Pereiti į pagrindinį turinį

Nykštukinė Goa valstija – Indijos perlas

2012-06-30 18:59
Nykštukinė Goa valstija – Indijos perlas
Nykštukinė Goa valstija – Indijos perlas / Artūro Mulskio asmeninio albumo nuotr.

Ryški, kontrastinga, egzotiška ir labai šilta ne tik klimatu, bet ir svetingumu. Dešimt dienų, praleistų tolimojoje Indijoje, pajūrio verslininkui įsirėžė visam gyvenimui.

Mažiausia, bet ne prasčiausia

Kelionės įspūdžius atgaivinęs Artūras Mulskis šypteli – neverta nė kalbėti, kad tiek laiko tokiai šaliai pažinti nepakanka. Pašnekovas neneigė, jog puoselėja viltį kada nors čia dar sugrįžti.

Aistringas keliautojas, kartu su sutuoktine Asmiralda išmaišęs ne vieną užsienio šalį, prisipažino galįs tik pavydėti tiems žmonėms, kurie gali sau leisti Indijoje pagyventi porą trejetą mėnesių ar net ilgiau.

Sutuoktiniai pažintį su šia šalimi pradėjo nuo mažiausios, turistiškai patraukliausios valstijos – Goa.

A.Mulskis prisipažino, jog pora dažniausiai renkasi poilsines keliones, o jų metu pasyvų poilsį stengiasi paįvairinti pažintine programa.

„Kas be ko, kiekvienas renkasi pagal savo poreikius ir galimybes. Jei nori pailsėti, manau, kad Goa – pasakiškas variantas“, – įsitikinęs pašnekovas.

Pietinėje valstijos dalyje, netoli Pandžimo miestelio, ant Arabijos jūros kranto stūksančiame keturių žvaigždučių viešbutyje apsistoję lietuviai buvo nustebinti aukšto aptarnavimo lygio, kuris nė iš tolo nepriminė patirties Turkijoje, Egipte ar Tunise.

Keliautojų iš Lietuvos kambariai buvo tvarkomi net dukart per dieną.

Jūra – lyg arbata

Vasario pabaigoje į Indiją atkakusius lietuvius užliejo vasariška kaitra. Užkietėjusiems keliautojams pirmą kartą teko patirti, kad neatgaivina netgi jūra – jos vandenys šilti it arbata. Tačiau lietuviai džiaugėsi išsigelbėjimą radę baseine.

Pašnekovas pripažino, kad šios šalies klimatas europiečiams – neįprastas.

„Toji drėgmė kiek vargina – rūbai džiūva tiesiog ant kūno“, – bene vienintelį nepatogumą prisiminė Artūras.

Jei reikėtų išskirti dalykus, kurie labiausiai sužavėjo svečioje šalyje, pašnekovas pirmiausia paminėtų pasakišką gamtą.

„Nuostabūs paplūdimiai, vietoje mums įprasto dirvožemio – raudonas molis. Buvome nukeliavę ir prie įspūdingų krioklių. O vaisių saldumas – neapsakomas. Tokių nei Lietuvoje, nei kitose šalyse, kuriose teko lankytis, nesu ragavęs, – šypsojosi Artūras. – Nuostabu išvysti, kaip plantacijose veisiamos krevetės, auginami prieskoniai, tiesiog tau po kojomis noksta egzotiški vaisiai – ananasai.“

Viliojo naktinis turgus

Pažintinių ekskursijų metu keliautojai taip pat galėjo patirti, kaip gaminamas cementas bei kaučiukas, pasigrožėti tradiciniais indų šokiais, apsilankyti naktiniame turguje, kur įvairiais mažmožiais turistus vilioja ne tik vietos gyventojai, bet ir į šią šalį atklydę laisvo gyvenimo šaukliai – hipiai.

Istorija byloja, jog septintajame ir aštuntajame dešimtmetyje Goa netgi buvo tituluojama hipių Meka.

„Iš tiesų šioje šalyje žavi viskas. Ypač pakerėjo žmonių paslaugumas, draugiškumas. Gal tai, kad mes šviesiaodžiai, indus traukė su mumis susipažinti, pabendrauti“, – spėjo keliautojas.

Pašnekovas pripažino, jog Goa valstija yra viena svarbiausių turizmo zonų Indijoje, garsėjanti puikiais paplūdimiais ir įstabia gamta. Tačiau ir čia lietuviams teko susidurti su kontrastingais vaizdais.

„Matėme ir varganų lūšnų, ir labai prabangių namų“, – tikino pašnekovas, pripažinęs, kad šioje šalyje atotrūkis tarp vargingiausių ir pasiturinčių gyventojų labai ryškus.

Keliautojams kėlė šypsnį, kad net turistų pamėgtuose nuostabiuose paplūdimiuose be ceremonijų šeimininkauja šalyje šventomis laikomos karvės.

Atsipalaiduoti ir mėgautis

Artūras pripažino, jog kalbos, kad Indijoje daug kas kainuoja centus, ne visai atitinka tikrovę.

„Žinoma, lietuviams čia kainos prieinamos. Tačiau bent jau turistinėse vietose tikrai nėra labai pigu“, – teigė pašnekovas.

Keliautojai iš Lietuvos neatsispyrė pagundai įsigyti tradicinių lauktuvių bei suvenyrų, kuriais viliojami turistai.

„Be abejo, žmona įsigijo sarį, papuošalų. Lauktuvių artimiesiems, draugams parvežėme saldumynų, naminės degtinės iš kešjų riešutų vaisių“, – vardijo Artūras.

Ką patyręs keliautojas galėtų patarti pirmąkart besiruošiantiesiems aplankyti Indiją? Svarbiausia – neužmiršti pasiskiepyti, trumpai pagalvojęs tarsteli pašnekovas.

Pasak Artūro, Indijoje nekursuoja prašmatnūs autobusai, o įlipant į juos tenka pasilypėti ant suoliuko ar kėdutės, tačiau panašaus pobūdžio nepatogumai nublanksta prieš įspūdingus potyrius.

„Šiaip jau patarimas vienas – žinoti, kur keliauji, atsipalaiduoti ir tiesiog mėgautis“, – šypsojosi savo gyvenimo be kelionių džiaugsmo neįsivaizduojantis vyras.

Vizitinė kortelė

Goa – Indijos valstija šalies vakarinėje dalyje. Šiaurėje ribojasi su Maharaštros valstija, rytuose ir pietuose – su Karnataka, vakaruose valstijos krantus skalauja Arabijos jūra.

3,7 tūkst. kv. km ploto teritorijoje gyvena apie 1,5 mln. gyventojų.


Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų