Quantcast

Keliautojo įspūdžiai: taifūno nusiaubtuose Filipinuose gyvenimas nesustojo

Už fotografavimą filipiniečiai neprašė nė cento. Dešimtis pasaulio valstybių aplankęs fotografas ir keliautojas Edmundas Kolevaitis prisipažino, kad per keliolika pastarųjų metų taip jam nutiko bene pirmą kartą.

Už fotografavimą filipiniečiai neprašė nė cento. Dešimtis pasaulio valstybių aplankęs fotografas ir keliautojas Edmundas Kolevaitis prisipažino, kad per keliolika pastarųjų metų taip jam nutiko bene pirmą kartą.

Žemės drebėjimo pėdsakai

"Asmeniškai aš taifūno nebijojau, moterys – šiek tiek. Bet jei smogė supertaifūnas, greitai antro tokio nebus. Tiesa, šis, kaip mums aiškino filipiniečiai, buvo smarkus", – pasakojo E.Kolevaitis, sugrįžęs iš šalies, vėl nukentėjusios nuo stichijos. Filipinuose kasmet praūžia apie 20–30 taifūnų.

Tiesa, taifūno epicentre E.Kolevaitis, keliavęs po Pietryčių Azijos šalį su dar septyniais lietuviais, nebuvo. Vis dėlto taifūno pėdsakų matė Sebu saloje ir garsiomis Šokolado kalvomis garsėjančioje Boholio saloje.

Išvirtę medžiai, griuvėsiai, kai kur nutrūkęs ir vis dar neatnaujintas elektros tiekimas – tokie taifūno Hajano padariniai matėsi lietuvių lankytose vietose. Ir oro uostuose kartais reikėdavo palaukti, kol be eilės kilo ir leidosi lėktuvai su labdara nukentėjusiesiems nuo taifūno.

Apgriovė ir kalvas

"Sugriuvusios ir suskilusios senos, XVII a. statytos, bažnyčios sienos, nugriautas bokštas prie tilto, plyšiai žemėje", – Boholio saloje spalio mėnesį smogusio 7,1 balo stiprumo žemės drebėjimo pėdsakai buvo akivaizdesni.

Žemės drebėjimas apgriovė ir Šokolado kalvas – apie 1260 vienodų kalnelių, išsidėsčiusių daugiau nei 50 kv. km plote.

Kalvos padengtos žalia žole, kuri sausuoju laikotarpiu paruduoja – iš čia ir kilęs Šokolado kalvų pavadinimas.

"Mums lankantis jos buvo žalios, šokolado nepriminė, – juokėsi fotografas. – Didelį įspūdį paliko UNESCO saugomos Batad ryžių terasos, esančios Luzono salos šiaurinėje dalyje. Gražesnių už šias terasas dar nemačiau niekur pasaulyje."

Autentikos liko nedaug

"Filipiniečiai puikiai moka save reklamuoti, to neretai trūksta mums, lietuviams, – pastebėjo E.Kolevaitis, – nors mes turime kuo didžiuotis. Beje, neseniai girdėjau, kad gotai priklausė baltams, net ispanų kalbose yra baltiškų žodžių, turėjome įtakos ir lotynų kalbai, Romoje irgi buvo lietuvių, Aleksandro Makedoniečio senelis – lietuvis."

Filipinuose fotografą nuvylė amerikonizmas. "Tailande, Malaizijoje, Indonezijoje dažnai išvysi senosios kultūros pėdsakų. Tai – ir vietinės dainos, ir šokiai. Kažkas seno, tikrai autentiško. Filipinuose to jau beveik nėra, – apgailestavo E.Kolevaitis. – Savo gentinės kultūros jie neišvystė iki civilizacijos lygio. Įtaką darė juos užėmę ispanai, o po to kultūros naikinimą, matyt, baigė šimtmetį čia buvę amerikiečiai."

Bet galbūt tai turėjo įtakos ir tvarkai – net ir kukliai gyvenantys žmonės tvarkingi, o šiukšlių išvysi mažiau nei daugumoje Azijos valstybių. Ir filipiniečiai gerai kalba angliškai.

"Taip, bendrauti malonu, filipiniečiai – itin draugiški, linksmi, paprasti ir mieli žmonės, – komplimentus žarstė Edmundas. – Tai – vienintelė šalis, kurioje pirmą kartą per pastaruosius metus iš manęs už fotografavimą neprašė pinigų."

Atgaiva fotografo širdžiai buvo keturios dienos, praleistos Filipinų kaime, kur tvyrojo tikros emocijos, virė tikras gyvenimas.

Gaidžiai su bokso pirštinėmis

Vyrai buvo išėję į darbus, moterys skalbė, gamino valgį namuose, vaikai lakstė, žaidė paprastus, judrius žaidimus, kažką braižė smėlyje ir dėliojo pagaliukus. Tokį Filipinų kaimą išvydo lietuvis fotografas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nemo

Nemo portretas
išties labai gražios nuotraukos, ir, beje, nuostabi šalis ir žmonės

Mukas

Mukas portretas
superines foto

Mukas

Mukas portretas
superines foto
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių