Pereiti į pagrindinį turinį

Ignalinos atominė elektrinė: kaip taškomi mokesčių mokėtojų pinigai?

Ignalinos atominės elektrinės (IAE) darbuotojai sako, kad įmonėje trūksta žmonių, stoja išmontavimo darbai, o Lietuvai gresia Europos Komisijos sankcijos. Anot profsąjungų, samdoma daug brangių ekspertų ir vadybininkų. Švaistomi pinigai išeitinėms kompensacijoms ir komandiruotėms, o paprastiems darbuotojams atlyginimai esą nekeliami. Energetikos ministras žada pasiaiškinti.

LNK stop kadrai

Stodama į Europos Sąjungą, Lietuva įsipareigojo uždaryti IAE. Ir tą daro. Tačiau įmonės profesinės sąjungos sako, kad išmontavimo darbai vyksta labai neefektyviai. Elektrinėje esą trūksta šaltkalvių ir kitų darbininkų, kurie vykdo itin svarbius išmontavimo darbus. Jiems nekeliami atlyginimai.

„Darbuotojai yra atleidžiami, ir tas krūvis didėja. Didėjant krūviui žmonėms tampa nepakeliama dirbti ir jie tada žiūri, ar išeiti iš darbo, ar eiti į kitas įmones, ir net jos regione tampa patrauklesnės“, – kalbėjo Radiacinės saugos poskyrio vadovas Nikolajus Lebedevičius.

Užtat profesinių sąjungininkų teigimu, gausiai priiminėjami vadybininkai ir ekspertai, kuriems mokami kur kas didesni atlyginimai.

LNK stop kadras.

Gerai apmokami vadovai lengva ranka atleidžiami, o jiems esą išmokamos didžiulės išeitinės išmokos.

„Buvo atleisti birželio, liepos mėnesį. Visumoj buvo išmokėtos 150 tūkst. eurų išeitinės kompensacijos“, – teigė nepriklausomos profsąjungos pirmininkė Ilona Nekrošienė.

„Atleidžiam žmones, sumokam 150 tūkst. šalių susitarimu, ir vėl priimam naują darbuotoją už 8–9 tūkst. į tą pačią vietą“, – sakė Seimo narys Algirdas Sysas.

Nenoriu nei neigt, nei teigt, bet noriu atkreipti dėmesį, kad aukščiausio lygio vadovams nereikia visą laiką sėdėti IAE.

Pasak profesinių sąjungų, EK nefinansuoja atleidimų, tad už tai sumokėjo Lietuvos mokesčių mokėtojai.

Be to, daug pinigų išleidžiama vien komandiruotėms, nes gerai uždirbantys ekspertai dažnai važinėja iš Vilniaus į Visaginą.

„Bent pernai buvo informacija apie tai, kad pusę milijono eurų buvo išleista komandiruotėm iš Vilniaus į Visaginą“, – tikino A. Sysas.

Energetikos ministras minėtas sumas žada aiškintis.

„Tuos faktus apie išeitines, komandiruotpinigius pasitikslinsime. Valdybos užklausim. Dėl šito nenoriu nei neigt, nei teigt, bet noriu atkreipti dėmesį, kad aukščiausio lygio vadovams nereikia visą laiką sėdėti IAE“, – sakė energetikos ministras Dainius Kreivys.

IAE atstovai raštu atsakė, kad minėtos išeitinės išmokos yra tikrai mažesnės, tačiau, kokios jos – neatskleidžia, nes esą to neleidžia asmens duomenų apsauga.

Komandiruotėms Lietuvoje ir užsienyje šiemet irgi neva išleista kur kas mažiau nei teigiama – 63 tūkst. eurų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Tačiau profsąjunga įspėja, kad dėl etatų mažinimo ir netinkamo darbo organizavimo įrangos išmontavimas vėluoja, tad Lietuva gali sulaukti EK sankcijų.

„Ar Lietuva patemps savo jėgom vykdyti tokį milijardinį projektą?“ – klausė I. Nekrošienė.

Energetikos ministras tikina, kad daugiau kaip pusmetį dirbantis naujas vadovas situaciją keičia į gerąją pusę.

„Mes puikiai girdėjome daugybę įvairių kalbų apie neskaidrumus, vėluojančius projektus. Atsilikimai pradėjo mažėti, skaidrumas pradėjo didėti, tai iš čia ir kyla tas nepasitenkinimas“, – teigė D. Kreivys.

Ginčijantis, ar atominėje elektrinėje švaistomi mokesčių mokėtojų pinigai, kalbinti gyventojai turi abejonių, ar valstybė tinkamai naudoja jų mokamus mokesčius.

„Man atrodo, pavogta“, – sakė moteris.

„Bendras fonas tai taip, nėra pasitikėjimo, nes retai sulaukiam tų ataskaitų ir darbų nuveiktų“, – kalbėjo vyras.

Valstybės kontrolė lėšų švaistymo netiria, tačiau pasak jos vadovo, problemos dėl valstybės finansų neefektyvaus panaudojimo užprogramuojamos būna dar biudžetus formuojant.

„Šalia jų turėtų būti atliktas poveikio vertinimas, tai yra, pasakyta, kam ir kokį poveikį turės, kiek reikės finansų ir panašiai. Ką mes dabar matom iš atliktų auditų, kad tas dažnai yra nedaroma. Tai vėliau vertinti, ar tos lėšos buvo panaudotos tikslingai, ar pasiekė tuos tikslus teisės aktų pokyčiai, reformos – pakankamai sudėtinga“, – sakė Valstybės kontrolės vadovas Mindaugas Macijauskas.

IAE dirba per 1,5 tūkst. darbuotojų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų