Pereiti į pagrindinį turinį

Apie JT vadovo A. Guterreso vizitą Rusijoje: apgailėtina (atnaujinta)

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen Jungtinių Tautų (JT) Generalinio Sekretoriaus Antonio Guterreso vizitą Rusijoje laiko visos organizacijos diskreditavimu. Politikė apgailestauja, jog vakarietiškas vertybes sergėjančios institucijos neatlaiko išbandymų, nors „būtent jos turėtų stabdyti agresiją ir diktatorius“.

Antonio Guterreso ir Vladimiras Putinas
Antonio Guterreso ir Vladimiras Putinas / Scanpix nuotr.

„Akivaizdu, kad A. Guterreso vizitą ir Vladimiras Putinas, ir Aliaksandras Lukašenka išnaudoja savo propagandai. Toks pareigūnas kaip JT Generalinis Sekretorius turėtų suprasti, kokią dovaną glėbesčiavimasis su karą sukėlusiais diktatoriais įteikia ne tik V. Putinui ir A. Lukašenkai, bet ir visiems pasaulio diktatoriams“, – penktadienį komentare raštu Eltai teigė V. Čmilytė-Nielsen.

„Todėl šio vizito niekaip negalima pavadinti demokratijos sergėjimu, tai yra visos JTO diskreditavimas“, – konstatavo ji.

Parlamento vadovė stebėjosi ir tuo, jog A. Guterresas vyko į Rusiją nepaisant to, jog V. Putinui Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) yra išdavęs arešto orderį dėl karo nusikaltimų Ukrainoje.

„Deja, bet nuo Rusijos pilno masto agresijos pradžios 2022 m. mes matome, kad demokratinę, įstatymų ir tarptautine teise grįstą tvarką turinčios ginti tarptautinės institucijos neatlaiko išbandymų tokiu metu, kai būtent jų vaidmuo turėtų būti stabdyti agresiją ir diktatorius, o ne sukurti jiems progų puikuotis glėbesčiuojantis su JT generaliniu sekretoriumi. Tarsi neegzistuotų tarptautinis arešto orderis dėl Putino karo nusikaltimų“, – nurodė V. Čmilytė-Nielsen.

Premjerė JT vadovo apsikabinimą su A. Lukašenka vadina apgailėtinu

A. Guterresui BRICS viršūnių susitikime Kazanėje paspaudus ranką Rusijos prezidentui V. Putinui ir apsikabinus Baltarusijos lyderį A. Lukašenką, premjerė Ingrida Šimonytė tokį elgesį vadino apgailėtinu ir nesuprantamu.

„Apgailėtina. Yra tokių žmonių tarptautinėse organizacijose ir ne tik tarptautinėse organizacijose, ir politinių lyderių tokių yra, kurie mano, kad jie gali kalbėtis su visais ir šen, ir ten“, – penktadienį žurnalistams Telšiuose sakė premjerė.

„Jungtinės Tautos yra visų pasaulio šalių organizacija, Jungtinės Tautos yra priėmusios Generalinėje Asamblėjoje ne vieną rezoliuciją, smerkiančią Rusijos invaziją į Ukrainą, ir toks elgesys mažų mažiausiai nesuprantamas“, – tvirtino I. Šimonytė.

A. Guterresas nebėra priimamas kaip sąžiningas tarpininkas ir jei nuspręstų trauktis, tikrai nebūtume tie, kurie jį nuo to atkalbinėtume.

G. Landsbergis: jeigu A. Guterresas nuspręstų trauktis – tikrai nebūtume tie, kurie jį nuo to atkalbinėtume

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tikina, kad  A. Guterresas turi pripažinti klydęs, nusprendęs vykti į Rusiją ir susitikti su V. Putinu. Politiko teigimu, A. Guterresas nebėra priimtinas kaip „sąžiningas tarpininkas“, todėl jeigu nuspręstų trauktis iš posto – Lietuva tam nesipriešintų.

„A. Guterresas turi pripažinti klydęs bei prisiimti atsakomybę, kuomet nusprendė nevažiuoti į Ukrainos taikos viršūnių susitikimą Šveicarijoje, tiek ir dabar, kai nuvyko pas paieškomą karo nusikaltėlį V. Putiną ir glėbesčiavosi tiek su juo, tiek ir su jo bendrininku A. Lukašenka“, – komentare raštu Eltai teigė G. Landsbergis.

„A. Guterresas nebėra priimamas kaip sąžiningas tarpininkas ir jei nuspręstų trauktis, tikrai nebūtume tie, kurie jį nuo to atkalbinėtume“, – pridūrė jis.

Prezidentas: A. Guterresas turėtų be jokių kompromisų ginti JT principus ir tikslus

JT Generalinio Sekretoriaus vizitas Rusijoje nesudaro įspūdžio, kad A. Guterresas yra įsipareigojęs ginti JT Chartijos principus ir vertybes jas pažeidžiančių šalių akivaizdoje, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

„Prezidento nuomone, JT vadovas turėtų be jokių kompromisų ginti JT principus ir tikslus, įtvirtintus JT Chartijoje, kurių pagrindu JT ir buvo sukurtos. Prezidentas su apgailestavimu pažymi, kad JT Generalinio Sekretoriaus A. Guterreso vizitas Rusijoje ir dalyvavimas BRICS viršūnių susitikime nesudaro įspūdžio, jog JT Generalinis Sekretorius yra įsipareigojęs ryžtingai ginti JT Chartijos esminius principus sistemingai juos pažeidžiančių šalių akivaizdoje“, – teigiama prezidento komunikacijos grupės komentare Eltai.

Prezidentūros atsiųstame komentare nurodoma, kad rugsėjį Niujorke vykusios JT Generalinės Asamblėjos metu G. Nausėda susitiko su A. Guterresu ir išsakė savo poziciją, akcentuodamas, jog „Jungtinės Tautos tampa bejėgės prieš agresorių ir neturi įrankių jo sustabdyti“.

„Šalies vadovas paragino JT Generalinį Sekretorių remti Ukrainos Prezidento V. Zelenskio taikos planą, išreiškė įsitikinimą, kad JT vaidmuo yra svarbus siekiant ilgalaikės taikos Europoje“, – nurodo šalies vadovo atstovai.

Taip pat pažymima, kad G. Nausėda JT vadovui pabrėžė būtinybę steigti specialųjį tribunolą Rusijos agresijos nusikaltimui Ukrainoje tirti bei siekti aukščiausios Rusijos politinės ir karinės vadovybės atsakomybės už įvykdytus nusikaltimus.

„Prezidentas atkreipė JT vadovo dėmesį, kad turi būti reikalaujama ir Rusijos bendrininkės – Baltarusijos – atskaitomybės, bei didinamas spaudimas Iranui, Rusijai tiekiančiam karinę įrangą“, – buvusio vizito metu išsakytas mintis pakartojo Prezidentūra.

Per susitikimą Rusijoje JT vadovas paragino Ukrainoje užtikrinti teisingą taiką, atitinkančią JT Chartiją, tarptautinę teisę ir Generalinės Asamblėjos rezoliucijas. Jis taip pat paragino nedelsiant nutraukti kovas Gazos Ruože, Libane ir Sudane.

Kyjivas pasmerkė A. Guterreso vizitą Rusijoje, o Ukrainos užsienio reikalų ministerija papriekaištavo, kad jis planuoja susitikti su „nusikaltėliu Putinu“.

Jų susitikimas surengtas kitą dieną po to, kai Jungtinės Valstijos pareiškė turinčios įrodymų, kad Šiaurės Korėja į Rusiją išsiuntė tūkstančius karių.

Praėjusį kartą V. Putinas ir JT vadovas buvo susitikę pirmosiomis Rusijos karo prieš Ukrainą savaitėmis, kai A. Guterresas nuvyko į Maskvą per rusų vykdytą Mariupolio Pietų Ukrainoje apsiaustį.

Vėliau A. Guterresas prisidėjo prie pastangų dėl taikos ir padėjo tarpininkauti dėl 2022 metų susitarimo, pagal kurį Kyjivas galėjo saugiai eksportuoti grūdus iš savo uostų.

Maskvos pajėgos šiuo metu žengia į priekį Ukrainos rytiniame Donecko regione ir pamažu artėja prie svarbaus logistikos mazgo Pokrovsko.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų