Pereiti į pagrindinį turinį

A.Valinskas renkasi VTEK vadovą

2009-05-18 09:53
Pasirinkimas: Seimo pirmininkui A.Valinskui tenka sukti galvą ir suderinti su koalicijos partneriais, ką paskirti tarnybinės etikos sargų vadovu.
Pasirinkimas: Seimo pirmininkui A.Valinskui tenka sukti galvą ir suderinti su koalicijos partneriais, ką paskirti tarnybinės etikos sargų vadovu. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Seimo pirmininkui Arūnui Valinskui nelengva apsispręsti, ką pasirinkti naujuoju Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) vadovu.

Vis dėlto tikimasi, kad šią savaitę A.Valinskas turėtų baigti konsultacijas šiuo klausimu su valdančiosios koalicijos partneriais. Iki savaitės pabaigos gali paaiškėti, ką A.Valinskas teiks Seimui skirti VTEK nariu ir vėliau pirmininku.

Seimo vadovas per pastarąsias dvi savaites jau susitiko su visais parlamento frakcijų pasiūlytais kandidatais į VTEK narius.

Tai Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų siūlomi du kandidatai – advokatas Deivydas Rimkevičius ir buvęs Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnas Audrius Skaistys, Liberalų sąjūdžio teikiamas medikas Eduardas Pabarčius, liberalcentristų kandidatas teisininkas Kęstutis Žiemys, Tvarkos ir teisingumo partijos kandidatas teisininkas Antanas Bukauskas, socialdemokratų pasiūlytas buvęs Seimo narys Albertas Sereika ir Tautos prisikėlimo partijos kandidatas, Naujosios sąjungos narys Virginijus Keras.

A.Valinskas nekomentuoja pokalbių su kandidatais į tarnybinės etikos sargus.

Neoficialiomis žiniomis, vieni realiausių galimų pretendentų į VTEK pirmininkus gali būti D.Rimkevičius, K.Žiemys ir V.Keras.

Tačiau A.Valinskas dar nesuderino su likusiais valdančiosios koalicijos partneriais, kuris kandidatas jiems būtų priimtiniausias, už kurį balsuotų dauguma Seimo narių. Gali būti, kad dėl paramos pasirinktam kandidatui Seimo pirmininkas kreipsis ne tik į valdančiuosius, bet ir į opozicines partijas.

Pagal galiojančią tvarką dėl VTEK nario kandidatūros Seimo pirmininkas turi kreiptis į parlamento frakcijas, kad šios siūlytų savo kandidatus. Iš jų pasirinkęs vieną kandidatą Seimo vadovas teiks jį tvirtinti parlamentui.

VTEK nario vieta atsilaisvino kovo 25 d. iš šių pareigų atsistatydinus komisijos vadovei Jolantai Petkevičienei. Seimas ją atleido balandžio 7-ąją.

J.Petkevičienė nutarė grįžti dirbti į Valstybės saugumo departamentą (VSD), kuriame yra dirbusi prieš tapdama VTEK sekretoriato vadove, nare ir vėliau pirmininke. VSD J.Petkevičienė dirbo 1994–2000 m.

VTEK pirmininką iš šios komisijos narių Seimo pirmininko teikimu skiria parlamentarai. VTEK nario kadencija – penkeri metai.

VTEK – Seimo įsteigta ir jam atskaitinga kolegiali priežiūros institucija, kuri turi vykdyti tarnybinės etikos normų pažeidimų valstybinėje tarnyboje prevenciją, tarnybinės etikos normų pažeidimų tyrimą, viešųjų ir privačių interesų konfliktų prevenciją.

Netrukus Seimui teks apsispręsti dėl dar kelių naujų VTEK narių paskyrimo. Jų kandidatūras turės pateikti Teisininkų draugija, naujai išrinktas prezidentas ir Aukščiausiojo Teismo pirmininkas, kai į šias pareigas bus paskirtas įgaliojimus turintis asmuo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų