Pereiti į pagrindinį turinį

Dvasinio festivalio kulminacija – spalvingoji holi ir ugnies ritualas

2016-08-08 09:29

Spalvinga holi šventė, kai buvo barstomasi spalvotais milteliais, ir tūkstančius metų skaičiuojantis ugnies ritualas jagja, mantros ir į laužą aukojami ryžiai, grūdai, vaisiai, gėlių žiedai.

Tokiais ryškiais akcentais savaitgalį baigėsi gamtos prieglobstyje dešimt dienų vykęs penktasis dvasinio augimo bei sveikos gyvensenos ugdymo festivalis „Masters of Calm“.

Būti laimingesniems, sveikesniems ir sąmoningesniems – to siekia jubiliejinis festivalis, kuriame dalyvavo apie 100 įvairių mokytojų bei instruktorių ir apsilankė šimtai žmonių.

Vėl – su daug šypsenų, apsikabinimų, be pykčio, be alkoholio, kvaišalų, mėsos: per pusryčius, pietus, vakarienę savo indus skatinantys turėti ir ekologiją vertinantys festivalio dalyviai valgė vaisius, įvairius troškinius bei košes, daržoves ir salotas, o saldumynų gerbėjai galėjo nusipirkti vegetariškų, veganiškų ir ekologiškų tortų bei pyragų.

Tačiau pagrindinis festivalio tikslas – sąmoningumas, sveika gyvensena, dvasingumas ir šviesūs dalykai.

Per dešimt dienų vyko daugybė įvairiausių praktinių bei teorinių užsiėmimų.

Atvyko itin žinomas, populiarus po pasaulį keliaujantis sąmoningo kvėpavimo meistras Danas Brule, hipno terapeutas Andy Brady, kuris padeda atsikratyti blogų įpročių, priklausomybių ir sąmoningumo keliu eina jau kelias dešimtis metu, žinomas lektorius Vaidas Arsevičius pasakojo apie santykius šeimoje, vaikų auginimą, o viešnia iš Nyderlandų pasakojo, kaip auklėti ir bendrauti su pastaruoju metu šeimose gimstančiais itin talentingais, gabiais, milžinišką potencialą turinčiais, bet itin jautriais vaikais.

Vyko įvairiausios meditacijos, jogos, kalanetikos, fizioterapijos, tantros užsiėmimai.

Buvo kalbama apie penkis Tibeto pratimus, ajurvedą, Tibeto mediciną, mirties momentą ir tai, kas vyksta po mirties, protėvių žadinimą ir savęs pripažinimą, apie sėkmingo verslininko, sportininko, mokslininko bei filosofo Chose Silvos metodiką, sensoriką, aromaterapiją, meilės davimo būdus, reiki, dosnumą ir daugelį kitų dvasinių bei psichologinių dalykų.

„Pas mus užtenka vietos ir pagonybei, ir visoms religijoms. Mes draugiški visoms koncesijoms, – teigė viena iš „Masters of Calm“ organizatorių Julija Minajeva. – Kvietėme visų religijų atstovus, norime parodyti, kad draugauti gali visos religijos. Neatsitiktinai dalyvavo ir baltų kultūros atstovai, pirmą kartą į festivalį atvyko ir bahajai, kurių religija įkurta Persijoje. Deja, neradome bendros kalbos tik su krikščionybės atstovais.“

Dauguma festivalio lankytojų nakvojo palapinėse, kiti – miegmaišiuose atvirame ore ar net hamakuose prie vandens. Išrankesni – už kelių kilometrų įsikūrusiuose poilsio namuose.

Festivalio dalyvių neišgąsdino ir paskutinį savaitgalį atvėsęs oras ir prapliupęs lietus: visi draugiškai šildėsi prie laužo, dalijosi ir duona, ir saldumynais, klausėsi muzikos, maudėsi, braidžiojo ir po purvą, o nustojus lyti, dešimtys žmonių dalyvavo spalvingoje ir Indijoje itin populiarioje holi šventėje.

„Nuostabu, kai sąmoningumo ir šviesos keliu be svaigalų, žalingų įpročių žengia vis daugiau jaunimo“, – stebėdama vienas kitą spalvotais milteliais besibarstančius ir švytinčius jaunus žmones šypsojosi festivalio dalyvė iš Vilniaus Eglė.

„Čia net vaikai kitokie: linksmi, žaidžiantys lauke, nesusiraukę ir neišlepinti“, – stebėjosi pirmą kartą tokiuose festivaliuose apsilankęs Arūnas.

„Visuomenėje juntamas didelis sąmoningo gyvenimo poreikis visomis prasmėmis – ir fiziškai, ir dvasiškai, – neabejojo Julija. – Žmonės ieško laimės ir supranta, kad taip, kaip mes dabar gyvename, laimės nėra arba ji ne ten atsiskleidžia. Žmonės ieško savęs, nori būti geresni sau ir kitiems. O būdami laimingi suvokia, kad laimingas bus ir visas pasaulis.“

„Masters of Calm“ prasidėjo ir sekmadienio popiete nušvitus saulei baigėsi tūkstančius metų skaičiuojančių vedų ugnies ritualu jagja.

Gražaus ir prasmingo apsivalymo rituale buvo kartojamos mantros, giedama ir į ugnį aukojami krito vaisiai, kruopos, ryžiai, aliejus ir sviestas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų