Pereiti į pagrindinį turinį

Menininkai žadins istorinę atmintį

2009-03-31 09:00
Menininkai žadins istorinę atmintį
Menininkai žadins istorinę atmintį / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Intriga: Kauno bienalės "Textile 09" vadovė V.Vitkienė žada, kad šiemet į Kauną atvyks nemažai užsienio menininkų, pakviesiančių kauniečius prisijungti įgyvendinant jų projektus.

Trys PAR menininkai, trečios kartos žydų išeiviai iš Lietuvos, atvykę į protėvių miestą Kauną, kurs meninį projektą ir ieškos istorinės atminties pėdsakų.

Ydą Walt, Cheryl Rumbak ir Philipą Millerį projektui "Kur yra Kovno?" subūrė knygos apie holokaustą ir šiuolaikinį meną autoriaus Jameso Youngo retorinis klausimas "Kaip iš postholokausto kartos menininkų galima tikėtis, kad jie prisimins įvykius, kurių tiesiogiai neišgyveno?"

Netiesiogiai diskutuodami su J.Youngu, menininkai vis dėlto bandys pažadinti istorinę atmintį. Šiandien ir rytoj menininkai, jiems prijaučiantieji, studentai ir praeiviai kviečiami dalyvauti dviejų dienų kūrybinėje stovykloje. Atviro meninio projekto paskaitos ir praktiniai užsiėmimai vyks VDU Menų galerijoje "101".

Tai projektas, susijęs su gyvybinga žydų bendruomene Kaune, išnykusia holokausto metais. "Kur yra Kovno?" miesto pavadinimas lyg ir su klaida rašomas neatsitiktinai – taip jidiš kalba rašomas Kaunas.

Projektu tikimasi sužadinti istorinę atmintį – iš užmaršties ištraukti atskirų gyvenimų istorijos pėdsakus, ištrintus holokausto. Tyrimas baigsis per Kauno bienalę spalį diskusijomis ir multimedijos instaliacijomis viešosiose miesto vietose, susijusiose su žydų bendruomenės veikla ir gyvenimu.

Pasitelkę rašytojo Neville Dubowo mintį "Atmintis niekada nesiras vakuume. Atminties motyvai niekada nėra iki galo aiškūs", menininkai bandys surasti dalykų, kurių jie neprisimena, bet kurie yra labai svarbūs jų atstovaujamai tautai.

Meno, muzikos, istorijos studentai ir paprasti kauniečiai kviečiami į dviejų dienų kūrybinę stovyklą-seminarą, kurį ves P.Milleris ir vizualiųjų menų menininkės Y.Walt ir C.Rumbak, atvykusios į Kauną parengiamajam projekto tyrimui.

Kompozitorius P.Milleris, kuriantis kino, video- ir performansų srityse, pristatys kantatą "Rewind". Tai žinomas kūrinys chorui ir orkestrui. Jį atliekant buvo naudojama paties P.Millerio sukurta vaizdo projekcija, perteikianti apartheido režimą Pietų Afrikoje išgyvenusiųjų liudijimus.

Galerijoje vyks paskaitos, pristatančios šiuolaikinių menininkų, gvildenančių holokausto atminties bei postholokausto vaizdinių temas, kūrybą.

Trečiadienį į galeriją kviečiami visi norintieji bendradarbiauti su menininkais įgyvendinant specifinėms vietoms pritaikytas instaliacijas. Tarpdisciplininės (vaizdo ir garso) instaliacijos viešosiose miesto vietose ir pastatuose, kurie buvo naudojami žydų bendruomenės Kaune iki 1941 m., bus kuriamos spalį.

Projektas "Kur yra Kovno?" – įžanginis Kauno bienalės "Textile 09", vyksiančios šių metų spalį–lapkritį, renginys. Tai yra vienas iš 32 projektų, kurie rudenį bus įgyvendinti bienalės programoje "Gyvas požiūris: bendradarbiavimas, viešumas ir visuomenė". Juos Kaune kurs 60 menininkų iš 20 šalių. Kai kurie jų, kaip trijulė iš Pietų Afrikos, atvyks parengiamiesiems tyrimams ir kvies kauniečius įsijungti į kūrybinį procesą.

"Minėti Pietų Afrikos menininkai dalyvavo tarptautiniame bienalės konkurse ir jį laimėjo. Šiemet konkursą skelbėme ne jau sukurtiems darbams, o idėjoms. Taigi, šiemet, skirtingai nei anksčiau, menininkai ne tik suveš į Kauną savo darbus, bet ir patys kurs čia. Rudenį vyks nemažai projektų, kuriems įgyvendinti menininkai ieškos pagalbininkų – paprastų miestiečių", – intrigavo Kauno bienalės "Textile 09" vadovė Virginija Vitkienė.


Projekto "Kur yra Kovno?" paskaitos ir praktiniai užsiėmimai VDU Menų galerijoje "101" (Laisvės alėja 52) vyks kovo 31 d. – balandžio 1 d. nuo 11 iki 17 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų