Pereiti į pagrindinį turinį

A. Širinskienė apie socialdemokratų formuojamą valdančiąją daugumą: gali būti labai trapi

2024-10-14 19:53
Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderei tikinant, kad nėra galimybių formuoti koaliciją su „Nemuno aušra“, pastarosios politinės jėgos atstovė Agnė Širinskienė sako – remiantis dabartiniais skaičiavimais, projektuojama valdančioji dauguma gali būti labai trapi.
Agnė Širinskienė
Agnė Širinskienė / A. Ufarto / ELTOS nuotr.

Todėl, anot politikės, jeigu Seime norima turėti stiprią ir stabilią koaliciją, socialdemokratams gali tekti derėtis ir su Remigijaus Žemaitaičio vedama „Nemuno aušra“.

„Ainio Lašo paskaičiavimai kalba apie labai silpną, 71-72 žmonių koaliciją, geriausiu atveju. Be abejo, kadencijos startui tokia koalicija yra nepakankama, bet čia yra tas optimistinis scenarijus“, – „Delfi“ televizijai kalbėjo A. Širinskienė.

„Jeigu būtų skaičiuojama koalicija potenciali su „Nemuno aušra“, būtų galima tikėtis apie 80 mandatų, kas jau artėja prie konstitucinės daugumos, kas koalicijai suteikia tam tikrą stiprumą“, – teigė parlamentarė.

Mes manome, jog iš antrų šansų ir surinktų mandatų sugebėsime suformuoti valdančiąją daugumą.

Nors vasarą LSDP neslėpė matantys galimybę, sėkmės Seimo rinkimuose atveju, eiti į koaliciją su „Nemuno aušra“, socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė tokių ketinimų atsisakė, pareiškusi, kad to daryti neketina. Tai ji pakartojo ir pirmadienio rytą Eltos organizuotos rinkiminės konferencijos metu.

Socialdemokratas Gintautas Paluckas šiuo klausimu laikosi kiek nuosaikesnės nuomonės. Seimo narys kartoja, kad šiuo metu kalbėti apie koaliciją su R. Žemaitaičio lyderiaujama politine jėga nėra prasminga, mat socialdemokratams kol kas ir taip pakanka potencialių valdančiosios daugumos partnerių.

„Į Vilijos Blinkevičiūtės žodžius reikia žiūrėti su didžiausiu rimtumu, ir tai, ką ji pasakė, ji turi galvoje. Ir tai atitinkamai yra partijos pozicija. Mes šiandien tikrai nematome reikalo, poreikio ar sąlyčio taškų kviesti į koalicijos formavimą dar kažką. Mes manome, jog iš antrų šansų ir surinktų mandatų sugebėsime suformuoti valdančiąją daugumą“, – sakė G. Paluckas.

ELTA primena, kad sekmadienį įvyko pirmasis Seimo rinkimų turas. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, daugiausia palaikymo daugiamandatėje apygardoje sulaukė Lietuvos socialdemokratų partija – 19,36 proc. balsų.

Visgi, nuo jų nedaug atsiliko dabartiniai valdantieji konservatoriai, sulaukę 17,96 proc. rinkėjų palaikymo.

Tuo metu trečioje vietoje likusi „Nemuno aušra“ pelnė 14, 99 proc. rinkėjų palaikymą.

Kitame Seime taip pat bus Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ – 9,24 proc. balsų, Liberalų sąjuūdis – 7,70 proc. balsų ir Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjunga (LVŽS) – 7,02 proc. balsų.

Išreikšti savo pilietinę valią prie balsadėžių atėjo 52,06 proc. Lietuvos rinkėjų. Prieš ketverius metus, 2020 m., rinkėjų aktyvumas siekė 47,16 proc.

Dėl 141 Seimo nario mandato rungiasi 14 partijų ir viena koalicija. 71 Seimo narys renkamas vienmandatėse apygardose. Preliminariais VRK duomenimis, jau pirmajame ture išrinkti 8 vienmandatininkai.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų