Pereiti į pagrindinį turinį

Brangios URM'o pamokėlės vaikams

2010-03-15 07:29
Pamokos: tinklalapio kūrėjai tikina bandantys humoristiškai supažindinti su diplomatų darbu.
Pamokos: tinklalapio kūrėjai tikina bandantys humoristiškai supažindinti su diplomatų darbu. / Redakcijos archyvo nuotr.

Diplomatui nereikia mokytis matematikos ar lavinti vairavimo įgūdžių, tačiau Rytų dvikovos treniruotės – būtinas dalykas. Tai viena iš daugelio žinių, kurias vaikai gauna iš Užsienio reikalų ministerijos (URM) finansuojamo tinklalapio diplomatenai.lt.

Kaina – 66 tūkst. litų

Virtualus Diplomatėnų miestelis internete įsikūrė pernai kovą. Už šį projektą URM paklojo apie 66 tūkst. litų iš mokesčių mokėtojų kišenės. Skelbta, kad Diplomatėnai skirti supažindinti vaikus ir jaunimą su diplomato darbu, tačiau svetainėje pateikiamos žinios dažnai skamba kaip pigus pramanas.

Diplomatėnuose galima dalyvauti žaidime, kuris neva turėtų parodyti, kokį darbą dirba diplomatai, kokios jų pareigos, kokios kompetencijos iš jų reikalaujama. Pirmiausia žaidimo dalyviui reikia pasirinkti, kokių įgūdžių reikia diplomatų korpuso atstovui. Pasirodo, karatė, dziudo ar kikboksas – kur kas geriau, nei išmanyti matematiką ar gebėti vairuoti automobilį.

"Nors vairuotojo pažymėjimas yra svarus pranašumas bet kokiame darbe, geras diplomatas nebūtinai turi būti geras vairuotojas", – praneša Diplomatėnai. O Rytų dvikovos treniruotės, pasirodo, diplomatui reikalingos. Esą diplomatas turi palaikyti gerą fizinę formą, "todėl daug mūsų diplomatų laisvalaikiu sportuoja".

"Visų pirma – į testą nežiūrėkite pernelyg rimtai. Norėjome, kad rengiant testus būtų tarsi iš šalies pažvelgta į diplomatus, jiems reikalingas būdo savybes arba gebėjimus. Juk ir pačios iliustracijos, kaip matote, yra šiek tiek karikatūriškos, todėl visada atsiras, kam jos klius. Stengėmės į viską pažvelgti su humoru.

Diplomatėnų teste neteigiama, kad diplomatui nereikia matematikos žinių, bet pabrėžiama, kad kitos žinios šiame darbe dažniau pritaikomos. Be to, nekalbama apie elementarias matematikos žinias – juk to mokomasi mokykloje, o klausiama apie papildomas matematikos pamokas. Rytų dvikova simbolizuoja sportą ir gerą fizinę būklę apskritai. Be to, Rytų dvikovą išmanantis asmuo puikiai žino, kad tai yra gerokai daugiau nei tik gebėjimas fiziškai kovoti", – dienraščiui sakė Rolandas Kačinskas, URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamento direktorius.

Jokios žiniasklaidos!

Daugiau ar mažiau sėkmingai su užduotimis susitvarkęs internautas siunčiamas į virtualią diplomatinę misiją. Tariamoje Lietuvos ambasadoje dirbančiam Diplomatėnų lankytojui pateikiama naujų užduočių.

Viena iš jų – reaguoti į incidentą oro uoste, kai dėl galbūt neleistino krovinio sulaikytas Lietuvos oro linijų lėktuvas. Vienas iš trijų variantų – skambutis žurnalistams. Pasirinkus šį variantą, kompiuterio ekrane sumirga žodelis "Neteisingai". Pasirodo, visuomenė turi teisę žinoti, tačiau diplomatas neturėtų tuo užsiimti.

"Šie klausimai ir atsakymai moko, kad diplomatinė tarnyba turi savo darbo sistemą ir kiekvienas žino, už ką yra atsakingas. Tai tam tikri disciplinos ir tvarkos dalykai. Be to, šitaip skiepijamas suvokimas, kad kiekvienas diplomato viešai ištartas žodis privalo atitikti valstybės poziciją", – tikino URM atstovas.

Meilikavimas – būtinybė

Su atašė pareigomis susitvarkęs svetainės lankytojas šuoliuote šuoliuoja karjeros laiptais ir yra paskiriamas ambasadoriumi.

Viena pirmųjų ambasados vadovo užduočių – bendrauti su užsienio šalių atstovais. Nežinomos šalies prezidentas Alfredas pašnekesį pradeda maloniai. Tačiau virtualiam Lietuvos ambasadoriui užsiminus, kad jis girdėjo apie prezidento ligą, pastarasis mesteli vieną mandagumo frazę ir dingsta. O jeigu ambasadorius liaupsina nuostabią šalį, į kurią yra paskirtas, prezidentas mielai su juo toliau šnekučiuojasi.

Kalbėdamas su prekybos ministre, diplomatas, pasirodo, turi pradėti nuo komplimento. Pokštas – prasta diplomatinio pokalbio pradžia. Pokalbiuose su kitais virtualiais pareigūnais taip pat derėtų rinktis meilikavimo taktiką. Priešingu atveju ambasadoriaus darbas bus baigtas.

"Dialogus kūrėme su specialistais. Jie mums atrodo priimtini, nes mes pataikavimo šiuose dialoguose neįžvelgiame: pasakymas "Ar galėčiau pasakyti, jog šį vakarą atrodote nuostabiai?" mums atrodo tinkamas, jei palygintume jį su pasipūtėlišku atsakymu "Juk ne kiekvieną dieną susipažįstate su naujais ambasadoriais". Taip pat nepatariame tik atvykusiam į šalį ir asmeninio kontakto su prezidentu dar neužmezgusiam ambasadoriui klausti valstybės vadovo asmeninių dalykų (pavyzdžiui, "Kaip jūsų sveikata? Girdėjau, neseniai gulėjote ligoninėje")", – aiškino R.Kačinskas.

Pašnekovo teigimu, 66 tūkst. litų Diplomatėnams pakako, ir daugiau lėšų projektas nereikalauja. Be to, virtualus miestelis esą nuolat koreguojamas ir papildomas nauja informacija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų