Pereiti į pagrindinį turinį

VSD vadovas apie V. Uspaskichą: kelionės į Rusiją yra grėsmė

2014-03-12 11:44 diena.lt inf.
G.Grina
G.Grina / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Valstybės saugumo departamento vadovas Gediminas Grina trečiadienį pareiškė negalintis komentuoti prezidentės Dalios Grybauskaitės teiginių apie Darbo partijos įkūrėjo ryšius su Kremliumi, bet pridūrė, kad visos kelionės į Rusiją gali būti traktuojamos kaip grėsmė.

VSD vadovo teigimu, grėsmė atsiranda iš nežinojimo, ką į Rusiją nuvykę asmenys veikia ir su kuo bendrauja.

„Apie jokius ryšius aš viešai nieko negaliu komentuoti, bet galiu atkreipti dėmesį į paprastą dalyką. Kas yra mūsų kaimynas Rytuose, visi puikiai žinote. Kiekvienas asmuo, kuris ar turizmo tikslais, ar verslo tikslais kažkokiu būdu vyksta į Rusiją, kažką tai daro, tai automatiškai gali būti traktuotina kaip grėsmė, kadangi niekas nežino, ką jis ten daro, niekas nežino, ką jis ten veikia, niekas nežino, kas su juo kalba,“ - sakė G.Grina, žurnalistų paklaustas apie Darbo partijos vadovų ryšius su Rusija.

„VSD tikrai tokių dalykų negali išsiaiškinti. Mes gyvename nežinomumo situacijoje. Mes žinome faktus, kuriuos ir jūs visi puikiai žinote, kas kur važiuoja, kas kur skrenda, o kas ten nuvažiavus vyksta, yra kitas klausimas. Arba koks grįžtamasis ryšis,“ - sakė G.Grina.

Jis pabrėžė, kad žvalgybos institucijos, priešingai nei teisėsauga, vadovaujasi kaltumo prezumpcija.

„Mes viską pradedame nuo kaltumo prezumpcijos. Teisėsauga aiškinasi, ar žmogus kaltas, ar nekaltas. Mes nuo pat pradžių įtariame, kad žmogus gali būti kaltas, ir tada tik aiškinamės, kad jis tikrai nekaltas“, - kalbėjo VSD generalinis direktorius.

Prezidentė praėjusią savaitę pareiškė turinti žinių, kad valdančiosios Darbo partijos vadovams įtaką gali daryti Kremlius. Šią savaitę ji patikslino konkrečiai kalbėjusi apie partijos įkūrėją V.Uspaskichą.

Dėl sukčiavimo nuteistas V.Uspaskichas pastaruoju metu dažnai lankosi Rusijoje, kur gyvena dalis jo giminaičių. Seimo valdyba V.Uspaskichą yra išleidusi į asmeninę kelionę ir kovo 11-19 dienomis.

V.Uspaskichas teigia, kad byla prieš jį inicijuota politiniais motyvais. Ketverių metų laisvės atėmimo bausmę jis yra apskundęs Lietuvos apeliaciniam teismui.

Darbo partija trečiadienio popietę pareiškė, kad G.Grinos žodžius vertina tuo aspektu, jog jis „nepatvirtino prezidentės paskleistos melagingos informacijos apie Darbo partijos lyderių keliamą grėsmę šalies saugumui ir jų ryšius su Kremliumi“.

Pats V.Uspaskichas teigė, kad šiuo metu Rusijoje tvarko dukters vestuvių reikalus ir neturi, ko slėpti.

„Į Rusiją važiavau, važiuoju ir važiuosiu. Ir net šiuo metu esu Rusijoje, kur tvarkau dukros vestuvių reikalus. Jeigu kam nors dėl to kyla problemų, į kiekvieną kelionę su manimi gali važiuoti saugumiečiai, kurie kontroliuos mano gyvenimą 24 valandas per parą. Aš neturiu, ko slėpti. Todėl esu labai dėkingas VSD vadovui, kad net ir po prezidentūros spaudimo jis patvirtino, kad visi panašūs įrodymai yra hipotetiški ir visur turi veikti nekaltumo prezumpcija“, - pranešime spaudai teigė V.Uspaskichas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų