Quantcast

Žydrojoje pakrantėje pavasarį skelbia Nicos karnavalas

Lietuviai žiemą išvaro apsitaisę Užgavėnių persirengėliais ir kepdami blynus, o prancūzai pavasarį pasitinka įspūdingu dvi savaites trunkančiu Nicos karnavalu. Tai vienas iš trijų garsiausių ir seniausių pasaulyje, pirmą kartą organizuotas dar 1822 m. Pasigėrėti fantastišku gėlių, grožio ir magijos reginiu kasmet čia susirenka virš milijono smalsuolių iš viso pasaulio.

Centras: iki 2016 m. teroristinio išpuolio Nicos karnavalas vyko garsiojoje Anglų promenadoje, dabar pagrindiniai pasirodymai persikėlė į centrinę Masenos aikštę. Norintys reginį stebėti patogiai sėdėdami tribūnose už bilietą turėjo pakloti iki 35 eurų, stumdytis minioje atsiėjo kur kas pigiau – vos 5 eurus, o apsitaisę nuo galvos iki kojų karnavaliniais drabužiais buvo įleidžiami nemokamai.

Simbolis: Nicos karnavalas turi savo karalių ir karalienę. Nuo 1990 m. karaliui kasmet suteikiamas vis kitas vardas, o pagal jį karnavalui – kita tema. Būta įvairių: gastronomijos, medijų, energijos ir kt. 2020-ųjų  karnavalas skirtas jo didenybei Mados Karaliui.

Įspūdis: raudoni Louboutin aukštakulniai, iš kosmetinės pabirę lūpdažiai, siuvimo mašina, dailus rankinukas – iki 6 m aukščio mados tema sukurtos ant judančių 7 m ilgio ir 2 m pločio platformų instaliacijos buvo apkaišytos tūkstančiais gerberų, orchidėjų, gvazdikų, lelijų, pavasario simbolio – mimozų žiedais. Eitynių dalyviai žiūrovus apmėtė glėbiais gėlių, mat tradiciškai Gėlių mūšis – sudėtinė Nicos karnavalo dalis.

Egzotika: impozantiškos gražuolės ir ryškiaspalviai įspūdingo dizaino kostiumai savo prabanga nenusileido Rio de Žaneiro karnavalo podiumui. Sunerimę dėl ekologijos tegu nesipiktina: išskirtinėms puošmenoms sukurti buvo panaudotos ne tikros, o dirbtinės paukščių plunksnos.

Tradicija: karnavalinių eitynių priešakyje – menus, mokslą, kultūrą dosniai rėmęs, todėl pramintas Karaliumi Saule Liudvikas XIV.

Išmonė: visus metus 150 žmonių komanda plušėjo kurdami karnavalo instaliacijas ir kaukes. Daug kaukių buvo pagaminta papjė mašė principu, didžiausios jų net 12 m aukščio, svėrė iki 2 t, tad judėjo ant platformų. Susižavėjimą kėlė ir paprastesnės kaukės, kurios buvo nešamos ir valdomos žmonių arba pats žmogus buvo kaukės dalis.

Virš žemės: šilko sparnais plazdantys paukščiai, stilingos damos, nuotaikingi muzikantai – ant 1–1,5 m aukščio kojūkų pasilypėję karnavalo dalyviai stebino savo lankstumu ir minklumu.

Elitas: net 10 min. trukusiu fejerverku vainikuota vakarinė karnavalo dalis – žymių mados pasaulio atstovų paradas. Jame, pavirtę milžiniškomis lėlėmis, pražygiavo ne tik mados pasaulio korifėjai Karlas Lagerfeldas, Sonia Rykiel, Jeanas-Paulis Gaultier, Coco Chanel ar madų žurnalo "Vogue" redaktorė Anna Wintour, bet ir pasakų bei filmų personažai, pavyzdžiui, filmo "101 dalmatinas" herojė žiaurioji dizainerė Kruela.

Dėmesys: Nicos karnavalas – svarbus kultūrinis įvykis, tad į 136 kartą vykusį renginį atvyko ir Prancūzijos prezidentas Emanuelis Marconas su žmona Brigita. Lėlių gamintojams šie personažai pasirodė itin svarbūs, todėl garsiosios poros antrininkų karnavale buvo nemažai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Coronos viruso zidinys bukagalviai varles

Jo jo

Jo jo portretas
O čia kas per akibrokštas? Kažin lietuvaičių ten išlėkusių taip pat yra?

?

? portretas
Nebuvo girdet
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių