Pereiti į pagrindinį turinį

Parodoje – bohemiškojo R.Mikšio drobės

2009-02-26 09:00

Į Architektų namus atkeliauja vieno iš Kauno bohemos simbolių – tapytojo Raimundo Mikšio-Šniūro paroda. Ji skiriama Anapilin išėjusio 46 metų menininko mirties metinėms.

Poeto ir eseisto Kęstučio Navako teigimu, Raimundas Mikšys buvo vienas originaliausių ir labiausiai įsimenančių Kauno gatvių bei kavinių personažų. "Tos gatvės, kavinės, tas miestas, regis, ir buvo tikrieji jo namai, o mes, jo gyvenimo praeiviai, – jo broliai ir seserys. Šniūras ("Kunigaikštis Mikšys", kaip pats mėgdavo sakyti) buvo reto gerumo bei padorumo žmogus, – tapytojui mirus, rašė K.Navakas. – Jis sugebėdavo išsaugoti kažkokią ekspresyvoką eleganciją bei rafinuotą mandagumą. Jis apskritai buvo lyg iš prieškario, kažkoks smetoniškas. Nesmulkmeniškas, tyras, senoviškai ceremoningas. Visur jo buvo pilna."

Jo tapyboje nemaža tikroviškumo, realistinio vaizdavimo, bet ekspresyvusis pradas vyrauja tiek raiškos, tiek prasmės atžvilgiu.

Karštligiškas teptuko judesys, intensyvios spalvos, nervinga linija, stilizuotos formos atspindi neramią, jautrią autoriaus sielą, nuolatinį svyravimą tarp realybės ir sapnų, vaizduotės pasaulio.

R.Mikšys dirbo grynosios tapybos srityje, aliejumi ir pastele tapytuose paveiksluose puoselėdamas modernizmo patirtį. Jis rinkosi įprastus, tradicinius žanrus, tačiau niekada neslydo banalybės paviršiumi, originaliai perkurdavo tapomus tikrovės ženklus į stilizuotus, beveik abstrakčius vaizdinius. Jo darbai masina akį išlavinta spalvine klausa, spontanišku potėpiu, optine judėjimo iliuzija.


R.Mikšio tapybos darbų parodos atidarymas Architektų sąjungos Kauno skyriaus galerijoje (Vilniaus g. 22) – vasario 26 d. 16 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų