Pereiti į pagrindinį turinį

L. Graužinienės iniciatyva iš darbotvarkės dingo V. Uspaskicho imuniteto klausimas

2013-12-23 07:44 diena.lt inf.
V. Skaraičio/BFL nuotr.

Seimo pirmininkės "darbietės" Loretos Graužinienės iniciatyva iš paskutinio Seimo rudens posėdžio darbotvarkės dingo Darbo partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho imuniteto atėmimas klausimas.

Nors praėjusią savaitę Seimas patvirtino pirmadienio darbotvarkę su šiuo klausimu, L.Graužinienė savavališkai jį išėmė, nepateikusi jokių argumentų.

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius siūlė jį vėl įtraukti į darbotvarkę, bet dauguma parlamentarų tam nepritarė. Už V.Uspaskicho imuniteto klausimo įtraukimą balsavo 48 Seimo nariai, prieš buvo 21, susilaikė 35.

"Žinome, kad Seimo pirmininkė dirba kaip Viktoro Uspaskicho priedangos organizacija", - po balsavimo sakė A.Kubilius.

Jo teigimu, L.Graužinienė šiurkščiai pažeidė Seimo statutą.

A.Kubilius pranešė, kad dėl tokio elgesio L.Graužinienė gali būti apskųsta Seimo Etikos ir procedūrų komisijai.

Pirmadienį Seimas turėjo balsuoti, ar sudaryti laikinąją komisiją dėl Darbo partijos įkūrėjo V.Uspaskicho teisinės neliečiamybės panaikinimo.

Šis klausimas ne vieną kartą buvo neįtrauktas į darbotvarkę arba atidėtas.

Prieš porą savaičių Seimas nepritarė siūlymui sudaryti laikinąją tyrimo komisiją, kuri turėjo nagrinėti generalinio prokuroro kreipimąsi dėl minėto "darbiečio" imuniteto. Tuomet komisijos sudarymui priešinosi "darbiečiai" ir opozicija, kuriai neįtiko "tvarkiečio" Petro Gražulio kandidatūra į komisijos pirmininko postą.

Nepritarus pirmajam projektui, Seimo opozicija pasiūlė sudaryti kitą komisiją, svarstysiančią V.Uspaskicho neliečiamybės panaikinimo klausimą. Tačiau šio dokumento vis nepavykdavo įtraukti į plenarinio posėdžio darbotvarkę. Valdantieji argumentuodavo, kad klausimas dėl komisijos sudarymo perduotas Seimo Etikos ir procedūrų komisijai (EPK) ir, kol ši nepasakė savo pozicijos, jo negalima svarstyti.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija praėjusią savaitę nusprendė, kad parlamentarai turi svarstyti šį klausimą.

Darbo partijos įkūrėją V.Uspaskichą prokurorai baudžiamojon atsakomybėn nori patraukti dėl nepagarbos teismui. Jis teisėjus yra viešai išvadinęs nusikaltėliais.

Pagal Lietuvos Konstituciją, Seimo narys negali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, suimtas ir kitaip suvaržyta jo laisvė be Seimo sutikimo.

Liepos mėnesį V.Uspaskichą Vilniaus apygardos teismas pripažino kaltu dėl sukčiavimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo bei skyrė jam ketverių metų laisvės atėmimo bausmę. Šiuo metu byla nagrinėjama apeliacine tvarka.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų