Pereiti į pagrindinį turinį

Europai JAV scenarijus negresia?

Šią savaitę visas pasaulis nenuleidžia akių nuo JAV, kuriose kilusi finansų krizė renkasi naujas aukas. Jungtinių Valstijų finansų rinka atsidūrė giliausioje per 100 metų duobėje.

Paskolų krizės neatlaikė ketvirtas pagal dydį JAV investicijų bankas "Lehman Brothers". Neradęs strateginio investuotojo skolose paskendęs bankas ruošiasi bankroto procedūroms.

JAV spauda įspėja, kad "Lehman Brothers" bankrotu nemalonumai nesibaigs. Finansinių sunkumų kamuojamas kitas JAV finansų milžinas bankas "Merrill Lynch" kontrolinį savo akcijų paketą "Bank of America" parduoda už 50 mlrd. JAV dolerių (121 mlrd. litų), nors dar pernai jo kaina buvo dvigubai didesnė.

Rimtų bėdų turi ir draudimo milžinė "American Investment Group". Būgštaujant dėl katastrofiško poveikio finansų rinkoms, JAV federalinis iždo bankas suteikė 85 mlrd. JAV dolerių paskolą žlungančiai draudimo milžinei.

"Jungtinių Valstijų finansų sektorius išgyvena krizę, kuri pasitaiko kartą per 100 metų. Ji jau paskutinės fazės, tačiau tai nereiškia, kad nebus dar blogiau", – sakė buvęs JAV centrinio banko vadovas Alanas Greenspanas.

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovas Dominique'as Straussas Kahnas mano, jog dabar vykstanti tarptautinė finansų krizė neturi precedento, tačiau kviečia nepanikuoti.
"Ši finansų krizė neturi precedento, nes ji kyla iš pačios "sistemos širdies", JAV, ir veikia visą pasaulį", – sakė jis.

TVF vadovas prognozuoja, kad pasaulio ekonomikos augimas sulėtės 0,5–2 proc. ir įtampa finansų rinkose išliks.

Specialisto komentaras

Mindaugas Leika, Lietuvos banko Finansinio stabilumo skyriaus viršininkas

Tai, kas dabar vyksta JAV, yra tam tikra finansų rinkos korekcija. Ji parodo, kad investicinės bankininkystės modelis, tiksliau, jo dalis, kuri buvo susijusi su paskolų vertimu vertybiniais popieriais, buvo neefektyvi ir bankrutavo. Taip pat ir įmonės, kurios tikėjo šiuo modeliu, buvo priverstos pasitraukti iš rinkos.

Mūsų šalyje ir Europoje dominuoja tradiciniai bankai, kuriuos menkai palietė JAV siaučianti investicinių bankų krizė. Tradiciniai bankai priima indėlius ir išduoda paskolas, kurios lieka bankų balanse. Todėl bankai suinteresuoti prižiūrėti pinigų pasiskolinusius klientus. Žinoma, dalis Europos bankų yra "įmerkę" lėšų JAV investiciniuose bankuose. Ar jie gali nukentėti, priklauso nuo to, kiek lėšų nukreipta į JAV rinką.

Be Prancūzijos banko "Societe Generale" finansinių sunkumų ir Šveicarijos bankų patirtų milžiniškų nuostolių, daugiau blogų žinių Europoje kol kas negirdėti. Vokietijos bankai nukentėjo dar praėjusiais metais. Daugiausia ryšių su JAV finansinėmis įmonėmis turi Didžiosios Britanijos bankai, šioje šalyje ir daugiausia Europoje veikiantys investiciniai bankai. Tačiau Lietuvoje šie Didžiosios Britanijos bankai nedirba. Kita vertus, informacija apie tai, kur nukreiptos bankų lėšos, viešai neskelbiama. Bankai tokios informacijos niekada neatskleis nenorėdami sau pakenkti. Sunku pasakyti, kas yra daugiausia investavę už Atlanto. Lietuvoje dirbantys didieji bankai SEB, "Swedbank", "Danske" yra pareiškę, kad nėra padėję pinigų JAV investicijų bankuose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų