Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuva oficialiai teikia A. Kubiliaus kandidatūrą į eurokomisarus

2024-09-04 14:01

Ministrų kabinetas trečiadienį oficialiai teikia konservatoriaus europarlamentaro Andriaus Kubiliaus kandidatūrą į Europos Komisijos (EK) narius.

Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / P. Peleckio / BNS nuotr.

Europarlamentaro kandidatūrai antradienį pritarė Seimas, kiek anksčiau – ir prezidentas Gitanas Nausėda.

Dabar jį vertins Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) , o vėliau dar turės patvirtinti ir Europos Parlamentas.

A. Kubilius yra sakęs, kad Lietuvos siekiamybė turėtų būti su gynyba, saugumu, Europos Sąjungos (ES) plėtra susiję eurokomisaro portfeliai.

Tačiau vokiečių leidinys „Die Welt“ antradienį pranešė, jog U. von der Leyen jau pasirinko už ES plėtrą atsakingą eurokomisarą. Anot leidinio, juo taps latvis Valdis Dombrovskis, šiuo metu einantis ES prekybos vadovo pareigas.

A. Kubilius į EK deleguojamas prieš tai prezidentui Gitanui Nausėdai atmetus Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderio, užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio kandidatūrą.

Nuo 2019-ųjų Europos Parlamente (EP) dirbantis A. Kubilius šiemet į jį buvo perrinktas antrai kadencijai. Politikas aktyviai pasisako už glaudesnius ES ir Rytų partnerystės šalių ryšius, gausesnę paramą Rusijos užpultai Ukrainai ir griežtesnę laikyseną Kremliaus atžvilgiu.

Lietuvos kandidatą į Komisiją oficialiai siūlo Vyriausybė, jai turi pritarti šalies vadovas ir Seimas. Kandidatui taip pat reikia sulaukti EK pirmininkės ir EP pritarimo.

Nauja EK darbą turėtų pradėti nuo lapkričio 1 dienos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų