Pereiti į pagrindinį turinį

Šviesos zonos link

2005-09-17 09:00

Šviesos zonos link

Apie ką visų pirma pagalvojate tik atsibudę rytą?
Turbūt viliatės geros dienos, džiaugsmo savo šeimai, sėkmės versle, malonaus susitikimo su mylimu žmogumi. O jeigu tai, ko tikitės, neišsipildo, jeigu patiriate nesėkmes ir, jūsų akimis, neteisybę? Kaip manote, iš kur visa tai?

Vienos iš „Reiyukai“ judėjimo įkūrėjų Kimi Kotani žodžiais, viskas - ir gera, ir bloga – ateina iš mūsų pačių. „Žmonės dažnai tiki, kad jų gyvenimą kontroliuoja lemtis. Jie yra linkę susieti su lemtimi gerus ir blogus įvykius. Tačiau ne lemtis mus turi valdyti, bet mes privalome savo pastangomis kurti savo ateitį“,- teigė K.Kotani. Kitaip tariant, tai, ką darome ar mąstome dabar, sukuria rytojų, o ateities sėkla slypi dabartinėje akimirkoje ir laukia virtimo tikrove.

Tai ir galėtų būti dabar itin populiaraus žodžio „karma“ – priežasties ir pasekmės dėsnio – esmė. Sanskrito kalba „karma“ reiškia „elgesys, veikimas“. Jis apibūdina elgseną bei jos pasekmes šiame ir ankstesniame gyvenime. Manoma, kad karmos apibrėžimas, kaip dvasinį gyvenimą aprėpianti sistema, buvo suformuluotas VIII a. pr. Kr.Upanišadose, ir neatsiejamas nuo supratimo apie reinkarnaciją (daugkartinio persikūnijimo).

Ateitis yra dabar

Karmos sąvoka paplitusi ne tik induizme, bet ir budizme. Gana daug šalininkų ji surado ir Vakaruose, nors Biblijai tikėjimas karma, kaip ir reinkarnacija, yra svetimas. Tačiau į šį reiškinį galima žvelgti ir nesigilinant į miglotą praėjusių gyvenimų geografiją. Galbūt pakaktų ir šio gyvenimo nesėkmių, kurių galėtume išvengti, jeigu giliau suvoktume, kad visa, kas mus supa dabar, susikūrėme patys: vakar dienos mintimis ir veiksmais...

Kad lietuvius domina budizmo paslaptys, vidinio tobulėjimo praktika, Rytų dvasiniai mokymai, įrodė ir gausus būrys klaipėdiečių, vieno sekmadienio vakarą susirinkusių paklausyti pirmą kartą Lietuvoje viešėjusio budizmo tyrinėtojo, tarptautinės „Reiyukai“ organizacijos prezidento dr. Tsugunari Kubo pranešimo apie karmos veikimo dėsnį.

Šį susitikimą surengė Klaipėdos vidinio tobulėjimo centras „Reiyukai“ (japoniškai - „dvasinės draugystės sąjunga“), Lietuvoje vienijantis apie 150 narių. „Reiyukai“ – tai tarptautinė, nereliginė, pelno nesiekianti organizacija, kurios nariai siekia vidinio tobulėjimo, remdamiesi senovės išminčiaus Šakjamuni Budos mokymu, aprašytu Lotoso Sutroje. „Reiyukai“ atsirado Japonijoje 1919 m. Per daugiau nei 80 metų „Reiyukai“ judėjimas išaugo į tarptautinę organizaciją, vienijančią apie 4 mln. narių 20 pasaulio šalių. Lietuvoje „Reiyukai“ judėjimas atsirado 1996 m., o 1998 m. Klaipėdoje buvo įkurtas pirmasis Vidinio tobulėjimo centras, kuriam iki šiolei vadovauja Aivaras Engelaitis.

Svarbiausia - dvasinė būsena

Dr. Tsugunari Kubo išskyrė tris karmos aspektus. Pirmasis – žmogus negali egzistuoti neužsiimdamas kokia nors fizine ar protine veikla. Antrasis – visi žmonės turi savo vidinę aplinką, kurią sudaro jų emocijos, jausmai ir norai. Tai - dvasinė būsena. Ir trečiasis aspektas – žmonės negali gyventi izoliuoti vienumoje, jis susijęs įvairiais ryšiais su kitais žmonėmis. Taip žmonės veikia vienas kitą savo veiksmais tiek viduje, tiek išorėje.

Prelegento nuomone, karma – labiau dinamiškas, o ne statiškas reiškinys, kaip likimas ar lemtis. „Karma – tai nuolat vykstanti energijos akumuliacija, kaupimasis. Šią karmos energiją sukuria ir išjudina kasdieniai žmonių veiksmai. Mūsų veiksmams įtaką daro ir mūsų veikla, ir sąveika su kitais žmonėmis. Be to, mūsų veiksmus jų atlikimo metu veikia ir mūsų dvasinė būsena. Dvasinę būseną veikia mūsų mintys, veiksmai, įvykiai, mus supantys daiktai, energijos, kurias gauname iš kitų žmonių kasdienių veiksmų dėka. Kitų žmonių veiksmams taip pat įtakos turi jų dvasinė būsena, kurią savo ruožtu veikia jų mintys, veiksmai, aplinka, energija, gauta iš kitų, ir t. t. Aš manau, kad svarbiausias aspektas karmos dinamikoje – mūsų dvasinė būsena“,- sakė dr. T.Kubo, pateikęs savo samprotavimus iliustruojantį pavyzdį su trimis galimais scenarijais apie poną L., kuris bijo vorų, ir jo bičiulį H., kuris žino apie šią pono L. fobiją.

Kaip ponas H. galėtų pasielgti, išvydęs pono L. nugara ropojantį padarą? Vienoks rezultatas bus, jeigu H. pyksta, kitoks, jeigu numesdamas vorą sudavė per stipriai, dar kitoks, jeigu prieš vorą numesdamas perspėjo poną L.

Aktualus ir šiandien

Būtent taip kasdieniame gyvenime ir veikia karma. Jos energijos būna teigiamos arba neigiamos formos ir mes neišvengiamai reaguojame į jas. Būdas, kuriuo reaguojame, paveikia dvasinę būseną, kuri neišvengiamai duoda signalą tolesnėmis mintims ir veiksmams - taip sukuriama nauja karmos energija. Tai reiškia, kad jeigu mūsų suvokimas pakankamai gilus, galime pasirinkti tinkamesnį veikimo būdą ir taip pagerinti tolimesnę savo karmą.

Pasak dr.T.Kubo, žmogaus mintys ir jas lydintys veiksmai neišvengiamai veikia kitus. Darydami tokį poveikį, mes statome arba griauname savo santykius su parneriais, bendruomenėmis, visuomenėmis, pasauliu.

„Reiyukai“ judėjimas ypač akcentuoja vidinio tobulėjimo, kuris pasireiškia pastangomis pagilinti savo dvasinės būsenos suvokimą, reikšmę. Nes išmintingesniais veiksmais galima sukurti mums palankesnę karminę terpę – savo ateitį.

Dr.T.Kubo mano, kad Šakjamuni Budos mokymas apie tai, kad viskas turi savo užslėptą priežastį, ypač naudingas šiandieniniame pasaulyje. Labai svarbu savęs nuolat klausti „kodėl?” Kodėl aš taip darau? Dėl kokios priežasties aš esu tokios būklės? Toks mąstymo būdas stimuliuoja save suvokti giliau, ieškoti priežasčių, kodėl mes esame tokie ir išsiaiškinti, kokie dalykai lėmė, kad mūsų dabartinė būsena yra būtent tokia.

Apie priežasties ir pasekmės dėsnį arba karmą kalba daugelis religinių bei ezoterinių judėjimų. Vieni tai grindžia tam tikrų energijų, kurias sukuriame patys savo mintimis ir veiksmais, poveikiu, kiti kalba apie psichologinius veiksmo ir atoveiksmio aspektus. Net ir fizikos vadovėlyje galima perskaityti apie karmos dėsnį: niekas iš niekur neatsiranda ir niekur nedingsta. Viename žemės pusrutulyje suvirpėjo drugelio sparnas, o kitame – kilo žemės drebėjimas...

Galbūt taptų šiek tiek nejauku, jeigu susimąstytume, kad viskas šiame pasaulyje susiję būtent tokiais glaudžiais ryšiais...

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų