Quantcast

Prezidentė: Lietuvai būtina miškų ūkio pertvarka

  • Teksto dydis:

Generalinis urėdas, sprendžiant dėl urėdijų skaičiaus, turi per daug galios, mano Seimo Aplinkos apsaugos komiteto vadovas. Pasak socialdemokrato Algimanto Salamakino, jeigu reikia keisti urėdijų skaičių, tuomet Vyriausybė turi Seimui įrodyti, kad tai būtina.

A.Salamakinas sako, kad Seimas įstatyme įtvirtino 42 urėdijų skaičių, kad keičiant jį, būtų pateikti argumentai, o ne priimamas vienašališkas sprendimas.

„Mes tikrai neuzurpuojame Vyriausybės teisės kaitalioti urėdijų skaičių. Jeigu Vyriausybė nori keisti, ji turėtų ateiti į Seimą su tvirtais argumentais, kodėl Lietuvai reikia ne 42, o, sakykim, 9 urėdijų. Bet kai šiuo metu įstatymas numato, kad vienas generalinis urėdas gali savo potvarkiu keisti urėdijų skaičių - tai yra valstybinės pelningai dirbančios įmonės - tai, manau, kad duodama per daug laisvės vienam asmeniui“, -BNS sakė A.Salamakinas.

Prezidentė premjero Algirdo Butkevičiaus prašymu ketvirtadienį Seimui grąžino pakartotinai svarstyti Miškų įstatymo pataisas. A.Salamakino nuomone, didelė tikimybė, kad Seimas ir vėl patvirtins tokį pat įstatymo nuostatą.

„Toks vieningas balsavimas turbūt nuteikia į tai, kad Seimo nariai turbūt nekeis savo nuomonės, nes 79 balsai buvo už. Tikrai gerbiu prezidentės nuomonę ir ji suteikė teisę dar kartą diskutuoti, kaip turėtų būti. Prognozuoti negaliu, bet, manau, diskusijos įrodys, ar Seimas yra teisus dėl 42 urėdijų, ar Vyriausybė, dėl to, kad reikia reformos ir jas naikinti“, - teigė parlamentaras.

Dalios Grybauskaitės nuomone, pataisos varžo konstitucines Vyriausybės galias efektyviai valdyti miškų ūkį.

„Lietuva turi per 2 milijonus hektarų miško – tai yra milžiniškas turtas. Jis turi būti valdomas efektyviai ir duoti naudą visiems šalies gyventojams. Lietuvai būtina miškų ūkio pertvarka. Vyriausybė buvo ją numačiusi, todėl negali būti ribojamos konstitucinės Vyriausybės galios ir stabdomos būtinos reformos“, - pranešime sakė prezidentė.

Anot pranešimo, pataisos prieštarauja Vyriausybės numatytai miškų ūkio pertvarkai bei perėjimui prie efektyvaus ir centralizuoto miškų valdymo. Prezidentė siūlo, kad valstybinių miškų valdymą užtikrintų Vyriausybė, remiantis Seimo patvirtintomis Miškų politikos kryptimis.

Dėl atidėliojamos miškų ūkio pertvarkos Lietuva yra sulaukusi pastabų iš Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO).

Seimas balandį priėmė pataisą, pagal kurią Lietuvoje veiks 42 miškų urėdijos - jų skaičiaus negalės keisti kiekvienas naujas generalinis miškų urėdas. Tiek urėdijų veikia ir dabar. Pataisos susilaukė kritikos, nes tokiu būdu užkertamas kelias centralizuoti miškų valdymą, be to, siekiant mažinti išlaidas, nebus galima mažinti urėdijų skaičiaus.

Pasak Ekonomikos komiteto nario konservatoriaus Jurgio Razmos, urėdijų skaičiaus įtvirtinimas įstatyme suteiktų urėdijoms stabilumą ir neliktų gąsdinimų, kad bus mažinamas jų skaičius.

Tuo metu liberalų vadovas Eligijus Masiulis pataisomis piktinosi ir teigė, jog pagal tokį precedentą įstatymu reiktų įtvirtinti mokyklų skaičių. Jis piktinosi, kad pataisos neleidžia optimizuoti urėdijų veiklos ir taupyti lėšų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių