Pereiti į pagrindinį turinį

Karališka lašiša su troškintomis daržovėmis – per 10 minučių

2010-03-13 10:44
Sveika: žuvų patiekalas, įsitikinęs M.Ayliffe, kur kas sveikiau už bulves, miltus ar kiaulieną.
Sveika: žuvų patiekalas, įsitikinęs M.Ayliffe, kur kas sveikiau už bulves, miltus ar kiaulieną. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Markas Ayliffe, restorano "Gralis" šefas, yra anglas, labiau nei jautienos kepsnį mėgstantis žuvis ir jūrų gėrybes. Mūsų šalyje jis jau aštuoneri metai. Per tą laiką, pastebi patyręs virėjas, lietuvių skonis pasikeitė.

Greitai ir sveikai

Tiems, kurie nenori prie viryklės praleisti pusdienio, Markas siūlo pasigaminti greitą patiekalą, kurį paprasta paruošti, tačiau kurio skonis sužavės žuvų patiekalus išmanantį gurmaną.

"Svarbiausia, kad šis patiekalas neabejotinai sveika", – paaiškina M.Ayliffe, kuriam daugelis tradicinių lietuviškų valgių atrodo pernelyg apsunkinantys skrandį. "Mėgstu tik balandėlius, bet tai, regis, lenkiškas patiekalas", – šyptelėja Markas.

Jis pasiryžęs sugriauti nesveiko greitojo maisto kultą. "Greitai galima pagaminti ir patiekalą iš šviežių produktų, – kalba restorano šefas. – Lašišos kepsnys su daržovių garnyru, kurį siūlau, paruošus sudedamąsias dalis iš anksto, pagaminamas per 10 min. Tai greičiau, nei paruošti iš parduotuvės parsineštą šaldytą lazaniją."

Traški ir sultinga lašiša

Lašišos kepsniui reikės:

Nedidelio 150–200 g lašišos filė gabalėlio su oda, bet be kaulo,

citrinos,

druskos, pipirų,

aliejaus kepti.

Lašišos filė ištrinti druska, pipirais ir patarkuotos citrinos žievelės drožlėmis. Į labai įkaitintą keptuvę (karštos keptuvės reikia, kad apskrustų lašišos odelė) guldyti filė oda į apačią ir trumpai apkepti. Ant kepsnio viršaus užspausti citrinos sulčių.

Kepsnį vartyti taip, kad apkeptų iš visų pusių. Tai turėtų trukti porą trejetą minučių.

Tada lašišą pašauti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepti apie 8 min. Kol orkaitėje keps lašiša, troškinti daržoves.

Daržovių troškinys

Keptos lašišos garnyrui reikės:

apvirtų bulvių ir morkų,

cukinijos, špinatų (juo daugiau daržovių, juo geriau. Vienas galima keisti kitomis),

svogūnų, česnakų,

druskos, pipirų,

alyvuogių aliejaus, baltojo vyno, grietinėlės.

Įkaitinti keptuvę su nedaug alyvuogių aliejaus ir jame pakepinti susmulkintus svogūnus ir česnakus.

Apvirtas bulves ir morkas supjaustyti kubeliais, taip pat susmulkinti kitas daržoves ir viską sudėti į keptuvę. Išmaišyti.

Tuomet pilti baltąjį vyną. "Kiek? Niekada nematuoju, – nusijuokė Markas. – Šliūkštelėju, ir viskas. Iš akies." Dabar – kiek luktelėti, kol vynas pradės burbuliuoti. Maišyti.

Po poros minučių kliūstelėti grietinėlės, kad apsemtų daržoves. Maišant palaukti, kol viskas pradės kunkuliuoti ir kiek sutirštės. Tada berti pagal skonį druskos ir pipirų.

Troškinys gaminamas apie 10 min. Per tą laiką orkaitėje iškepa lašiša. Į pašildytą lėkštę arba sriubos dubenėlį dėti daržovių troškinį, ant jo, apkepusia odele į viršų, – lašišos kepsnį.

"Skanaus! – palinki Markas. – Prie šio patiekalo tinka baltas vynas. Sakyčiau, daug vyno."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų