Pavasarinis barbekiu Pereiti į pagrindinį turinį

Pavasarinis barbekiu

2003-05-31 09:00

Pavasarinis barbekiu

Ilgai lauktas pavasaris nors ir labai vėluodamas, bet galų gale atėjo! Atšilo, žydi obelys, kaip ant mielių želia ir linksmai žaliuoja žolė, pakelėse svaiginančiai kvepia ievos ir laimę buria besiskleidžiantys alyvų žiedai. Tokiu oru tiesiog nuodėmė būtų bent savaitgalį neištrūkti į gamtą. Ji masina, vilioja, dideliems ir mažiems žadėdama daugybę malonumų.

Vienas iš jų - barbekiu. Jį surengti galima tiesiog po medžiu, sode ar miško aikštelėje. Tai įmanoma netgi atvirame balkone, terasoje, o jei labai norisi, - ir virtuvėje. Tik prieš tai atlapokite langą arba visu pajėgumu įjunkite garų rinktuvą. Ant grotelių čirškančios mėsos kvapas aplinkui skleidžia nosį ir skrandį kutenantį aromatą. Bet po to patalpoje ilgai išlieka ne pats maloniausias dūmų ir suskrudusių riebalų kvapas. Jei jau taip atsitiko, papjauskyte citriną ir palikite per naktį. Kitą rytą virtuvėje oras vėl bus gaivus. Ir niekas neapkartins prisiminimų.

Barzda į uodegą

Barb a queue - pažodžiui išvertus iš prancūzų kalbos reiškia “barzda į uodegą”. Manoma, kad toks pavadinimas kilęs dar iš tų laikų, kai žmonės ant laužų kepdavo nepjaustytus į atskirus gabalus galvijus bei žvėris. Ietį primenančiu iešmu perverdavo visą gyvulį nuo galvos iki uodegos, pakabindavo virš laužo ir kepdavo kartais pasukiodami iešmą.

Tačiau iki šiol ginčijamasi dėl žodžio “barbekiu” kilmės. Amerikiečiai “barbacoa” vadindavo savo seną tradicinį patiekalą, kai mėsa kepsniui buvo veriama ant žalių medžio vytelių. Jie bene pirmieji ją pradėjo kepti ant įvairiausių formų metalinių grotelių.

Taip vietoj iš malkų sukrauto laužo ir jo šilumos žmonės sugalvojo grilius, kūrenamus medžio anglimis, dujomis, elektra. JAV tarp profesionalių virėjų griliai išpopuliarėjo 1980-1990 metais, nuo tol laikomi tradicinės amerikiečių virtuvės ypatybe.

Vertina visame pasaulyje

Barbekiu ir maisto ruošimas ant atviros ugnies vertinamas visame pasaulyje. Šiuo išradimu ypač mėgsta naudotis skandinavai. Ten nerasi šeimos, priemiestyje turinčios namą ir neturinčios grilio. Švedai ir norvegai linkę mėgautis saulute pievelėse prie savo namų savaitgaliais kepdami ant žarijų mėsą, žuvį, šviežias daržoves. Reikia pamatyti, kaip išdidžiai jie tai daro! Dažniausiai tokiu valgio gaminimu užsiima vyrai. Ir, reikia pripažinti, jie tai daro sumaniai.

Ruošti maistą ant atviros ugnies mėgsta graikai ir italai, kinai ir indai, kepsniais ant grotelių žmonės mėgaujasi Šiaurės Amerikoje ir Japonijoje. Pas mus šis maisto paruošimo būdas, ko gero, atkeliavo iš anapus Baltijos. Kita vertus, kas yra šašlykas, lietuviai daug seniau sužinojo iš gruzinų, o koks keptos ant laužo mėsos skonis, matyt, sužinojo dar tada, kai išmoko įskelti ugnį. Taigi savintis barbekiu pavadinimą gali kas tik nori, bet šis maisto ruošimo būdas - senas kaip žmonija.

Bet civilizuotame pasaulyje viskas kitaip - rafinuočiau, stilingiau. Kita vertus, turėjome pakankamai laiko šį maisto ruošimo būdą ištobulinti. Grilių atradimas ir išpopuliarėjimas paskatino virėjų išradingumą. Jie prasimano vis naujų marinatų, prieskonių ir padažų, kuria įvairiausius keptos ir parūkytos mėsos, grilio dešrelių, žuvies, daržovių ir vaisų derinius, leidžia barbekiu receptų knygas.

Kokie būna griliai?

Specializuotose indų bei buitinės technikos parduotuvėse, didžiųjų prekybos centrų išpardavimuose nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens galima įsigyti įvairiausių formų, dydžių ir dizaino grilių, plačiai naudojamų ruošti maistui. Jų kainos - nuo keliolikos iki kelių šimtų litų - priklauso nuo tipo, medžiagų bei įrangos, dizaino, gamintojo vardo ir kokybės. Tačiau aukšta kaina ne visuomet garantuoja, kad nusipirksite gerą grilį.

Kiekvienas grilis būtinai turi du elementus - dėžę kurui (medžio anglims, malkoms, elektros elementams, dujų degikliams) bei groteles ar stovą, ant kurio būtų galima padėti ar užmauti kepamus produktus. Kitos grilių dalys skiriasi priklausomai nuo jų tipo.

Pirkdami grilį, gerai pagalvokite, kokio norėtumėte?..

Atviri ir su gobtuvais

Paprastame atvirame grilyje malkos ar anglys (jų taip pat galima nusipirkti bet kuriame didesniame prekybos centre ir kone kiekvienoje degalinėje) dedamos į grūdinto plieno lovelį. Produktai veriami ant sraigtinio mechanizmo, kuris kepant nuleidžiamas arčiau ugnies ir vėl pakeliamas. Atvirieji griliai dažniausiai naudojami lauke, todėl paprastai būna su kojelėmis ir ratukais. Jie pritaikyti perkelti ar perstumti iš vienos vietos į kitą.

Yra grilių, kurie primena medžio anglimis kūrenamas krosnis. Tokiuose palaikomas karštis ir jaučiamas dūmų, cirkuliuojančių aplink maistą, kvapas. Jie būna kelių aukštų, su gobtuvais, kurie kepant uždaromi ar paliekami praviri. Todėl jie praktiški. Kai gobtuvas nuleistas, viduje temperatūra aukštesnė, ir mėsą galima parūkyti. Paprastai prie uždaromų grilių būna termometras, kad nereikėtų dažnai kiloti dangtį, norint patikrinti vidaus temperatūrą. Gobtuvais uždengiamų grilių esama įvairiausių formų - keturkampių, apskritų. Griliai, kūrenami medžio anglimis, būna ir su vandens prikaistuviais. Medžio anglių dūmai, susimaišę su vandens garais, patiekalui suteikia specifinį skonį.

Elektriniai ir dujiniai

Ant elektrinio grilio produktai kepami sausu oru ir šiluma. Elektriniai griliai išpopuliarėjo dėl nedidelio dydžio ir greitai paruošiamo maisto. Be to, jais maistą galima ruošti bet kada, ne tik šiltuoju metų laiku. Tokie griliai patogiausi patalpoje, virtuvėje. Bet į elemento apačioje esantį padėklą patartina įpilti karšto vandens. Taip mažiau rūks, kepsnys bus sultingesnis, ir panaudojus grilį bus daug lengviau jį nuplauti. Tokio tipo griliuose kepamus produktus rekomenduojama pamarinuoti. Taip jie įgaus savitą skonį.

Ypač mėgstantys keptus produktus ir negalintys be jų išsiversti apskritus metus gali jų pasigaminti naudodami metalinę elektrinę ar dujinę plokštumą. Pastaroji įrengiama prie viryklės, virš dujų čiaupų, todėl gali greitai ir iki aukštos temperatūros įkaisti. Dujų grilis pritaikytas naudoti patalpoje ne tik todėl, kad greit įkaista. Jis beveik neskleidžia dūmų. Būna dujinių grilių, kuriuose dujomis įkaitinamos briketų formos uolienos ar akmenys. Lietuvoje jie populiarūs restoranų ir vyninių virtuvėse. Štai ir Klaipėdoje dar visai neseniai kaip ypatingą patiekalą kavinės siūlė kepsnį ant lavos akmenų...

Tačiau ir ant anglių, gryname ore galima pasigaminti įdomių ir vertų pasmaguriauti valgių. Taip iš poilsio gamtoje galima išgauti dvigubą malonumą - ir sielai, ir kūnui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų