Quantcast

Prancūzijos pilyje – lietuvių kūryba

  • Teksto dydis:

Neįprastais sodais garsėjančioje šiaurės vakarų Prancūzijoje esančioje d'Hauterives à Argentré pilyje pristatyta tarptautinė paroda „Rendez-vous au jardins“, kurioje buvo matyti ir lietuvių autorių pavardžių.

Tarptautinis projektas

Prancūzų galeristės Margo Babilonia Calderero kuruojamas, galerijos „ACCES-Art and cross cultural exchange society“ organizuotas projektas surengtas kartu su Prancūzijos kultūros ministerija ir Filipinų ambasada Prancūzijoje.

Paroda subūrė 50 menininkų iš 20 pasaulio šalių: Prancūzijos, Lietuvos, Filipinų, Taivano, Italijos, Vokietijos, Australijos, Egipto, Lenkijos, Kroatijos, Nyderlandų, Singapūro ir kitų. Parodoje savo kūrybą pristato keletas žinomų Lietuvos menininkių, kurios bendradarbiauja su VšĮ „Gabrielės meno galerija“ ir prancūzų galerija „ACCESS-Art and cross culture exchange society“.

Parodoje dominavo abstrakčiosios tapybos stilistika gamtos temomis sukurti darbai – ant aliuminio plokščių spausdinti mažo formato kūriniai. Kiekvienas parodos dalyvis pasitelkė savą kūrybos strategiją, priemones, ieškojo savito būdo, kaip įgyvendinti vizijas ar interpretuoti gamtos motyvus, tad projektas buvo įdomus gausia tematikų ir meninės stilistikos įvairove.

Gabrielė Kuizinaitė. Pavasario lietus.

Tradicija ir eksperimentai

Jau nuo 2022 m. su prancūzų galerija bendradarbiaujanti eksperimentinio meno kūrėja Gabrielė Kuizinaitė tarptautinėje parodoje pristatė abstraktų ekspresyvių spalvų darbą iš eksperimentinės tapybos ciklo „Pavasario lietus“ (2024). Kaunietės kūrybai būdingas netikėtas spalvų, linijų, formų žaismas. Svarbūs meniniai sprendimai ir nuolatiniai temų ieškojimai. Menininkė yra surengusi parodų Lietuvoje ir užsienyje: septynias personalines parodas ir dalyvavusi 110 tarptautinių kolektyvinių dailės parodų Italijoje, Amerikoje, Paryžiuje, Indijoje, Graikijoje.

Savo kūrybą pristačiusios kėdainiškės Nataljos Donskajos biografijoje – gausus sąrašas parodų, surengtų Lietuvoje, Ispanijoje, Indijoje, Vokietijoje, Italijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Turkijoje, Indonezijoje. Gamtos tematika kuriančiai menininkei svarbios filosofinės įžvalgos, abstrakčios ir šiuolaikinės formos. Prancūzijoje ji eksponavo aliejiniais dažais tapytą paveikslą iš ciklo „Gėlių svajonės“. Jos kūriniai išsiskiria subtiliu, kartais ir ekspresyviu spalvų koloritu, menininkė naudoja skirtingas raiškos priemones. „Gėlių svajonėms“ ji rinkosi šiltų ir šaltų tonų derinius, spontaniškus potėpius, tapė pasakiškų formų augalus.

Nelė Jurgelionienė. Kelionė į save.

Akvarelistė, tapytoja ir pastelių meistrė Marija Rastenienė į savąjį daugiau kaip 30 personalinių ir virš 100 kolektyvinių tarptautinių dailės parodų sąrašą įtraukė ir šį Prancūzijos pilyje pristatytą projektą. Dialogą su metų laikais nuolat mezganti menininkė šiai parodai parinko nedidelio formato tapybos darbą „Šviesos žaidimas“, kuriame pavaizdavo jai svarbų ryšį su visata, kosmosu.

Dominavo abstrakčiosios tapybos stilistika gamtos temomis sukurti darbai – ant aliuminio plokščių spausdinti mažo formato kūriniai.

Vidinė kelionė

Tarptautinį pripažinimą pelniusi aktyviai kurianti Nelė Jurgelionienė – meno terapijos specialistė, aktyvi plenerų suaugusiems ir vaikams organizatorė, dalyvė. Nemažai personalinių dailės parodų surengusi menininkė yra dalyvavusi ir tarptautinėse parodose Lenkijoje, Vokietijoje, Danijoje, Airijoje, Turkijoje, Indijoje. Tapytoja lieja akvarele, piešia pastele, tapo aliejiniais ir akriliniais dažais, dažnai naudoja mišrią techniką. Skirtingi jos paveikslų siužetai kinta priklausomai nuo žiūros taško, metų laiko ir nuo pačios kūrėjos nuotaikos. Idėjų kūrybai ji semiasi iš gamtos.

Šioje parodoje menininkė pristatė paveikslą „Kelionė į save“, atspindintį vidinę jos kelionę. N. Jurgelionienei svarbi ne tik temų, bet ir stilių bei atlikimo technikų įvairovė, o kurdama eksponuojamą paveikslą ji pasirinko griežtas geometrines formas, šaltų ir šiltų spalvų kontrastus.

Natalja Donskaja. Iš ciklo „Gėlių svajonės“.

Dar viena projekte dalyvavusi lietuvė – kaunietė Zita Jusevičiūtė-Tarasevičienė – parodai parinko nedidelio formato tapybos darbą iš kolekcijos „Miniatiūros“. Apie 200 tarptautinių kolektyvinių dailės parodų Europoje, Šiaurės Amerikoje, Azijoje dalyvė yra surengusi daugiau kaip 100 personalinių parodų. Tapytojos kūrinių yra įsigiję meno kolekcionieriai iš Pietų Korėjos, Kanados, Vokietijos, Nyderlandų.

Menininkė yra sukūrusi paveikslų ciklus-kolekcijas „Juodas sidabras“, „Išlikti pavasarį“, „Japoniški motyvai“, „Odė rudeniui“, „Chaoso kelias“. Jos nuolat kintančioje kūryboje itin svarbu besikeičianti spalvų paletė, meninės kompozicijos kaita. Z. Jusevičiūtės-Tarasevičienės kūrybos paletėje dominuoja raudona, ruda, žalia, mėlyna, oranžinė, jai būdingi ekspresyvūs spalvų kontrastai. Autorei svarbus santykis su besikeičiančiais metų laikais, gamtos ritmais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Repinas \\\\\.../////

Repinas  \\\\\...///// portretas
Ne gėda rodytis su tokia "kūryba"?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių