Pereiti į pagrindinį turinį

L. Graužinienė: imuniteto klausimus dėl pažeidimų bus siūloma spręsti paprasčiau

2013-10-29 10:27 diena.lt inf.
V. Skaraičio / BFL nuotr.

Seimui bus siūloma supaprastinti parlamentaro teisinės neliečiamybės panaikinimo tvarką, jei procedūra vyks dėl administracinių pažeidimų.

"Teisės departamentas išanalizuos situaciją, kokiais atvejais galbūt tikrai nereikia ilgos sudėtingos procedūros, ir tikimės, kad Seimo statutui bus pateikti siūlymai. Reikėtų taisyti Statutą kai kuriais atvejais, pavyzdžiui, kelių eismo nelaimės atveju ar panašiai", - antradienį žurnalistams sakė Seimo pirmininkė.

Pagal Lietuvos Konstituciją, Seimo narys negali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, suimtas ir kitaip suvaržyta jo laisvė be Seimo sutikimo. Seimas turi panaikinti teisinį imunitetą ir tais atvejais, kai teisme sprendžiama byla dėl administracinio pažeidimo, už kurį kaip viršutinė baudos riba numatytas areštas.

Pasak parlamento vadovės, dabartinė tvarka, kai Seimo nario imuniteto klausimas sprendžiamas pagal Seimo statute numatytas procedūras ir administracinių pažeidimų atveju, pernelyg brangiai kainuoja, palyginti su valstybei sumokėta bauda.

"Atlikta naudos ir kaštų analizė, ir matome, kad nepaisant sumokėtų baudų, Seimas patiria didžiulius nuostolius dėl pačio proceso. Seimui tai kainuoja labai brangiai, nes sudaroma komisija, komisija turi atlikti visas procedūras, išeina apie savaitė laiko, kol klausimas grįžta į posėdžių salę. Valstybiniu požiūriu labai neefektyvu pinigų klausimu - jeigu sumokama bauda apie 500 litų, o Seimui tas visas procesas kainuoja apie 20 tūkst. litų", - kalbėjo L.Graužinienė.

"Aš manau, kad ten, kur prasideda administracinės baudos, ir tik viršutinė riba yra areštas, turi būti labai supaprastinta procedūra dėl imuniteto netekimo. Tą būtų galima padaryti per tą patį posėdį", - sakė parlamento pirmininkė.

Dienraštis "Lietuvos žinios" rašo, kad per ne visą dešimtmetį Seimas 20 kartų svarstė parlamentarų teisinio imuniteto klausimus, ir mokesčių mokėtojams tai jau atsiėjo beveik 200 tūkst. litų. Apie trečdalis lėšų išleista per ne visus šios kadencijos Seimo darbo metus, tokią analizę parlamento pirmininkės prašymu parengė Seimo kanceliarijos Komisijų biuras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų