Pereiti į pagrindinį turinį

Po KT sprendimo konservatoriai ragina A. Širinskienę atsistatydinti

2020-06-12 11:56

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seime narė, TS-LKD pirmininko pavaduotoja Monika Navickienė, vertindama penktadienį paskelbtą Konstitucinio Teismo sprendimą, kad Agnės Širinskienės inicijuotos ir vadovautos Seimo laikinosios tyrimo komisijos veikla pripažinta pažeidusia Konstitucija, viešai kreipiasi į Agnė Širinskienę, ragindama ją prisiimti atsakomybę ir atsistatydinti iš Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovės pareigų.

P. Peleckio / Fotobanko nuotr.

„Šiandien Konstitucinis Teismas aiškiai konstatavo, kad Seimo narė Agnė Širinskienė daugiau nei pusantrų metų užsiiminėjo antikonstitucine veikla. Jos inicijuota ir vadovauta komisija visą šį laiką darė neteisėtą spaudimą nepriklausomoms institucijoms – prokuratūrai, VTEK, valstybės įmonėms. Taip pat neteisėtai persekiojo ir spaudė skaidriai veikiantį verslą, investuotojus, Seimo pirmininką bei opozicijos parlamentarus. Visa tai ji darė tuo pačiu metu eidama ir Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkės pareigas. Po tokio Teismo sprendimo bet kuris save gerbiantis parlamentaras turėtų prisiimti politinę atsakomybę ir trauktis iš vadovaujančių pareigų. Parlamentarė laužanti Konstituciją ir tuo pačiu pažeidinėdama teisės viršenybės principą negali toliau vadovauti Teisės ir teisėtvarkos komitetui, nes taip diskredituoja ir savo, ir komiteto ir viso šalies parlamento reputaciją”, – teigia Seimo narė M. Navickienė.

Po tokio Teismo sprendimo bet kuris save gerbiantis parlamentaras turėtų prisiimti politinę atsakomybę ir trauktis iš vadovaujančių pareigų.

ELTA primena, kad KT penktadienį pasisakė dėl „valstietės“ A. Širinskienės vadovautos laikinosios komisijos, kuri nuo 2018 m. rugsėjo atliko parlamentinį tyrimą dėl galimo neteisėto poveikio politikams, valstybės tarnautojams ir politiniams procesams sudarymo teisėtumo. KT penktadienį konstatavo, kad šios komisijos sudarymas ir išvados prieštarauja Kostitucijai.

Konstitucinio Teismo pirmininko Dainiaus Žalimo teigimu, parlamentinį tyrimą atlikusios laikinosios komisijos sudarymas prieštarauja Konstitucijai, nes Seimo laikinajai komisijai negali būti pavesta neaprėpiamos apimties užduotis.

Vadinamosios A. Širinskienės komisijos darbas sukėlė daug klausimų opozicijai. Jie šios komisijos darbą ne kartą įvertino kaip tiesiog valančiųjų „valstiečių“ surengtą keršto akciją neįtikusiems politiniams oponentams. Kreipdamasi į Konstitucinį Teismą opozicija pabrėžė, kad komisijai pavesto atlikti tyrimo objektas tiek jo laiko, tiek klausimų apimties atžvilgiu apibrėžtas labai plačiai ir abstrakčiai. Taip pat akcentuota, kad nėra suformuluota vieno ar kelių konkrečių valstybinės svarbos klausimų, o numatoma tirti iš esmės viską, kas aštuonerius metus vyko politiniame procese, todėl komisijos sudarymas prieštarauja laikinųjų tyrimo komisijų ir parlamentinės kontrolės sampratai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų