Pereiti į pagrindinį turinį

V. Stundys: įteisinti nelietuvišką pavardžių rašybą – dar per anksti

2014-09-05 12:33 diena.lt inf.
Valentinas Stundys
Valentinas Stundys / T. Lukšio / BFL nuotr.

Įteisinti nelietuvišką pavardžių rašybą dokumentuose - dar per anksti, visuomenėje dar reikia diskusijų, sako Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narys konservatorius Valentinas Stundys.

„Reikalinga dar diskusija dėl tokių išimčių ir tų atvejų, kuriuos Valstybinė lietuvių kalbos komisija mini kaip galimus vartoti lotynišką abėcėlę. Per mažai diskusijos yra vykę, ir nuomonės, ir pačių kalbininkų, yra visiškai priešingos. Vieni kalbininkai linkę tokį dalyką palaikyti, kiti laikosi griežtos nuostatos, kad asmens tapatybės dokumente vis dėlto turėtų būti rašoma tik lietuvių kalbos rašmenimis, neįsileidžiant kitų rašmenų“, - BNS sakė V.Stundys, komentuodamas VLKK penktadienį paskelbtą išvadą.

Valstybinė lietuvių kalbos komisija penktadienį Seimo prašymu paskelbė išvadą dėl galimybių asmens dokumentuose pavardes rašyti originalia rašyba. Šiuo metu užsienietiškos pavardės rašomos pagal tarimą lietuviškais rašmenimis. Parlamente svarstomi projektai, kuriais siūloma liberalizuoti asmenvardžių rašybą dokumentuose.

„Aš esu konservatyvus, aš manau, kad dar per ankstyvas laikas tai daryti“, - į klausimą, ar paremtų pagal VLKK išvadą parengtą įstatymo projektą, atsakė V.Stundys. Jis pažymėjo, jog itin svarbu atsakyti į klausimą, kokius pokyčius kalbos sistemai lems įteisintos nelietuviškos raidės dokumentuose. V.Stundys su grupe parlamentaras yra pateikęs projektą, kuris originalią pavardžių rašybą leistų papildomame paso puslapyje.

„Ar buvo visuomenėj diskusija dėl tokių pokyčių? Iš esmės diskusijos nebuvo, tik bandymai diskutuot. Reikia kad visuomenė suprastų argumentus, kodėl tai būtų galima daryti, ar tai iš tikrųjų nedaro įtakos lietuvių kalbos savitumui ir tradicijai. Kalbininkai turi pasakyti, siūlydami pokyčius, ar jie neturės įtakos lietuvių kalbos sistemai, jos savitumui“, - kalbėjo konservatorius.

Paskelbtoje išvadoje VLKK pritaria, kad asmens dokumentuose lotyniško pagrindo rašmenimis rašmenimis galėtų būti užrašomos Lietuvos pilietybę įgijusių užsieniečių ir sutuoktinio užsieniečio pavardę priėmusių Lietuvos piliečių pavardės. Kitais atvejais komisija siūlo išlaikyti „pagrindinį principą rašyti lietuviškais rašmenimis pagal tarimą“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų