Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvis džiaugiasi ištrūkęs iš XXI amžiaus vergovės Anglijoje

LRT stop kadras

XXI amžiaus vergovė – taip žurnalistai pavadino darbo sąlygas, kuriose Anglijoje teko dirbti emigrantams iš Lietuvos. Liverpulyje apsistojęs Mindaugas Prokopas pasakoja, kad vištų fermoje vyrai plušėjo be poilsio, troško nuo smarvės ir pinigines bausmes gaudavo net už neišplautą kavos puodelį.

M. Prokopas – vienas iš septynių lietuvių, išdrįsusių į teismą paduoti dabar jau vergvaldžiais vadinamus darbdavius.

Prieš keletą mėnesių laidoje „Emigrantai“ rodytas interviu su to paties likimo tautiečiu Laurynu Kelpša. Tada jis buvo vienintelis iš vergovės išlaisvintas lietuvis, nepabūgęs bendrauti su žiniasklaida.

Jaunas vyras pasakojo, kaip išalkęs pasisotindavo vištų kiaušiniais, o už 1000 sugautų paukščių gaudavo vos 3 svarus sterlingų.

L. Kelpša džiaugėsi, kad dabar turi britę sužadėtinę, gyvena laimingiau ir pagaliau ramiai miega naktimis. M. Prokopas irgi nusprendė nebetylėti. Tik jo istorija už buvusio kolegos – dar skaudesnė.

Vyras pasakoja, kad jo darbovietėje galiojo šiuolaikiniame pasaulyje protu nesuvokiamos taisyklės. Vienam darbuotojui prasižengus, nukentėdavo visi. Viršininkai dažniausiai juos bausdavo nemokėdami uždirbtų pinigų.

Bet pasitaikydavo ir kitokių, dar žiauresnių bausmių: prižiūrėtojai juos mušdavo ar net pjudydavo šunimis. Konfliktai dažnai įsiplieksdavo ne tik su darbdaviais. Kai viename bute gyvena keliolika pervargusių ir nepatenkintų vyrų, išvengti barnių tarpusavyje praktiškai neįmanoma.

Plačiau – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Emigrantai“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų