Pereiti į pagrindinį turinį

Gruzijos šešėlių teatras užsuks į Lietuvos pajūrį

2009-02-27 09:00
Gruzijos šešėlių teatras užsuks į Lietuvos pajūrį
Gruzijos šešėlių teatras užsuks į Lietuvos pajūrį / Teatro archyvo nuotr. Unikalus: gruzinų „Budrugana Gagra” teatro spektakliuose vaizdus kuria aktorių rankų šešėliai. Toks teatras – vienintelis pasaulyje.

Gruzinų rankų šešėlių teatras „Budrugana Gagra“, savo spektaklius vaidinantis vaikams „nuo 6 iki 106 metų”, pirmąsyk svečiuojasi Lietuvoje, šį šeštadienį vaidins Vilniuje, kitą savaitę svečiuosis pajūryje – Klaipėdoje ir Palangoje.

Lietuvos kultūros atašė Gruzijoje ir Ukrainoje dr. Gabrielė Žaidytė „Budrugana Gagra” teatrą atvykti į Lietuvą kvietė ne vienerius metus. „Tačiau žinant jų ypač aukštą moralinių vertybių kartelę – vaidinti tiems, kurie teatrą mato galbūt pirmą ir paskutinį kartą, o ne tiems, kas yra pertekęs kultūros ir liaupsių, – prisikviesti šiuos unikalius talentus nebuvo lengva. Savo šalyje jie vaidina ten, kur nevažiuoja beveik niekas, ir teikia džiaugsmo tiems, kas teatro daugiau gal niekad ir nematys”, – pasakojo gruzinų gastrolių Lietuvoje iniciatorė.

Gruzijos sostinės Tbilisio šešėlių teatrui „Budrugana Gagra“ vadovauja legendinis Gruzijos aktorius ir režisierius prof. Gela Kandelakis. Atvykęs į Vilnių jis sakė: „Į Lietuvą atiduoti to, ką turime geriausia – savo talentus, – atvažiavome todėl, kad kultūra – tai galingiausias ginklas, kai siekiame Laisvės ir Taikos. Todėl, kad tikime, jog šalyje, kuri mums taip daug morališkai padėjo, kai buvo labai sunku, galėsime parodyti tai, kas yra geriausia, sukursime dialogą, kuris mums padės palaikyti vienas kitą, kai to jums ar mums labai reikės”. Kino gerbėjams G.Kandelakis yra žinomas kaip vienas iš pagrindinių garsaus gruzinų režisieriaus Otaro Joselianio filmų aktorių. Į Lietuvą atvykusi jo aktorių trupė – jau antroji. Pirmoji buvo suburta dar 1985 m. ir turėjo tą pačią misiją – keliauti ir spektaklius rodyti ypač sunkiai pasiekiamuose Gruzijos regionuose. Dabartiniai teatro aktoriai yra Valstybinės Tbilisio Šoto Rustavelio kino ir teatro akademijos studentai, po Rusijos ir Gruzijos konflikto pabėgę iš Abchazijos ir apsigyvenę Tbilisyje. Taip 1997 m. G.Kandelakis subūrė antrąją eksperimentinę teatro ir kino programos studentų grupę, kuri, išsibarsčius pirmajai, po metų tapo antrąja „Budrugana” rankų šešėlių teatro trupe. Prie teatro pavadinimo buvo pridėtas dar vienas žodis – „Gagra“ – nedidelio kurortinio miestelio Abchazijoje garbei. Ten aktoriai kažkada gyveno, iš ten buvo išvaryti ir ten grįžti svajoja visi iki vieno, nežinodami, ar dėl politinės situacijos kada jį dar pamatys.

„Budrugana Gagra” teatras jau yra pastatęs per 60 spektaklių. Jis su didžiuliu pasisekimu dalyvavo tarptautiniuose festivaliuose „Les Semaines De La Marionette A Paris” Prancūzijoje ir „Puppetry`93” JAV, taip pat ir Gruzijoje. Lietuvoje gruzinai aktoriai ne tik vaidins, jie susitiks su menų specialybių studentais, profesine patirtimi dalysis su teatro specialistais.


Šešėlių teatro „Budrugana Gagra” spektakliai vyks:

• kovo 5 d. 19 val. – Klaipėdos dailės parodų rūmuose (Aukštoji g. 1);

• kovo 6 d. 19 val. – Palangos kultūros centre „Ramybė” (Vytauto g. 35).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų