Pereiti į pagrindinį turinį

R. Žemaitaitis kelia tarptautinį ažiotažą: kuo daugiau triukšmo ar teismų – tuo geresnė reklama

2024-09-05 14:01

Žydus pliekiantis ir į valdžią jau su visa savo partija grįžti norintis Remigijus Žemaitaitis kelia tarptautinį ažiotažą. Didžiausia pasaulyje žydų organizacija skelbia nerimą, kad Lietuvos valdžioje atsidurs „ekstremistinė“ jėga. R. Žemaitaičio partija trina rankomis: kuo didesnis skandalas, tuo geresnė reklama.

Antradienį R. Žemaitaitis stojo prieš dar vieną teismą. Vyras jame kaltinamas žydų niekinimu, neapykantos kurstymu, viešu pritarimu tarptautiniams nusikaltimams. Svarstė neva Pirčiupių kaimą sudegino ne naciai, o žydai.

„Žydų kilmės žmonės, kurie buvo enkavėdistai, kagėbistai, kurie prisidėjo prie Lietuvos žmonių žudymo. Buvo cituota Kaniūkai ir Pirčiupis. Tai yra istorija“, – kalbėjo „Nemuno aušros“ lyderis R. Žemaitaitis.

Kai kurių kalbų nekartotų net R. Žemaitaičio bendražygiai.

„Ar cituočiau eilėraštukus? Greičiausiai ne. Bet lygiai taip pat suprantu, kad kiekvienas Lietuvos gyventojas turi teisę į saviraišką“, – akcentavo „Nemuno aušros“ sąrašo narė Agnė Širinskienė.

Ar cituočiau eilėraštukus? Greičiausiai ne. Bet lygiai taip pat suprantu, kad kiekvienas Lietuvos gyventojas turi teisę į saviraišką.

„Ar cituočiau eilėraštukus? Greičiausiai ne. Bet lygiai taip pat suprantu, kad kiekvienas Lietuvos gyventojas turi teisę į saviraišką

Konstitucinis teismas paskelbė, kad R. Žemaitaičio komentarai buvo ne saviraiška, o žeminimas, neapykantos skleidimas.

R. Žemaitaičio planai grįžti į Seimą su visa savo partija sukėlė tarptautinį ažiotažą.

Didžiausia žydų organizacija pasaulyje „Amerikos žydų komitetas“ nerimauja, kad Lietuvos valdžioje atsidurs „ekstremistinė“ partija.

„Lietuvoje nauja, atvirai antisemitinė politinė partija, vadovaujama buvusio parlamentaro R. Žemaitaičio, apklausose prieš parlamento rinkimus spalį užima trečią vietą. 

Dar didesnį nerimą kelia tai, kad Socialdemokratų partija teigia esanti atvira koalicinei vyriausybei su R. Žemaitaičiu.

Jei partijos yra ištikimos pagrindinėms demokratinėms ir europinėms vertybėms, jos turi atsisakyti sudaryti Vyriausybę su šia ekstremistine partija“, – rašė organizacija.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Socialdemokratai vis dar tiesiai neatsako, ar matytų save koalicijoje būtent su R. Žemaitaičio partija.

„Tikrai atsakome už tai, kad koaliciją padarysime be visokių populistinių judėjimų“, – tikino socialdemokratų vicepirmininkas Robert Duchnevič.

„Antisemitines, prorusiškos, antiukrainietiškos jėgos neturėtų tapti Vyriausybės nariais. Labai noriu tikėti, kad LSDP partija ras stiprybės tą pasakyti“, – vylėsi konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

Socialdemokratų vicepirmininkas R. Duchnevič sako, kad gal R. Žemaitaitis net nesurinks patekimui į Seimą būtinų 5 proc. Nors paskutinės apklausos jau rodo, kad „Nemuno aušra“ – tarp lyderių.

Mus labai jaudina ir tie žmonės, kurie jį palaiko. Antrojo pasaulinio karo metais retorika prasidėjo labai panašiai.

„Nesakau, kad mes neatsiribojame. Nenorime jokių radikalių partijų koalicijoje, ar iš kairės, ar iš dešinės“, – teigė socialdemokratų vicepirmininkas.

Lietuvos žydų bendruomenei nerimą kelia ne pats R. Žemaitaitis, o kad tiek daug Lietuvos žmonių palaiko jo kalbas.

„Mus labai jaudina ir tie žmonės, kurie jį palaiko. Antrojo pasaulinio karo metais retorika prasidėjo labai panašiai“, – sakė Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Prezidentas sakė, jog R. Žemaitaičio kalbos pasiekė Vokietiją, ir jei jis neišsižadės savo antisemitinių komentarų, tai gali jam būti kliūtis dalyvauti valdžioje, net jei rinkimai būtų sėkmingi.

„Žmogaus pasisakymai apie žydų tautą kelia didžiulių problemų. Kelia didžiulių problemų priimti ji į koaliciją“, – kalbėjo Gitanas Nausėda.

G. Nausėda taip pat sako, kad gali būti, jog R. Žemaitaičio partija taps lemianti – be jos nebus įmanoma suformuoti Vyriausybės.

„Galbūt turėsime politinio pato situaciją“, – sakė prezidentas.

O R. Žemaitaičio partija džiaugiasi: kuo daugiau triukšmo ar net teismų R. Žemaitaičiui, tuo geresnė reklama.

Politikams panašu, kad R. Žemaitaitis mėgdžioja Donaldą Trumpą – save rodo kaip auką, kartoja skambias frazes, kitus vadina nevykėliais, bet nekalba ką pats padarė Lietuvai, nors politikoje seniai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Nerka

Oi nejuokinkite. Lansbergio kaušai barška iš baimės prarasti valdžią. Nu ateis tas Žemaitaitis į valdžią, ir taps toks pat kaip ir dabartinės ar buvusios valdžios.
3
0
Visi komentarai (1)

Daugiau naujienų