Pereiti į pagrindinį turinį

Brangiai nuomai – "sudie"

2009-09-19 14:59
Perspektyva: jei sostinės mokesčių inspektoriai neišsiderės gerokai mažesnės nuomos kainos, jiems gali tekti tenkintis mažesne komplekso "North Star" dalimi.
Perspektyva: jei sostinės mokesčių inspektoriai neišsiderės gerokai mažesnės nuomos kainos, jiems gali tekti tenkintis mažesne komplekso "North Star" dalimi. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Brangių patalpų nuomos era baigiasi. Finansų ministerijos klerkai ruošiasi kraustytis iš "Vilniaus vartų", o sostinės mokesčių inspektoriams gali tekti tenkintis mažesnėmis patalpomis komplekse "North Star".

Susitarti nepavyksta

Finansų ministrės Ingridos Šimonytės patarėja Giedrė Balčytytė dienraščiui patvirtino, kad pokalbiai su patalpų savininke bendrove "BPT Optimal Retail" juda į pabaigą, juos tikimasi baigti jau ateinančią savaitę. Tačiau pašnekovė neatskleidė, kokia derybų baigtis atrodo labiau tikėtina.

Vis dėlto ministerijai ir verslininkams akivaizdžiai sunku rasti bendrą kalbą. Patalpų savininkai dar neleidžia ministerijai paviešinti nuomos kainos, o ministerija neskuba sutikti su "BPT Optimal Retail" pasiūlyta nauja mažesne kaina.

"Mes irgi norėtume, kad jos baigtųsi ateinančią savaitę", – derybų eigą dienraščiui komentavo Antanas Anskaitis, "BPT Optimal Retail" generalinis direktorius. Jis užsiminė, jog įmonė jau galvoja ir apie naujus nuomininkus, kurių tektų ieškoti, jeigu ministerija nutrauktų nuomos sutartį.

Tiesa, patalpų "Vilniaus vartuose" savininkai dar viliasi išlaikyti Finansų ministerijos padalinius. A.Anskaičio teigimu, pasiūlyta nuomos įkainius sumažinti neperžengiant proto ribų. Tačiau konkrečių skaičių pašnekovas nenurodė.

Kainą atskleis po derybų

Anot "BPT Optimal Retail" vadovo, šiuo metu bendrovė negali atskleisti, kokią kainą moka Finansų ministerija. Esą tai gali pakenkti bendrovės verslo interesams.

"Šiaip nebūtume prieš kainos nurodymą, bet kol derybos vyksta, būtų nelabai korektiška kitos derybų šalies atžvilgiu komentuoti kainas, derybų eigą ir t. t. Be to, galvojame, ar šių nuomos sąlygų atskleidimas nepakenks kitiems mūsų nuomos santykiams. Kadangi Finansų ministerija – didelė nuomininkė, valstybės institucija, turbūt suprantate, kad ta nuomos kaina yra mažesnė negu kitiems – privatiems – klientams", – aiškino A.Anskaitis.

Tačiau verslininkas teigė, kad nuomos kaina, kurią šiuo metu moka ministerija, galės būti atskleista pasibaigus deryboms. "Galėsim atskirai pristatyti, kokia yra nuomos sutarties esmė. Žinoma, jeigu su tuo sutiks kita šalis (Finansų ministerija – red. past.). Manau, kita šalis turėtų sutikti", – teigė "BPT Optimal Retail" vadovas.

Verslininko minėta sutarties esmė – ne tik nuomos įkainiai, bet ir šalių įsipareigojimai. Neabejotina, kad sutarties, sudarytos penkeriems metams ir turėjusios galioti iki 2012 m. rugpjūčio vidurio, vienašališkas nutraukimas Finansų ministerijai užtrauktų tam tikras sankcijas. Tačiau, dienraščio žiniomis, ministerijai ekonomiškai naudingiau būtų sumokėti sutartyje numatytą baudą ir padalinius iš "Vilniaus vartų" perkelti į valstybines ar pigesnes privačias patalpas.

Spaudžia mokesčių inspekciją

Ministrė I.Šimonytė deklaruoja principingai vertinanti ir Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) pernai rugpjūtį sudarytą patalpų nuomos sutartį.

Tiesa, mažai tikėtina, kad mokesčių inspektoriai išsikraustys iš didžiulių patalpų sostinės Žirmūnų mikrorajone. Finansų ministerija Vilniaus AVMI įpareigojo išsiderėti maksimaliai valstybei naudingiausią nuomos kainą. Jeigu dėl gerokai mažesnės kainos nepavyks susitarti, Finansų ministerija rekomenduoja Vilniaus AVMI susimažinti plotą, kurį nuomojasi naujutėliame "North Star" komplekse, priklausančiame koncerno "MG Baltic" bendrovei "MG Valda".

Vilniaus AVMI jau sutiko įvardyti nuomos kainą. Už kvadratinį metrą "North Star" patalpų mokesčių inspektoriai moka po 44 litus per mėnesį. Beveik 5 tūkst. kv. m patalpos valstybei kas mėnesį kainuoja po daugiau kaip 218 tūkst. litų.

Vilniaus AVMI Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Ilona Velžytė dienraščiui teigė, kad mokesčių inspekcijos derybos taip pat juda į pabaigą. Pašnekovė patvirtino, kad svarstomi įvairūs lėšų taupymo variantai – sumažinti tiek nuomos kainą, tiek nuomojamą plotą. Tačiau kol kas esą negalima nurodyti, kokia nuomos kaina tenkintų Vilniaus AVMI.

Dienraščio žiniomis, derėtis dėl kainos mokesčių inspektorius spaudžia ne tik ministrė, bet ir jų pačių piniginė. Apkarpius valstybės biudžetą, apkarpytos ir Vilniaus AVMI skirtos lėšos, ir prasta mokesčių inspekcijos finansinė padėtis taip pat gali būti naudojama kaip argumentas prašant mažesnės kainos.

Dėl Finansų ministerijos ir Vilniaus AVMI patalpų nuomai leidžiamų lėšų ministrės paaiškinimo pareikalavo Seimo Socialdemokratų frakcija. Tiesa, socialdemokratai pamiršo, kad tiek Finansų ministerija, tiek Vilniaus AVMI nuomos sutartis, kas mėnesį kainuojančias po kelis šimtus tūkstančių litų, sudarė dar tuomet, kai šalį valdė būtent socialdemokratų Vyriausybė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų