Pereiti į pagrindinį turinį

Naujas festivalis – ne kamikadzių projektas

2009-01-20 09:00
Naujas festivalis – ne kamikadzių projektas
Naujas festivalis – ne kamikadzių projektas / Aliaus Koroliovo nuotr.

Nors ekonominė krizė – ne palankiausias metas naujiems kultūros renginiams, gegužę Kaune planuojamas tarptautinis monospektaklių festivalis "Monobaltija".

Vieno aktoriaus spektaklių festivalio organizatorius, Kauno kamerinis teatras, tikisi trūks plyš surengti aukšto lygio renginį. Dar prieš metus gavęs miesto vadovų pažadą finansuoti šį renginį iš miesto biudžeto, aktorius ir režisierius Aleksandras Rubinovas ėmė kviesti teatrus iš Baltijos regiono valstybių.

"Neseniai daug kas perklausė, ar, nepaisant krizės, mes vis dėlto rengiame festivalį. Patikinus, kad festivalis, nepaisant nieko, vyks, visi giria miestą, kuriame ir per krizę lieka vietos ir lėšų kultūrai", – pasakojo festivalio direktorius A.Rubinovas.

Per keturias dienas Kauno publikai tikimasi parodyti bent dešimt monospektaklių. "Kol kas turime du trečdalius planuojamos festivalio programos", – prisipažįsta rengėjai.

Prieš metus sudaryta festivalio sąmata siekė 70 tūkstančių litų. Tokia suma festivalį rengiasi paremti Kauno miesto savivaldybė. Pakilus kainoms, renginio sąmata išaugo iki 120 tūkst. "Esu optimistas. Tikiuosi, trūkstamas lėšas pavyks surinkti iš rėmėjų, prašome ir Kultūros ministerijos paramos. Palyginti su kitais festivaliais, mes kainuojame juokingai pigiai", – tikino festivalio direktorius.

Renginyje tikimasi sulaukti apie 50 dalyvių ir svečių. Kiekvieno spektaklio aktorių turėtų lydėti režisierius, techninis darbuotojas. Svečio teisėmis kviečiami spektaklius vertinsiančios tarptautinės žiuri nariai, kitų teatro festivalių atstovai, teatro kritikai, žurnalistai.

Neoficialiuose pokalbiuose ne vienas kultūrinių renginių organizatorius naują festivalį ekonominiu sunkmečiu ėmusius organizuoti teatro kolegas vadino linkusiais į savižudišką elgesį.

"Kaip savižudis nesijaučiu. Pagal savižudybių skaičių Lietuva ir taip pirmauja Europoje. Dar vienos savižudybės nereikia ir jos tikrai nebus. O rizika visada yra. Mūsų darbe rizika – nuolatinė būsena. Rizikuoji kiekvienąkart išeidamas į sceną, kurdamas kiekvieną spektaklį", – į kolegų abejones atkirto festivalio direktorius.

Organizatoriai nesibaimina ir kultūros renginių gausos, pasipilsiančios pagal "Lietuvos tūkstantmečio" ir "Vilniaus – Europos kultūros sostinės 2009" programas.

"Absoliuti šių renginių dauguma vyks Vilniuje. Deja, Kaune reikšmingų kultūrinių renginių nėra daug. Žinoma, Kauną gal ne visai korektiška lyginti su Lenkijos Vroclavu, bet ten nuolatos vyksta du trys teatro, muzikos ar kitų menų festivaliai. O Kaune – tiesiog festivalių vakuumas", – apgailestavo A.Rubinovas.

Festivalio rengėjai tikino bijantys tik per mažo dėmesio iš sostinės pusės ir likti visiškai nepastebėti visuomeniniame gyvenime. "Nesinorėtų, kad festivalis taptų kažkokiu provincijos, undergroundo renginiu", – atsiduso teatro menininkas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų