Pereiti į pagrindinį turinį

Natūralus baseinas – gyvos gamtos oazė

Harmonija: natūralūs baseinai puikiai dera prie aplinkos, skirtingai nei chemikalais dvokiančios mėlynos dėžutės.
Harmonija: natūralūs baseinai puikiai dera prie aplinkos, skirtingai nei chemikalais dvokiančios mėlynos dėžutės. / "The New York Times", "Woodhouse Natural Pools", "Biotop" nuotr.

 

Chloru dvelkianti taisyklingos formos "dėžė" iš mėlynų ar baltų plytelių ne vieną gali atbaidyti nuo minties kieme įsirengti baseiną. Tačiau siūlymui gyventi šalia gyvos gamtos oazės turbūt mažai kas atsispirtų, rašo JAV dienraštis "The New York Times".

Vandenį valo augalai ir bakterijos

Pramoninio dizaino specialistas amerikietis Mickas Hilleary jau daugiau nei penkerius metus projektuoja gyvenamųjų namų baseinus ir puikiai žino, kokie tautiečių įpročiai. Padengtas baltomis arba mėlynomis plytelėmis – toks, daugumos manymu, turi būti normalus baseinas. Tačiau M.Hilleary įmonė "Total Habitat" metė iššūkį įsigalėjusiai madai ir pristatė naujovę – natūralius baseinus mediniais kraštais, su vešlia augmenija ir be jokių chemikalų.

"Jie atrodo natūraliai, tarsi tvenkiniai, – paaiškino M.Hilleary. – Bet vanduo čia toks švarus, kad žmogui tiesiog sunku atsispirti pagundai išsimaudyti."

Natūralus baseinas, Europoje dažnai vadinamas maudymosi tvenkiniu, yra kartu ir maudynių vieta, ir vandens sodas. Dizainas ir medžiagos gali skirtis, bet visi tokio tipo baseinai turi bendrą bruožą – žaliąją zoną iš vandens augalų, kurie atlieka organinio valymo funkciją.

Natūralių baseinų sienos gali būti uolėtos, į juos beriama žvyro arba čerpių. Prie jų limpa naudingos bakterijos, kurios taip pat prisideda prie biologinės švaros. Dirbtiniuose tvenkiniuose vanduo būna drumzlus, o natūralaus baseino dugnas visada matomas.

Kriokliai ir džiunglių lagūna

"Daugeliui žmonių nepatinka chloras", – aiškino natūralių baseino gamintojo "Expanding Horizons" vadovas Bryanas Morse'as. Pasinaudojęs Pietų Kalifornijos klimato pranašumais, jis savo namo kieme sukūrė tikrą džiunglių lagūną. Virš natūralaus baseino vyras pastatė šiaudinį stogą, šalia pasodino Madagaskaro palmę, o vandenyje užveisė įvairiausių lelijų.

Vienas iš nedaugelio amerikiečių, turinčių natūralų baseiną, yra ir 45 metų programuotojas Jimas Smithas, gyvenantis Vičitoje, Kanzaso valstijoje. Jis su žmona Susie nusprendė pastatyti baseiną, įrengti nedidelį krioklį, prisodinti egzotiškų vandens augalų. Cirkuliuojanti srovė teka palei svetainės langus. Už šį įmantrų kūrinį amerikietis paklojo pusantro karto daugiau, nei kainuoja jų anksčiau turėtas įprastas baseinas.

"Išmokti tvarkytis su nauju baseinu užtruko metus, nes vandens augalai irgi reikalauja priežiūros. Be to, atsiranda dumblių, – pasakojo J.Smithas. – Anksčiau tiesiog įberdavome chloro, ir tiek."

Dumbliai – išsprendžiama problema

Dumbliai – didžiausia natūralių baseinų bėda, tačiau ji turi keletą gana paprastų sprendimų. Padėti gali specialūs vandens augalai, kurie, kai užauga, atima iš dumblių maistines medžiagas ir šitaip juos naikina. Gamintojai taip pat siūlo įsigyti prie siurblių tvirtinamų ultravioletinių sterilizatorių arba dėti į vandenį šiek tiek chloro, mažiau, nei jo yra vandenyje iš čiaupo.

Natūralių baseinų savininkai sako, kad reikia šiek tiek laiko išmokti juos prižiūrėti ir susigyventi su gyva ekosistema. Tačiau pranašumai atsveria visus nepatogumus.

Keičiantis metų laikams natūralus baseinas dovanoja nuostabius vaizdus. "Pavasarį augalai ima žydėti, o gruodį vanduo apledėja, ir baseinas tampa pasakiškai gražus", – pasakojo J.Smithas. Neseniai jo natūraliame baseine visam mėnesiui buvo apsigyvenusios dvi antys.

"Gali išeiti pasivaikščioti į miestą, kuriame pilna vandens augalų – purienų arba lelijų", – dar vieną pranašumą įvardijo M.Hilleary.

Europoje jau prigijo

Jungtinėse Valstijose natūralūs baseinai populiarėja gana lėtai. "Total Habitat" per penkerius metus jų pastatė tik aštuonis, o "Expanding Horizons" – penkis. Šių įmonių vadovai juokauja, kad natūraliais baseinais domisi tik buvę hipiai.

Europiečiai, atrodo, labiau mėgsta gamtą. Austrijos įmonė "Biotop" natūralius baseinus stato jau kelis dešimtmečius ir kasmet turi po 50 užsakymų. Įmonės vadovas Peteris Petrichas, laikomas natūralių baseinų išradėju, tikino, kad vanduo tokiuose telkiniuose atitinka ES standartus dėl bakterijų kiekio.

Landšafto dizaino specialistas iš Didžiosios Britanijos Michaelas Littlewoodas per pastaruosius aštuonerius metus pastatė 35 natūralius baseinus ir parašė apie juos knygą. Pasak autoriaus, tokie baseinai puikiai dera prie aplinkos, skirtingai nei "mėlynos dėžės". "Jie puikiai atrodo bet kuriuo metų laiku, – rašė M.Littlewoodas. – Be to, jie padės jums išmokyti vaikus ekologijos."

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų