Pereiti į pagrindinį turinį

„Urvinis žmogus“ rengiasi į paskutines gastroles po Lietuvą

2010-12-21 18:42
„Urvinis žmogus“ rengiasi į paskutines gastroles po Lietuvą
„Urvinis žmogus“ rengiasi į paskutines gastroles po Lietuvą / „Idioteatro“ nuotr.

Viena populiariausių pastarojo meto teatro komedijų šalyje „Urvinis žmogus“ iš karto po Naujųjų metų pradės paskutines gastroles po Lietuvą.

Jų metu „urvinis“ užsuks į beveik dvi dešimtis šalies miestų ir miestelių.

Nugyveno įspūdingą gyvenimą

„Įsimintiniausias gyvenime būna pirmas ir paskutinis kartas“, – teigė vilnietis aktorius Dainius Kazlauskas, „urvinį“ vaidinantis nuo pat pirmojo spektaklio 2005-ųjų pradžioje. Gastrolėse taip pat vaidins klaipėdietis aktorius Darius Meškauskas, kurio „urviniškas“ stažas – daugiau kaip penkeri metai.

Komediją prieš beveik septynerius metus pastatęs „Idioteatras“ paskutiniųjų gastrolių proga žada ypatingų staigmenų.

„Pirmasis mūsų kūdikis nugyveno įspūdingą gyvenimą, o šios gastrolės skirtos padėkoti žiūrovams už jų nuolatinį palaikymą ir gerą nuotaiką. Tai nebus liūdnas ir graudus atsisveikinimas – jei ir verksime, tai tik iš juoko“, – sakė „Idioteatro“ vadovas Donatas Tarasevičius.

Žiūrovai atpažįsta save

Įpusėjant septintąjį sezoną „Urvinio žmogaus“ statistika komedijai leidžia drąsiai prašytis į visų laikų populiariausių spektaklių Lietuvoje sąrašus: nuo premjeros 2005-ųjų sausį „urvinis“ buvo rodytas beveik 650 kartų daugiau kaip 30-yje Lietuvos miestų ir miestelių, spektaklį pamatė daugiau kaip 230 tūkstančių žiūrovų.

Prieš ketverius metus, 2006-ųjų lapkričio pabaigoje, bilietai į septynis kalėdinius „Urvinio žmogaus“ spektaklius buvo parduoti per 15 minučių.

 „Urvinis žmogus“ – tai vieno aktoriaus vaidinama dviejų dalių komedija, kurios herojus – „tipiškas vyras“ – scenoje aiškinasi, kodėl vyrai ir moterys nuo pat urvinio žmogaus laikų nesugeba iki galo suprasti vienas kito kalbos, minčių ir jausmų.

Scenoje „urvinis“ – labai išraiškingas ir daugialypis personažas. Jis „vyriškai“ pasakoja neįmantrias, kasdieniškas ir kiek buitiškas istorijas, kurios nutinka jam bendraujant su savo mylima, bet taip iki galo ir neperprasta žmona. Todėl žiūrovai dažnai atpažįsta įvairius epizodus, lyg jie būtų paimti iš jų pačių gyvenimo. Ir daug juokiasi, kaip ir dera žiūrint gerą komediją.

Vaidina improvizacijos meistrai

„Šis spektaklis mums labai brangus, tačiau ateina laikas užleisti vietą kitiems, imtis naujų pastatymų. Kita vertus, „Urvinio žmogaus“ neketiname padėti į archyvus: komedija toliau bus rodoma Vilniuje, turime ir kitų su ja asusijusių planų“, – komentavo D.Tarasevičius.

„Urvinis žmogus“ buvo pirmasis „Idioteatro“ darbas teatro scenoje. Debiutinį komedijos pastatymą režisavo Kostas Smoriginas ir D.Kazlauskas, o visus vėlesnius – D.Kazlauskas. Be to, jis pastatė du šios komedijos variantus užsienyje: Maskvoje (2007 m.) ir Varšuvoje (2010 m.). Rusiškasis „urvinio“ variantas du kartus su didžiuliu pasisekimu parodytas Lietuvoje.

Be D.Kazlausko, „urvinio“ monologus lietuviškoje scenoje yra interpretavę dar trys aktoriai: D.Meškauskas, K.Smoriginas ir Vaidotas Martinaitis.

Aktoriai vienu balsu tvirtino, kad šis vaidmuo yra ypatingas: dvi valandos scenoje reikalauja didelės ištvermės ir nemenkų improvizacijos gebėjimų. O komedijos žanras – ir ypatingų pastangų, nes nepakanka vien smagaus teksto, reikia sukurti ypatingą ir artimą ryšį su publika.

Pervadino gatvę Niujorke

Komediją „Urvinis žmogus“ (angl. „Defending the Caveman“ – „Užtariamasis žodis urviniam žmogui“) sukūrė amerikietis aktorius ir režisierius Robas Beckeris.

Jos premjera įvyko 1991 m. San Franciske. Vėliau spektaklis apvažiavo visas Jungtines Valstijas, 1995 m. debiutavo Brodvėjuje ir tapo rekordininku – ilgiausiai ten rodytu monospektakliu. Ta proga Niujorke net atsirado „Urvinio gatvė“ – 1996 m. tuometinis miesto meras Rudolfas Džiulianis tokiu pavadinimu (angl. Caveman Way) pervadino Vakarų 44-ąją gatvę, kurioje stovi šį spektaklį rodęs teatras „Helen Hayes Theater“.

„Urvinis žmogus“ išverstas į 30 kalbų, komedija jau rodyta 45-iose pasaulio šalyse, ją matė keli milijonai žiūrovų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų