Pereiti į pagrindinį turinį

Ieškoma nuotaka. Sumokėsiu

2009-01-31 09:00
Ieškoma nuotaka. Sumokėsiu
Ieškoma nuotaka. Sumokėsiu / "Shutterstock" nuotr. Tikslas: vienintelis besiperšančių užsieniečių noras – nuotakos parašas. Sutuoktinio mylėti nebūtina.

Už viską gyvenime reikia mokėti – sako materialistai. Net ir už meilę. Ypač, jei ji atveria legalias duris į išsvajotą šalį. Gerai, jei jausmai abipusiai, o jei ne? Gal nusižeminti ir už tą taip reikalingą parašą santuokos liudijime susimokėti?

Nuotakų ieško internetu

"Jei nesi oficialiai ištekėjusi arba esi išsiskyrusi, yra vaikinas iš Indijos, kuriam reikia oficialiai susituokti su ES piliete. Nei gyventi, nei matytis, nei susitikinėti su juo nereikia, tik vieną kartą zakse (Metrikacijos skyriuje). Gal yra norinčių, kurioms gal ir pačioms dėl kokių nors asmeninių priežasčių būtų naudingiau būti neva ištekėjusioms? Be abejo, atsilygintume merginai už parašą – 5500 litų." Toks skelbimas neseniai klaidžiojo internete.

Pabandžiau ir aš laimę. Gal balsas įtartinas pasirodė, gal šiaip kažkuo nepatikau, bet nurodytu telefonu atsiliepęs vyras kelis kartus pasitikslino, ar nesu iš policijos, užsirašė mano telefono numerį, tačiau taip ir nebeperskambino. Gal kuri kita lietuvaitė šiuo metu prie altoriaus su svajonių princu iš Rytų kraštų žengia ir baltu vokeliu, prikimštu litų ir dovanotu vietoj vestuvinio žiedo, džiaugiasi.

Teks laukti kitos progos. Juk jaunikius iš egzotiškų kraštų ne tik ilgomis kojomis ar šviesiomis kasomis gali suvilioti. Leidimas gyventi Lietuvoje ir atviri keliai į kitas ES šalis – štai koks šiais laikais kelias į vyrų iš užsienio širdis. O tam turėti didelių gebėjimų nereikia – pakanka lietuviško paso ir mokėti suraityti parašą.

Jei atvykėlis(-ė) iš trečiosios šalies (ne ES narės) susituokia su ES piliečiu ar piliete, išduodamas laikinas leidimas gyventi toje šalyje. Jei po penkerių metų pora vis dar gyvena santuokoje, atvykėlis išlaiko šalies konstitucijos ir kalbos egzaminus, gali kreiptis dėl leidimo gyventi nuolat. Štai tokia laiminga pabaiga.

Masalas – ES

Fiktyvios santuokos ES šalyse – ne naujiena. Prieš penkerius metus Didžiojoje Britanijoje buvo demaskuota gauja, už tarpininkavimą ir fiktyvių žmonų ieškojimą uždirbdavusi nemažus pinigus. Tuomet už suorganizuotą santuoką jie imdavo 10 tūkst. svarų sterlingų, iš jų 2 tūkst. atseikėdavo būsimai nuotakai.

Su naryste ES į Lietuvą įžengė ir fiktyvių santuokų ieškotojai. Organizuotų gaujų dar nepasitaikė (arba jos nebuvo išaiškintos), tačiau pavienių atvejų išvengti nepavyksta. Fiktyvių sutuoktinių Lietuvoje ieško atvykėliai iš Baltarusijos, Ukrainos, Rusijos, Libano, Armėnijos, Gruzijos, kitų šalių. Pavyzdžiui, pernai dėl įtarimų, kad susituokta fiktyviai, keturiems asmenims buvo atsisakyta išduoti leidimus laikinai gyventi šalyje. 2007 m. tokių atvejų buvo užfiksuoti 8, 2006 m. – 10. Fiktyvių santuokų oficialiai mažėja. O gal jos tiesiog geriau suplanuojamos?

Kilus įtarimui, kad santuoka galėjo būti sudaryta fiktyviai, Migracijos departamentas tikrina jaunavedžių gyvenimą, prašo dalyvauti specialiose apklausose: kaip jie susipažino, kokie jų sutuoktinių šeimos narių vardai, kokius didesnius buities pirkinius įsigijo ir panašiai.

Koją pakiša amžiaus skirtumas

Kiti įtarimą keliantys veiksniai – didelis amžiaus skirtumas, moters nenoras priimti vyro pavardę, kalbėjimas skirtingomis kalbomis, kiti abejoti jausmų nuoširdumu verčiantys dalykai.

"Kartais būna atvejų, kai įtarimai dėl santuokos fiktyvumo labai akivaizdūs. Pavyzdžiui, prieš kelerius metus buvo toks atvejis, kai susituokė 1980 m. gimęs afrikietis vaikinas ir 1935 m. gimusi lietuvė. Tuomet perdavėme medžiagą prokuratūrai, jie kreipėsi į teismą ir santuoka buvo pripažinta negaliojančia", – pasakojo Imigracijos skyriaus vedėja Violeta Rožkovienė.

Fiktyvios santuokos Lietuvoje kartais sudaromos po fiktyvių ištuokų užsieniečių gimtojoje šalyje. "Būna, iš dokumentų matai, kad savo šalyje išsiskyrė vyras su žmona, tuomet beveik vienu metu padavė dokumentus tuoktis su kita moterimi Lietuvoje, tame pačiame mieste, vos ne į tą patį namą atsikraustė ir dar vaikus kartu atsiveža. Natūralu, kad tuomet kyla įtarimas", – pasakojo V.Rožkovienė.

Tačiau tokių akivaizdžių atvejų – labai mažai. "Juk būna, kad iš tikrųjų įsimyli žmonės, tarp kurių yra nemažas amžiaus skirtumas. Arba tuokiasi vos pažįstami, bet tiki gražia ateitimi. Juk žmogui į širdį neįlįsi, negali žinoti, ką jis galvoja. Fiktyvias santuokas nustatyti – labai slidus dalykas", – tikino Imigracijos skyriaus vedėja.

Užsieniečiais pasitiki aklai

Tačiau niekada negali žinoti – gal įtartinai atrodanti santuoka iš tiesų pagrįsta šiltais jausmais. "Ne paslaptis, kad nemažai moterų iš tikrųjų įsimyli joms galvas apsukančius užsieniečius. Ateina, neša bendras nuotraukas, pasakoja, kaip susipažino, kalba apie bendrus planus, pyksta, kad delsiame išduoti leidimą gyventi. Gerai, jei tai iš tiesų abipusiai jausmai. O jei vienas tik ir galvoja apie tai, kaip apsigyventi Lietuvoje?" – svarstė V.Rožkovienė.

Taigi, kada nusikaltimas didesnis: iš karto žaisti atviromis kortomis, neslepiant savo tikslų, ar žadėti amžiną laimę, kuri iš tikrųjų baigiasi vos padėjus taip reikalingą parašą? Teisiškai viskas paprasta, o kaip žiūrint iš žmogiškosios pusės?

Žinoma, kiekvienas turi skirtingus principus ir vertybes. Net jei apsimesti sutuoktiniu neprieštarauja jūsų moralei, kokia iš to praktinė nauda ar galima žala?

Pirmiausia, fiktyvios santuokos neteisėtos ir už sutikimą pažeisti įstatymus anksčiau ar vėliau gali tekti atsakyti. Kitas dalykas – o kur garantijos? Gal padėsi parašą, o tada tau sakys "ačiū, viso geriausio"?

Juk raštiškos sutarties nesudarysi, tad gal ir liksi prie suskilusios geldos, tuščiomis rankomis, pasidabinusi Abdulah ar kokia kita išraiškinga pavarde. Jei pasiliksi savo pavardę, migracijos tarnyboms tai gali sukelti įtarimų – ar tikrai ta meilė tokia didelė? Ir tada, neduok Dieve, pamirši, kaip "susipažinai" ar "įsimylėjai" savo išrinktąjį ir koks jo septintosios sesers vardas. Sutuoktinis leidimo gyventi negaus, bet išsiskirti nebūtinai bus taip paprasta.

"Jei sutiksite tapti fiktyvia nuotaka, tokiam atvejui išaiškėjus vėliau turėsite didelių bėdų", – perspėjo Lietuvos kriminalinės policijos biuro Prekybos žmonėmis tyrimo skyriaus viršininkė Reda Sirgedienė.


Statistika

Lietuvos piliečių santuokos su užsieniečiais (sudarytos ir Lietuvoje, ir užsienio šalyse)

2004 m. – 617, 2005 m. – 644, 2006 m. – 743, 2007 m. – 1028, 2008 m. – 1108.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų