Pereiti į pagrindinį turinį

Ant tilto reikia žegnotis

2009-01-06 09:00
Ant tilto reikia žegnotis
Ant tilto reikia žegnotis / Mindaugo Ažušilio nuotr. Suskubo: tragiškos būklės Lazdynų tiltas netrukus bus pradėtas remontuoti.

Vakar Kaune tik per plauką išvengta tragedijos – vos nesugriuvo tiltas per Nerį. Vilniaus tiltai dar stovi, bet, pasak specialistų, niekas negali garantuoti, kad vieną dieną ant jų užvažiavę nenugarmėsime žemyn.

Sostinės tiltai – apverktini

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Tiltų ir specialiųjų statinių katedros docentas Algirdas Notkus, pats 1980 m. dalyvavęs bandant dabar jau įgriuvusį Kauno tiltą, prisipažino nustebęs dėl avarijos.

Pasak jo, įvykio priežastis galėtų būti specifinio Z raidės formos lanksto defektas, metalo pažeidimas ar staigus temperatūros svyravimas.

Mokslininko teigimu, senyvas amžius – daugumos Vilniaus tiltų bėda. "Beveik visi Vilniaus tiltai taip statyti. Pagrindinis pranašumas – jų konstrukcija leidžia tiltui pasislinkti svyruojant temperatūrai. Bet aišku, yra ir trūkumų: tvirtinimo vietos gelžbetonyje pleišėja", – pasakojo A.Notkus.

Jo manymu, silpniausiai šiuo metu atrodo Lazdynų, Valakupių ir Nemenčinės tiltai. Pastarasis, beje, konstrukcija labai artimas staiga byrėti pradėjusiam Kauno tiltui. "Valakupių tiltas neseniai buvo stiprintas, bet ir dabar deformuojasi. Kaip tik paruošėme Nemenčinės tilto konstrukcijos stiprinimo projektą. Bet ten kitos bėdos – pleišėja sienelės", – dėstė VGTU docentas.

Meras skubins remontus

Sostinės meras Juozas Imbrasas dienraščiui teigė, esą jau netrukus bus imtasi bene didžiausią rūpestį keliančio Lazdynų tilto remonto. Apverktinos būklės statinys tapo neseniai atidaryto pietinio aplinkkelio dalimi, dėl to kur kas didesnė jo apkrova.

"Visos procedūros atliktos. Sutartis su rangovu jau pasirašyta, pradedame darbus. Ten, pasirodo, jį statant tarybiniais laikais buvo kažkokių klaidų padaryta", – įspūdžiais dalijosi J.Imbrasas. Pasak jo, Lazdynų tiltą stiprinti bus pradėta jau artimiausiomis dienomis ir gali trukti metus ar net ilgiau.

Vis dėlto eismas tiltu esą nebus ribojamas, o jei ir bus – tik minimaliai.

Priežiūra – už "ačiū"

Tačiau ne viskas juda taip greitai, kaip norėtų meras. Sostinės tiltus prižiūrinčiai įmonei "Tiltuva" savivaldybė skolinga apie 3 mln. litų.

"Visi žinome, kad mūsų tiltai pagyvenę, ypač – Lazdynų. Prastos būklės tiltų labai daug. Mes už tiltų priežiūrą pinigų dar negavome net už kovo mėnesį. Jeigu ir toliau lėšų neskirs, priežiūra tikrai negerės", – dienraščiui sakė "Tiltros" direktorius Gintaras Kostiukevičius.

Pasak jo, valdininkai tik žada netrukus atiduoti bent dalį skolos, tačiau iš tiesų nieko nedaro. "Savivaldybė, matyt, mano, kad yra svarbesnių dalykų, ir skiria pinigus kitiems reikalams", – ironizavo G.Kostiukevičius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų