptūra.

Vienas darbų, kurių pirmadienį aukcione nepavyko parduoti, buvo vokiečių kilmės anglų tapytojo Luciano Freudo (Liuciano Froido) dukters, madų dizainerės Bellos Freud (Belos Froid) aktas, vertinamas 20-30 mln. JAV dolerių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų