Pereiti į pagrindinį turinį

Visuomenininkai per savivaldos rinkimus galės rinktis pavadinimą

2014-11-06 11:15 diena.lt inf.
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Seimas leido visuomenininkų rinkimų komitetams per savivaldos rinkimus pasirinkti pavadinimą.

Ketvirtadienį 65 parlamentarams balsavus už ir 6 susilaikius, priimtos atitinkamos Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisos.

Jos numato, kad „rinkimų komitetas, laikydamasis konstitucinio imperatyvo gerbti ir saugoti konstitucinę santvarką, viešąją tvarką, visuomenės dorovės apsaugą, nekurstant tautinės, rasinės, religinės, socialinės neapykantos, prievartos ar diskriminacijos, turi teisę pasirinkti rinkėjų neklaidinantį ir tinkamai juos informuojantį apie rinkimų komitetą rinkimų komiteto pavadinimą“.

Įstatymas skubiai keičiamas prieš savivaldybių tarybų rinkimus, kuomet Konstitucinis Teismas dabartinę tvarką dėl komitetų pavadinimų paskelbė prieštaraujančia Konstitucijai. Šiuo metu Vyriausioji rinkimų komisija visuomeniniams komitetui suteikia raidę laikydamasi eiliškumo.

Kovo 1 dieną vyksiantiems savivaldos rinkimams skirtinguose miestuose jau yra registruota visuomenininkų komitetų, pavadintų „AA“, „AB“, „AC“ ir t.t.

Konstitucinis Teismas spalio viduryje paskelbė, kad draudimas visuomenininkų komitetams per rinkimus pasivadinti, kaip jie nori, prieštarauja Konstitucijai. KT nagrinėjo Europos Parlamento rinkimų įstatymą atitikimą pagrindiniam šalies įstatymui.

Teismo nuomone, rinkimų komitetų pavadinimai padeda rinkėjams ne tik juos atpažinti, atskirti nuo kitų, bet ir spręsti apie jų vertybes, idėjas, siekius, todėl kandidatus rinkimuose keliantys kolektyviniai subjektai turi turėti galimybę rinkimų procese dalyvauti ir prisistatyti rinkėjams savo pasirinktu pavadinimu.

Dabartinė įstatymo nuostata, KT teigimu, varžo rinkimų komitetų galimybę dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose ir prisistatyti rinkėjams savo pasirinktu pavadinimu, neužtikrinamas demokratinių rinkimų  proceso skaidrumas, kandidatų lygybės ir sąžiningos konkurencijos principai.

Tokia pati visuomeninių rinkimų komitetų registravimo tvarka numatyta ir Savivaldybių tarybų rinkimų įstatyme.

Šiuo metu įstatymas numato, kad visuomenininkų suburtiems rinkimų komitetams Vyriausioji rinkimų  komisija suteikia raidę laikydamasi eiliškumo. Tokia tvarka patvirtinta siekiant išvengti piktnaudžiavimų, kad rinkėjai nebūtų klaidinami visuomenininkams pasirinkus itin panašius į partijų pavadinimus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų