Quantcast

Dronas-kamikadzė – girdimas vieną sekundę iki smūgio: kiek laiko reikės profesionaliam jo valdymui?

Lietuvos kariuomenė pradėjo naudoti specialius dronus-kamikadzes, kuriuos valdyti išmokti prireikė specialių kursų. Dronai papildys kariuomenės ginkluotės arsenalą, kuriais itin tiksliai ir greitai galima pasiekti priešo taikinį.

Iš pirmo žvilgsnio dronas-kamikadzė nesiskiria nuo įprasto, tačiau tai – pirmosios oro drono sistemos, kurios veikia, asmens vaizdo principu. Kitaip tariant, pilotas naudodamas specialius akinius, lyg kompiuteriniame žaidime mato tai, ką mato dronas pakilęs į orą.

„Dronas gali ir akrobatinius triukus daryti. To reikia taktiniam panaudojimui. Reikia priprasti, nes sukasi galva“, – kalbėjo karo policininkas Vilius Žmuidinavičius.

Dronai-kamikadzės panaudojami tik vieną kartą. Jų tikslas – sunaikinti priešo taikinį, pataikant tiksliai ten, kur numatyta.

„Jeigu mes turime minosvaidžio šaudmenį, tai jis turi tam tikrą efektą. Dronas lygiai taip pat kažką susprogdina, eliminuoja. Dronas-kamikadzė negrįžta atgal, susprogsta, būna sunaikintas“, – aiškino Lietuvos kariuomenės gynybos štabo atstovas Šarūnas Savukaitis.

Pasak kariuomenės, nauji dronai praplečia gynybos pramonę.

„Ne tik tai, kad kariuomenė plečiasi ir turime tam tikrus segmentus, kurie yra nauji dalykai, bet tai ir gynybos pramonės vystymo dalis, būtent šioje vietoje išskirčiau“, – pabrėžė Š. Savukaitis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Kol kas kariuomenėje valdyti tokį droną paruošta dešimt kariškių.

„Šiuo metu turim netektį – sudaužėm vieną droną. Prie aukštesnio lygio skraidymo prileidžiami žmonės, kurie praeina testus, tai nuostolių nėra daug“, – teigė Lietuvos kariuomenės mokyklos vadas Ričardas Dumbliauskas.

Specialūs dronai nuo įprastų skiriasi savo greičiu ir tikslumu.

„Šie dronai gali nešti 2 kg svorį 20 km, maksimali keliamoji galia – 6 kg. Greitis yra 150 km/val. Droną išgirsti maždaug likus vienai sekundei iki smūgio į tave, neturi galimybės atsukti šautuvo ar bandyt jį nušauti“, – pasakojo „RSI Europe“ vadovas Tomas Milašauskas.

Specialiai dronus gynybai gaminančios įmonės vadovas sako, kad dronų poreikis atsirado prasidėjus karui Ukrainoje.

Tai labai ištęstinis procesas, užtruks iki poros metų, kol galėsi dirbti su tam tikrais dronais.

„Dronų poreikis yra didžiulis. Ko nėra, tai gebėjimų juos naudoti. Ukrainiečiai priversti tą daryti. Tai nauja technologija, užtrunka laiko įvaldyti“, – kalbėjo T. Milašauskas.

Visgi mokytis dar bus ko, profesionaliai valdyti dronus-kamikazdes kariuomenė tikisi išmokti per porą metų.

„Tai labai ištęstinis procesas, užtruks iki poros metų, kol galėsi dirbti su tam tikrais dronais“, – sakė Š. Savukaitis.

Tokius dronus Ukrainos kare su Rusija naudoja abi pusės. Dažniausiai jie skirti taikiniams naikinti, žvalgybai, priešams aptikti.

Vieno, paruošto atakuoti, drono kaina siekia 1,5 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mokesciais nuzmogintas privalomom vakcinomis supilietintas

mokesciais nuzmogintas privalomom vakcinomis supilietintas  portretas
dronu operatoriam ar bent 1 suprantat ir pamastot kuriam tiksluj ELITAS jus ruosia ?.... nu NEPAVYKO pasodint EUROPOS ant privalomu VAKCYNU abonementu....nepavyko, nors taip norejosi... anti vakcerius po teismus nax uztampyt baigiam... da biski i visus mokesciais ir prievolemis i apkasus savanoriais supirdolinsim i ukraina....kad jau tikrai uz LAISVE ir DEMONuKRATIJA ...visi cipuoti suvakcinuoti suskaiciuoti QR kdoais ir asmens kodais suzimeti visi alei paskutinio kaliekos ...visi uz privalomus abonementus ir bankomatus....savo sveikata ir jaunyste i musu aferistu pinigine i desit ir tebus jum abonementas uz ora, uz saule , uz lietaus vandeni.... valio...

Reikia pirkti miliona tanku

Reikia pirkti miliona tanku portretas
Kad kareivukai mokitusi su tankais sleptis nuo dronu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių