Pereiti į pagrindinį turinį

A. R. Vasiliausko parodoje – abstraktus gamtos grožis

2013-05-09 10:55
A. R. Vasiliausko parodoje – abstraktus gamtos grožis
A. R. Vasiliausko parodoje – abstraktus gamtos grožis / A.R.Vasiliausko „Rugiagėlės"

„Žalgirio“ arenos parodų erdvėje eksponuojama kauniečio menininko Aido Ryčio Vasiliausko kūrybos paroda „Iš žemės ir vandens“.

Gamtos, kraštovaizdžio grožis – vertybė, tampanti vis retesnė. Gamta žmogų veikia – kelia stiprių jausmų, emocijų ir yra tiesiogiai susijusi su žmogaus tapatybe. Anot Arndo Helingo, „esame priklausomi nuo gamtos, kurioje gyvename, nuo kraštovaizdžių, kurie mums prasmingi. Vaikystėje įstrigę vaizdai, vandens, miško, smėlio ir dangaus sukelti įspūdžiai yra mums reikšmingi ir tokie lieka visą gyvenimą. Gamta formuoja mūsų asmenybę.“

A.R.Vasiliausko paroda atkreipia dėmesį į gamtos ir dvasinės žmogaus būsenos harmoningos vienovės būtinumą gamtos ir dvasinės žmogaus ekologijos paralelėms išryškinti. Savo darbuose dailininkas atskleidžia individualų požiūrį į gamtos formas ir reiškinius – augmeniją, lietų, žydėjimą.

Kūriniuose yra akcentuojamas grožio ir atsinaujinimo pradas. Abstrakčiose kompozicijose perteikiamas augmenijos – pavyzdžiui, aguonų, jazmino, obels, vyšnios ar forzicijos – žydėjimo, žolės bangavimo, ražienų aštrumo įspūdis.

A.R.Vasiliausko paveikslų paviršiaus faktūra formuojama koliažo principu, iš nedidelių medžio plokštės gabalėlių, dekoratyvias kompozicijas dėstant mozaikos principu. Tokiu būdu išgaunami subtilūs efektai, keliantys nuolatinio, niekad nesibaigiančio judėjimo įspūdį.

Kūrinių ciklas turi ir gilesnę potekstę: gamtos ekologija, jos grožis išreiškia ir žmogiškosios pilnatvės, dvasinės ekologijos būseną. Dailininko kūryba laužo tradicinį požiūrį, kad gamtos tema dailėje šiandien yra išsėmusi savo galimybes, dažnam menininkui kyla pavojus nuklysti į sentimentalias jos refleksijas. A.R.Vasiliauskui to pavyksta išvengti, jo darbai neabejotinai liudija, kad gamtos vaizduosena gali būti šiuolaikiška ir konceptuali.

Dar kartą prisimenant A.Helingą, galima apibendrinti pagrindinę parodos mintį – „Gamtoje galima rasti daug, netgi Dievą, čia ir atsiranda paralelė – galime suvokti gamtos reikšmę savo gyvenime, gamtos prasmę, suprasti, kaip ji susijusi su mūsų tapatybe, ir ją pripažinti“.


Kas: A.R.Vasiliausko darbų paroda „Iš žemės ir vandens“.

Kur: „Žalgirio“ arenoje.

Kada: veikia iki gegužės 20 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų