Pereiti į pagrindinį turinį

Muzikos festivalis „Iš arti": nuo vaikų spektaklio iki varpų muzikos

2012-10-23 19:00
Muzikos festivalis „Iš arti": nuo vaikų spektaklio iki varpų muzikos
Muzikos festivalis „Iš arti": nuo vaikų spektaklio iki varpų muzikos / DMN archyvo nuotr.

Spalio 25–lapkričio 10 d. Kaune 17-ą kartą vyks šiuolaikinės muzikos festivalis „Iš arti". Vienintelis tokio pobūdžio renginys Vidurio Lietuvoje kasmet plečia raiškos formas, pristato naujausius lietuvių ir užsienio kompozitorių kūrinius, žymius atlikėjų kolektyvus, suteikia erdvę netradiciniams žanrams ir integruotiems meniniams projektams.

Festivalio meno vadovė kompozitorė Zita Bružaitė juokauja, kad šiųmetį festivalį derėtų vadinti „septyniolikta rudens akimirka, kurioje naujovės harmoningai įsilies į tradicijos supratimą".

Anot Z.Bružaitės, renginio programa apima žanrų įvairovę nuo vaikiško spektaklio iki performanso, nuo akademinių šiuolaikinės muzikos opusų iki kino muzikos teatro klube. Beveik kiekviename koncerte skambės lietuvių autorių kūrinių premjeros, kurių šiemet 26.

Bene didžiausia renginio įžymybė – pasaulinio garso perkusininkų ansamblis „Amadinda Percussion Group" iš Vengrijos. Šio kolektyvo pasirodymai ritmo magija ir įtaigumu užburia ne tik muzikos gurmanus, bet ir plačiausias klausytojų mases. Neatsitiktinai šiuolaikinės muzikos klasikas, amerikiečių kompozitorius Steve‘as Reichas daugelį savo kūrinių yra skyręs būtent šiam ansambliui.

Svečiai iš Norvegijos – grupė „Poing„ – scenoje visuomet tarsi pirmą kartą įsimylėję: tokia, nepaprastai įtaigi, jų saksofonu, akordeonu ir kontrabosu atliekama muzika. Savo koncertuose “Poing“ nevengia ir šou elementų.

Gaivus lietuvių grupės „Bass Arco„ fringe’o projektas gyvai įgarsins matytų filmų takelius ir atliks festivalyje debiutuojančio menininko Mariaus Salyno kompoziciją “dar nematytai kino juostai“.

Jau trečią kartą „Iš arti" skambės Kauno miesto simbolis – varpai. Karilionieriai Giedrius Kuprevičius ir Julius Vilnonis su trimitininku Laurynu Lape žaismingai į erdvę skleis žinią apie muzikinio pasaulio įžymybę Johną Cage’ą.

Pirmą kartą renginio istorijoje saikingai modernios muzikos dozė bus pateikta vaikams ir jų tėveliams. Kompozitorės Zitos Bružaitės muzikinį spektaklį visai šeimai „Sofija muzikuoja“ interpretuos Klaipėdos kamerinis orkestras kartu dirigentu Mindaugu Piečaičiu ir aktore bei režisiere Gintare Latvėnaite.

Akademinio muzikavimo ribas peržengs koncertas „LT asambliažai" – bendras šiuolaikinės muzikos autorių, Lietuvos kamerinio orkestro ir džiazo improvizatorių projektas, valdomas jaunojo maestro Modesto Barkausko. Girdėsime Nedos Malūnavičiūtės, Petro ir Dominyko Vyšniauskų, Arkadijaus Gotesmano džiazo improvizacijas styginių orkestro bei šviesos lazerių pasažų fone. Visi šios programos kūriniai – premjeriniai, o turint omenyje džiazo specifiką, – konkretų garsinį pavidalą įgausiantys pirmą ir paskutinį kartą.

Šiuolaikinės akdeminės muzikos gerbėjų lūkesčius turėtų išpildyti festivalio svečiai – kameriniai instrumentiniai ansambliai, lydimi kompozitorių: tarptautinis kolektyvas „Klavierquartett„ (Vokietija) su kompozitoriumi Clausu Kühnlu, Kijevo styginių kvartetas „Collegium“ su kompozitoriais Zoltanu Almašiu ir Olegu Bezborodku. Lietuviškos kamerinės muzikos atlikėjams atstovaus Rūta ir Zbignevas Ibelhauptai, „Trio Claviola", Kauno styginių kvartetas, Kauno fortepijoninis trio bei smuikininkė Rusnė Mataitytė, kuri taip pat ves ir atlikimo meno seminarą. Kamerinės muzikos koncertuose ne tik skambės premjeriniai kūriniai, bet ir bus įprasmintos kompozitorių Broniaus Kutavičiaus, Juliaus Andrejevo, Jurgio Juozapaičio, Osvaldo Balakausko jubiliejinės sukaktys.

Paskutinės festivalio dienos renginys netelpa į jokius žanro rėmus, tai – kompozitorių ir dailininkų suartinimo performansas, kuriame bus bandoma dailininkų paveikslams suteikti garsinių pavidalų ir juos originaliai/kritiškai/sąmojingai/šmaikščiai įvertinti. Naujuosius amplua išbandys dailės darbų vertintojas – kompozitorius G.Kuprevičius, o muzikos – dailininkas Romanas Averincevas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų