- Agnė Kairiūnaitė, Bernardas Šaknys, LRT RADIJO laida „Radijo popietė“, LRT.lt
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Viena didžiausių madų yra dieta – žmonės prisiskaito ir staiga nusprendžia, kad būtinai reikia keisti savo mitybą, bet mada ateina, visi pasižaidžia, ir viso gero. Taip LRT RADIJUI sako virtuvės šefas Liutauras Čeprackas.
Anot jo, sovietmečiu buvo madingas kotletas „Astra“, o štai neseniai buvusi madinga molekulinė virtuvė tėra paprasčiausias kosmonautų maistas.
– Ar egzistuoja maisto mados?
– Viena didžiausių madų – dieta. Žmonės prisiskaito apie kokią nors dietą ir staiga nusprendžia, kad jiems būtinai reikia keisti savo mitybą. Bet tos mados kai kada keistos.
– Kokių keistų madų yra?
– Atėjo tokios mados, kaip žaliavalgystė, vegetarizmas, nors pas mus labai nemažai tokių žmonių, kad nesuprasi, kokie jie vegetarai. Jie valgo viską, bet, pavyzdžiui, nevalgo kiaulienos arba raudonos mėsos. Tokių neapsisprendusių vegetarų pas mus daug.
– O kalbant apie patiekalų madas?
– Mados ateina, nes mes einame į pasaulį, pasaulis ateina pas mus. Anksčiau kotletas „Astra“ ir Kijevo kotletas buvo mada – jų eidavo valgyti į restoraną. Sovietmečiu, pamenu, agurkų salotų žiemą tik restorane galėjai gauti – namuose agurką matydavai tik atėjus šiltam laikotarpiui. Viena iš tų madų pasaulinėje restoraninėje virtuvėje – molekulinė virtuvė.
Paprasčiausias paaiškinimas – molekulinė virtuvė yra kosmonautų maistas.
– Kas tai yra?
– Paprasčiausias paaiškinimas – molekulinė virtuvė yra kosmonautų maistas. Ten giliniesi nebe į skonines produkto savybes, o į chemines, naudoji įvairius ingredientus, kurie greičiausiai niekada nebus įprastiniai namų virtuvėje. Ir darai dalykus, kurių pasigaminti paprastai namų šeimininkei nėra jokių galimybių, nebent ji turi didžiausią gyvenimo tikslą užsisakyti sau molekulinės virtuvės rinkinį iš užsienio ir atsisiuntusi paskui terliotis, kad sukurtų kokį daiktą, kuris tikrai nesukels didelio susižavėjimo atėjusiems draugams.
– Molekulinė virtuvė reikalauja cheminių žinių?
– Taip. Atsivertęs molekulinės virtuvės knygą staiga supranti, kad reikėjo mokytis chemiją mokykloje arba reikia mokytis iš naujo. Iš tiesų tai atskira mokslo šaka. Beje, kai ši mada atėjo, vienas iš pagrindinių Amerikoje molekulinės virtuvės šefų pasakė, kad tas, kas po 4–5 metų negamins pagal šitos virtuvės principus, bus užneštas laiko dulkėmis. Bet praėjo penkeri metai ir dabar jis pats užneštas tomis dulkėmis, nes tai nebėra populiaru. Mada atėjo, visi pasižaidė, ir viso gero.
– Ar gamindami patyrę šefai turi naudoja svarstykles ar viską deda iš akies?
– Labai norėčiau pamatyti, kaip iš akies atsveriate tokius dalykus, kaip druska. Žinoma, yra būdas druskinti įprastiniu būdu, kai beri, ragauji, beri, ragauji. Įdomiausias momentas, kad daugelyje Lietuvos virtuvių vis dar naudojama akmeninė druska, kurią aš vadinu „kelių barstymo druska“. Nėra ji pati sveikiausia ir pats laikas jos atsisakyti, bet įprotis – toks dalykas, kurį sunku išmušti. Bet kai močiutė virtuvėje paima saują tos druskos, ji žino, kad tokio kiekio užteks. Pakeisk druską, duok jai kitą, ir druskos arba neužteks, arba bus per daug.
– Kokias funkcijas maistas atlieka šiandien?
– Yra žmonių, kurie valgo tik tam, kad gyventų. Jau kuriami tokie dalykai, kaip buteliuke esantis visavertis skystis: per dieną įsišauni tris keturis buteliukus (skonis išvis neturi jokios reikšmės, tai tiesiog subalansuota kažkokia masė) ir gyveni. Bet mitybai kasdien skiri kokias tris minutes. Kai kam tai – prioritetas.
Kita vertus, maistas juk yra malonumas. Anksčiau buvo tokia tendencija: užbėgti, greitai pavalgyti, dar šokti – kaip čia neatnešė... Ukrainoje mane labai nustebino: atsiverti meniu, užsisakai, nespėji ištarti deserto pavadinimo, jau tau pirmą atnešė ir staiga tuo pat metu viskas ant stalo sugulė. Tada klausi – o negalite taip neskubėti, aš nebežinau, ką man čia pirma valgyti. Sako – pas mus čia gero aptarnavimo ir gero restorano požymis, kai nespėji panorėti, o tau viskas guli ant stalo.
Vis dėlto maistas malonumas, reikia nepamiršti, kad jis gali būti ir vakaro pokalbio tema – žmonės gali mėgautis maistu, kalbėti apie jį, planuoti, ką dar paragaus.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Nemokamo Madonnos koncerto garsiajame paplūdimyje Rio de Žaneire klausėsi iki 1,5 mln. žmonių
Baigdama savo pasaulinį koncertinį turą, JAV popžvaigždė Madonna Brazilijos Rio de Žaneiro mieste surengė didžiulį nemokamą koncertą. Juodai vilkinti popkaralienė šeštadienio vakarą pasirodė 800 kvadratinių metrų dydžio scenoje ...
-
I. Stumbrienė atskleidė neseniai gimusio sūnaus vardą: metas susipažinti1
Verslininkė Inga Stumbrienė per Motinos dieną atskleidė, kokį vardą išrinko neseniai gimusiam sūnui. ...
-
Ukraina nori būti matoma „Eurovizijoje“ ir neužgožta Izraelio: tai galimybė atstovauti savo kultūrai
Ukrainos atstovės 2024-ųjų „Eurovizijoje“ sakė, kad, nors kelionė iš Kyjivo į Malmę užtruko daugiau nei 26 valandas, bet į ją leistis buvo verta, siekiant, kad jų šalis dainų konkurse būtų matoma ir neužgožta dalyvauja...
-
M. Dubickienė į Ukrainą teikti pagalbos vyko net 108 kartus: prabilo apie karo realybę
TV3 laidoje „Pasaulis pagal moteris“ lankysis neeilinė viešnia, verslininkė Marija Dubickienė. Fondo „Saulės smiltys“ įkūrėja ne tik dalinsis ilgamete patirtimi, sukaupta teikiant paramą tuberkulioze sergantiems vaikams a...
-
Garbės apdovanojimas Kanų kino festivalyje bus įteiktas M. Streep
Gegužės 14 dieną vyksiančioje Kanų kino festivalio atidarymo ceremonijoje Meryl Streep (Meril Strip) bus įteikta garbės „Auksinė palmės šakelė“, pranešė organizatoriai. ...
-
F. M. Leščiauskaitė pranešė, kad taps mama69
Žinoma žurnalistė Fausta Marija Leščiauskaitė pranešė, kad jos gyvenime bus reikšmingų permainų. ...
-
Į skandalą įsivėlusios M. Radzevičienės mama: palaikyčiau dukrą, net jei ji būtų neteisi
Istorijos apie pačių įvairiausių spalvų kupiną motinystę, kurioje – ir euforija, ir nesėkmės, ir ligos, ir amžinas rūpestis dėl vaikų ateities. Artėjant Motinos dienai žinomi šalies žinomi žmonės prabilo, kokie yra laimingi turin...
-
Izraelis perspėja savo piliečius dėl kelionių į „Eurovizijos“ dainų konkursą Malmėje5
Prieš „Eurovizijos“ dainų konkursą Malmėje Izraelio nacionalinė saugumo taryba sugriežtino perspėjimą dėl kelionių į šį Švedijos miestą. Rizikos laipsnis kilstelėtas nuo dviejų (potenciali grėsmė) iki trij...
-
Motinos dieną Ą. Misiukevičus tradiciškai mini pajūryje: ruošia staigmeną6
Plaukų stilisto Ąžuolo Misiukevičius ir jo mamos Donaldos ryšys – akivaizdus. Vyras dažnai pasakoja apie neišpasakytą dėkingumą, supratingumą ir rūpestį vienas kitu. Artėjant pirmąjį gegužės sekmadienį minimai Mamos dienai,...
-
„Eurovizijos“ organizatoriai teigia esą pasirengę šalinti palestiniečių vėliavas5
„Eurovizijos“ dainų konkurso organizatoriai ketvirtadienį pareiškė, kad pasilieka teisę pašalinti bet kokias palestiniečių vėliavas ir propalestinietiškus simbolius kitą savaitę Švedijoje vyksiančiame renginyje...