Pereiti į pagrindinį turinį

Šokančio pasaulio vizijos

2009-04-08 09:00
Šokančio pasaulio vizijos
Šokančio pasaulio vizijos / Organizatorių nuotr. Ribos: J.Dambrauskaitės šokio spektaklyje "Homo sum" tolerancija vaizduojama kaip varžantis ir įkalinantis reiškinys.

Menų spaustuvės "Atviros erdvės" jau šeštus metus mainais į originalias, aktualias ir provokuojančias idėjas jauniesiems kūrėjams siūlo visokeriopą paramą. Šiemet galimybė prisistatyti publikai suteikta keturiems kūrėjams.

Tramplinas į pripažinimą

Kasmet 2–7 projektus paremianti programa "Atvira erdvė" pagrįstai spėjo pelnyti talentų kalvės vardą. Menų spaustuvėje savo žiūrovo ieškojo scenos naujokai, vėliau tapę žinomais kūrėjais: Agnius Jankevičius, Balys Latėnas, Petras Lisauskas, Lora Juodkaitė ir kiti.

Be šokio ir teatro spektaklių, "Atviroje erdvėje" pasitaiko ir žanrų ribas naikinančių eksperimentų, kurie sėkmingai įsitvirtina meno pasaulyje. Prieš trejus metus ledus pralaužė pirmasis Lietuvoje audiovizualinės poezijos festivalis "Tarp..." (rengėja poetė ir dramaturgė Gabrielė Labanauskaitė), o prieš porą metų pirmuosius žingsnius čia žengė analogų neturintis kaunietės dailininkės-grafikės Auksės Petrulienės silikoninių lėlių teatras ("Psilikono teatras").

2007 m. su spektakliu "Kelionė į kambario vidų" debiutavęs Lietuvos muzikos ir teatro akademija (LMTA) studentas Artūras Areima praėjusiais metais tapo vienu ryškiausių jaunosios kartos režisierių. Dar vienas sėkmės pavyzdys – Dalios Jokubauskaitės 2005 m. sukurtas spektaklis "Bestuburiada", kuris atstovavo Lietuvai prestižiniame Torūnės teatro festivalyje (Lenkija). Šokėjos L.Juodkaitės ir režisieriaus Valentino Masalskio darbas "Salamandros sapnas. Paveikslas" (2006 m.) ne tik pelnė du Auksinius scenos kryžius Lietuvoje, bet yra ir nuolatinis įvairių užsienio festivalių svečias.

Menų spaustuvė "Atviros erdvės" programai šiemet gavo net 40 paraiškų. O galimybė "pasimatuoti" sceną suteikta keturiems kūrėjams. Pirmasis kūrinys – choreografo, šokėjo ir kompozitoriaus Tautvilo Gurevičiaus šokio monospektaklis "4 su puse vizijos. Suvokimai" – žiūrovų teismui atiduodamas šį vakarą.

Įkalinanti tolerancija

Besimokanti aktorystės meno LMTA Jonė Dambrauskaitė "Atviros erdvės" programoje debiutavo rudenį. Prieš tai jaunosios kūrėjos šokio spektaklio "Homo sum" eskizas jau buvo pristatytas tarptautiniame šokio monospektaklių festivalyje Štutgarte (Vokietija).

J.Dambrauskaitės į sceną nelydi būrys bendraminčių – solinę kompoziciją ji kūrė į kompaniją pasitelkusi scenografę Simoną Biekšaitę. Mergina nuo vaikystės domisi šokiu, mokėsi Kauno choreografijos mokykloje bei Kauno pantomimos ir plastikos teatro studijoje. Ji neslepia, kad ši patirtis leidžia geriau įgyvendinti savo kūrybinius sumanymus šokant. Šiuo metu mergina, A.Latėno ir G.Storpirščio vadovaujamo trečio kurso studentė, ne tik šoka, bet ir vaidina, dainuoja.

Spektaklyje "Homo sum" Jonė prabyla apie toleranciją, kuri, pasak jos, gali būti varžantis ir įkalinantis reiškinys. Tai ji bandys atskleisti tik judesiu, nenaudodama teksto. Šioje kompozicijoje šokėja pereina kelią nuo mergaitės iki moters, nuo žmogaus, bandančio laisvės skonį, iki žmogaus, tą skonį pažinusio ir ieškančio tolerancijos ribų.

Laisvo žmogaus eksperimentas

Ištroškusiems "šviežio kraujo" – šokio spektaklio "4 su puse vizijos. Supratimai" premjera, kurią pristatys šokėjas ir choreografas T.Gurevičius.

T. Gurevičius prieš dvejus metus baigė LMTA, kur studijavo šokį ir vaidybą. Dar būdamas antrakursis su bendrakursiu choreografu ir šokėju Petru Lisausku sukūrė šokio spektaklį "Sankryža". Nuo tada T.Gurevičius nebenulipo nuo scenos ir kaip atlikėjas blykstelėdavo įvairiuose projektuose. Ne vienam dramos ir šokio spektakliui jis sukūrė arba pritaikė muziką.

T.Gurevičius sako apie spektaklį "4 su puse vizijos. Suvokimai" mąstęs dar studijų metais, tačiau subrandinti savosioms vizijoms prireikė trejų metų. Spektaklyje jis kalba apie kiekvienam aktualias temas: tiesą, laisvę, išlikimą savimi, namus ir neregimybę. Tam jis pasitelkia netradicinius sprendimus – tiek judesio, tiek muzikos, tiek naudojamo rekvizito. Tačiau atskleisti būsimo spektaklio paslapčių kūrėjas iš anksto nenori – tiesiog kviečia žiūrovą paviešėti jo pasaulyje ir palyginti jį su savuoju.

Galima tik numanyti, kad stulbinamų eksperimentų netrūks. Mat savo spektaklio atspirties tašku T.Gurevičius pasirinko islandų grupės "Sigur Ros" muziką. O šis kolektyvas garsėja klasikiniais, minimalistiniais ir eksperimentiniais elementais.

VIETA: Menų spaustuvė, Šiltadaržio g. 6.

LAIKAS: balandžio 8 d. 19 val.

KAINA: 20 litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų