Pereiti į pagrindinį turinį

Izraelyje teroristu gali būti ir garbaus amžiaus senjoras

2012-03-10 18:11
Izraelyje teroristu gali būti ir garbaus amžiaus senjoras
Izraelyje teroristu gali būti ir garbaus amžiaus senjoras / Genovaitės Karpavičienės asmeninio archyvo nuotr.

Garbaus amžiaus – 76-erių – kaunietė Genovaitė Karpavičienė, grįždama iš Izraelio, sukėlė įtarimų šios šalies kariškiams, tačiau tai neaptemdė mėgstančios keliauti ir Pažadėtąja žeme susižavėjusios moters patirtų malonių įspūdžių.

Dešros ir sūrio nesuvalgė

Betliejus, Jeruzalė, Golgotos kalnas, karaliaus Saliamono stulpai, Jordano upė, Raudų siena, alyvmedžių giraitė, kur buvo suimtas Jėzus Kristus – tai objektai, kuriuos pamatyti savo akimis ne vieną dešimtmetį troško kaunietė G.Karpavičienė. Jos svajonė išsipildė, sulaukus 76-erių.

„Šios kelionės pagrindas – religinės vietos, susijusios su krikščionybės istorija, – po kelionės gera nuotaika tryško G.Karpavičienė, kuri praėjusiais metais lankėsi Italijoje, dar prieš tai – Graikijoje, pabuvojo Paryžiuje. – Didelį įspūdį padarė savaime užsidegančios žvakutės Golgotoje, kur buvo nukankintas Kristus.“

Ar nebejaunai moteriai nebuvo sunku kopti į Golgotos kalną? Genovaitė juokiasi ir purto galvą: „Ne, ne. Juk kartu keliavusiai mano draugei Elenai Balinskienei dar daugiau – 78-eri“.

Prieš kelionę Genovaitė girdėjo prieštaringų vertinimų apie Izraelio gyventojus, tačiau žydai energingai senjorei patiko. Kuo?

„Sako, kad jie labai arogantiški. Bet man atrodė, kad labai užsiėmę, nes yra darbštūs ir savo kraštą sugebėjo paversti žydinčiais sodais. Rūpestingai prižiūrimas kiekvienas medelis. Maistas labai skanus“, – nuoširdžiai kalbėjo G.Karpavičienė, nusijuokusi, kad namo parsivežė iš Lietuvos vežtą dešrą, sūrį.

Išgąsdino didelė mėlynė

Nuvykę prie Jordano upės kai kurie žmonės pirko ten parduodamus marškinius ir jais apsivilkę maudėsi, kur Jonas Krikštytojas pakrikštijo Jėzų Kristų.

„Aš tik pabraidžiojau, – nusijuokė G.Karpavičienė. – Nenorėjau, kad mane perkrikštytų. Su drauge viena kitai užpylėme Jordano upės vandens ant galvos.“

Moterims patiko ir garsioji Negyvoji (Mirties) jūra, prie kurios jau nestatomi viešbučiai. Ši jūra kasmet nusenka apie pusantro metro. Jos plotis dabar yra apie 17 kilometrų, o ilgis – 60 kilometrų.

„Reikia iškart gultis ant vandens, bet po to atsistoti labai sunku, – nusijuokė Genovaitė, į Lietuvą atsivežusi druskų, kuriuose yra 26 naudingi mineralai. – Beje, ten išties labai sūru, nors iš pradžių tuo netikėdama nepaisiau įspėjimų.“

Žydai perspėjo, kad nereikia taškytis, nes vanduo itin sūrus. Lietuvė pasipliuškeno ir jai taip pradėjo graužti akis, kad vos sugebėjo grįžti į krantą.

„Beje, jau sugrįžusi į Lietuvą išsigandau, kai ant kojos pamačiau didelę mėlynę, – prisipažino Genovaitė. – Tik po to sužinojau, kad tai – Negyvosios jūros druskų poveikis.“

Dovanų gavo karolius

G.Karpavičienė jūroje maudėsi būdama Eilato kurorte, kur lietuvių negąsdino palyginti šaltas vanduo – temperatūra siekė 20 laipsnių šilumos.

Izraelio gatvėse pastebimai mažiau moterų: matyt, manė kaunietė, jos saugo šeimos židinį.

Moterį stebino judėjų kassavaitinės šventės – per šabą nedirbantys žydai: tuomet sunku rasti, kur gauti kavos, o patarnauja tik kitų tautybių ar religijų žmonės.

Keliauninkę nustebino vis dar galiojantis paprotys, kad žydas negali tuoktis su kitos tautybės žmogumi. Tiesa, kitatautį įsimylėję žydai dažnai išvažiuoja tuoktis į kitą šalį ir grįžus tokia santuoka jau pripažįstama.

„Per vestuvių ceremoniją jaunieji laiko du iš keturių baldakimo kampų, jaunikis vienu kojos smūgiu turi sutraiškyti į foliją suvyniotą stiklinę“, – pasakojo G.Karpavičienė.

Palestinoje ją sužavėjo Betliejus. Moteris neslepia savo nuomonės šiuo klausimu.

„Ši šalis buvo užgrobta ir turi būti nepriklausoma“, – įsitikinusi G.Karpavičienė.

Palestinos teritorijoje prekės daug pigesnės, todėl dauguma turistų būtent ten perka suvenyrus.

„Padėkite mums“, – įsmigo nuoširdžios juodos palestiniečio akys, kai lietuvė dar abejojo, ar pirkti jai labai patikusius karolius iš agato.

Senjorė nepagailėjo penkių dolerių, o sujaudintas palestinietis net neprašytas dovanojo dar vienus karolius.

Pensininkas gali būti teroristas

Visą gyvenimą mokytoja dirbusi ir su jaunimu bendravusi Genovaitė baltai pavydėjo, kad Izraelyje pensininkai moka tik 10 procentų už medicinos paslaugas, kurios yra aukščiausio lygio. Vidutinis atlyginimas šalyje siekia apie 2000–2500 dolerių.

Tiesa, turistes kartais trikdė ir erzino joms ilsintis viešbutyje dangų dažnai skrodę karinių oro pajėgų lėktuvai.

„Gatvėse daug kareivių, vyrai armijoje privalo tarnauti trejus, merginos – dvejus metus, – gido žodžius perpasakojo G.Karpavičienė. – Atliekantieji karinę tarnybą gauna atlyginimą, po to pusmetį keliauja ir tik tada, gavę didelę kompensaciją, renkasi profesiją ir studijuoja.“

Beje, išvykstant iš Izraelio sostinės Tel Avivo oro uoste visi itin griežtai tikrinami. Dar iki oro uosto prieigų ginkluoti kariškiai sustabdė turistų autobusą ir kruopščiai tikrino lagaminus, drabužius, asmens dokumentus.

„Mano asmens dokumentas buvo išduotas prieš 20 metų. Tada buvau tamsiaplaukė“, – dabar juokėsi, tačiau tuomet G.Karpavičienė buvo sunerimusi, nes specialiųjų tarnybų atstovai sulaikė autobusą ir tikrino informaciją.

Ar senyva moteris galėjo būti pavojinga Izraeliui?

„O tai ką? Pensininkas negali būti teroristas? – nusijuokė Genovaitė. – Kai žmogus vyresnis, jis gyvenime mažiau turi ką prarasti.“

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų