Pereiti į pagrindinį turinį

L. Kasčiūnas apie į Seimą kandidatuojančius teistus asmenis: labai tikiuosi, kad jie neateis

Po mėnesio rinksime naują Seimą, į kurį nori patekti ir 63 teisti asmenys. Anot Vyriausiosios rinkimų komisijos, dauguma teistumų nėra sudėtingo pobūdžio, o visi minimi asmenys bausmes jau atliko. Tačiau keli kandidatai turi po kelis teistumus, o vienas jų net 11.

P. Peleckio / BNS nuotr., LNK stop kadrai

Kone visos į Seimą kandidatuojančios politinės jėgos registravo bent po vieną teistą asmenį.

Daugiausiai teistumų priklauso liaudies partijos sąraše esančiam Aurimui Drižiui. Jo biografijoje turto prievartavimas, įžeidinėjimai, šmeižtas, teismo sprendimo nevykdymas ir net mirusiojo atminimo paniekinimas. Pats A. Drižius tikina, kad teistumus gavo nepelnytai.

„Ten buvo istorija apie Stankūnaitę Garliavos byloje, jeigu atsimenate. Kažkaip išsprūdo tas žodis, kad Stankūnaitė pardavinėjo mergaites. Pamiršome įrašyti „galimai“, – pasakojo kandidatas į Seimą A. Drižius.

Bausmes atlikę asmenys į Seimą kandidatuoti gali. Daugiausiai teistumų turintis kandidatas sako, kad bausmių turėjo įvairių, nemažai ir piniginių, tačiau pabrėžia jų nemokantis.

Yra tie, kurie didžiuojasi savo teistumais.

„Jie man skirdavo visokias baudas, paskui laisvės apribojimus. Priskaičiuota tūkstančiais, neketinu mokėti banditams“, – pabrėžė A. Drižius.

„Yra tie, kurie didžiuojasi savo teistumais, kaip teisti už gerus darbus, bando sumenkinti arba rodyti, kad tai buvo kažkoks susidorojimas. Iš to galima darytis išvadas“, – teigė TS–LKD frakcijos seniūnas Mindaugas Lingė.

Iš viso Eduardo Vaitkaus vedama liaudies partija į Seimą kelia aštuonis teistus asmenis. Jie bausti dėl sukčiavimo bei turto pasisavinimo, taip pat neapykantos kurstymo.

„Labai tikiuosi, kad jie neateis. Tikiu mūsų rinkėjų išmintimi. Bet kita vertus tai rodo, kas gali įvykti“, – vylėsi krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Po aštuonis teistus asmenis turi partija „Nemuno aušra“, Tautos ir teisingumo sąjunga bei „Taikos koalicija“.

Po 7 teistus asmenis registravo Regionų ir Žaliųjų partijos. „Laisviečių“ gretose prasikaltę – 4.

Tarp konservatorių, žaliųjų ir valstiečių, demokratų „Vardan Lietuvos“, „Laisvės ir teisingumo“, liberalų bei socialdemokratų po 2 teistus kandidatus. Nacionalinis susivienijimas turi vieną.

„Taip, tai yra tik 60 asmenų, bet keli turi po keletą teistumų, tai sunku būtų vertinti. Bet visa informacija yra nuasmeninta mūsų svetainėje“, – pranešė VRK pirmininkė Lina Petronienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

„Laisviečių“ sąraše teisti kandidatai liko gale. 

„Patys žmonės pateikė paaiškinimus ir sutikome juos registruoti, bet jie labai aukštai sąrašuose nėra“, – sakė Laisvės Frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas.

„Visų mūsų 7 žmonių teistumai yra pasibaigę, nei vieno nėra galiojančio ir tie atvejai be galo skirtingi. Vienas atvejis yra susijęs tiesiog su eismo įvykiu“, – aiškino Žaliųjų partijos lyderė Ieva Budraitė. 

Patys žmonės pateikė paaiškinimus ir sutikome juos registruoti, bet jie labai aukštai sąrašuose nėra.

„Dabar gali būti šiek tiek padauginęs prie vairo ir jau teistumas bei nusikaltimas padarytas, bet labai svarbu, kad nebūtų už korupcinius nusikaltimus“, – savo nuomone dalijosi Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Saulius Skvernelis.

Socialdemokratas Algirdas Sysas įsitikinęs, nors dauguma teisti už nedidelius nusižengimus, partijų reputacijai pakenkti vis tiek gali.

„Jeigu jūs sakote, kad yra virš 60 kandidatuojančių, tai galbūt tampa norma“, – teigė Seimo narys.

Šiemet į Seimą kandidatuoja 1 tūkst. 742 asmenys, iš jų – 63 teisti. Tai 1,5 proc. daugiau nei 2020 m.

„Daugiau, nes šiek tiek pasikeitė rinkimų kodeksas. Anksčiau buvo tik apie teismo paskirtas bausmes, dabar ir apie baudžiamojo poveikio taikomas priemones. O tai yra bauda už greičio viršijimą ir panašūs dalykai“, – aiškino VRK pirmininkė.

Rinkimų biuleteniuose kandidatų teistumas nurodytas nebus. Tai bus žymima reklaminiuose plakatuose ir VRK svetainėje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų