Pereiti į pagrindinį turinį

Įgyvendins programas paauglių žalingų įpročių prevencijai

2009-05-12 15:25
Įgyvendins programas paauglių žalingų įpročių prevencijai
Įgyvendins programas paauglių žalingų įpročių prevencijai / Tomo Raginos nuotr.

Asociacija „Mentor Lietuva“ plečia savo veiklą ir šiemet pradės įgyvendinti dvi naujas socialines programas, skirtas paauglių narkotinių medžiagų, alkoholio ir tabako vartojimo prevencijai. Viena programų bus skirta paauglių tėvams, kita - moksleiviams.

„Praėjusių metų sėkminga asociacijos veikla įkvepia mus naujiems darbams. Kviečiame prie mūsų iniciatyvų jungtis ir kitas įmones - tik kartu veikdami pasieksime rezultatų“, - sakė asociacijos „Mentor Lietuva“ valdybos pirmininkas ir SEB banko prezidento pavaduotojas Arturas Feiferas.

Tėvystės įgūdžiams lavinti skirtos programos metu paauglių tėvai galės dalyvauti paskaitose ir užsiėmimuose, kuriuose turės progą pasisemti žinių apie narkotikų vartojimo prevenciją ir stiprinti tėvystei labai reikalingus įgūdžius - bendravimo, konfliktų sprendimo, atsakomybės ugdymo.

Šiais metais „Mentor Lietuva“ taip pat pradės įgyvendinti mokykloms skirtą programą „Gyvai“, kuri sėkmingai įgyvendinta ir įvertinta Europos komisijos paremtame tarptautiniame projekte „European Drug Abuse Prevention“ (Europos piktnaudžiavimo narkotikais prevencija)‏ 2003-2007 metais.

Po projekto atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad programoje „Gyvai“ dalyvavę moksleiviai pradėjo mažiau vartoti alkoholio ir tabako gaminių. Šios iniciatyvos efektyvumą lemia tai, kad informacija apie psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo žalą yra derinama su moksleivių gyvenimo įgūdžių ugdymu. Vilniaus mokyklose vyksianti programa įtrauks 12 -14 m. moksleivius, planuojama kad per du metus programoje dalyvaus 1,8 tūkst. moksleivių. Programą „Gyvai“ finansuoja IKEA socialinės iniciatyvos fondas.

Asociacija tęs mentorystės programą, kurios metu suaugusieji, vadinami mentoriais, padeda jauniems žmonėms stiprinti gyvenimo be svaigalų įgūdžius. Bus tęsiama ir programa globėjams, skirta padėti šeimoms, kurių nariai turi problemų dėl narkotikų ir alkoholio vartojimo.

Mentorystė - daugelyje pažangių Vakarų valstybių paplitęs nusikalstamumo ir narkomanijos prevencijos metodas, kai jaunių žmonių gyvenimo įgūdžiai stiprinami individualiai bendraujant su suaugusiais - mentoriais. Bendravimas su mentoriais bręstančioms asmenybėms padeda sekti teigiamu pavyzdžiu, sustiprinti vertybių sistemą ir pasaulėžiūrą, kartu su mentoriumi rasti atsakymus į svarbius gyvenimo klausimus.

Mentorystės programose gali dalyvauti asociacijos narių - įmonių darbuotojai. Vaikai - tai programoje pakviečiami dalyvauti Lietuvos mokyklų mokiniai, kurių atrankoje dalyvauja profesionalūs socialiniai pedagogai. Programa yra įsteigta ir didele dalimi finansuojama „Mentor Lietuva“ asociaciją įsteigusių Lietuvos verslo įmonių.

Lietuvoje mentorystės idėjas paskleidė Šiaurės Europos finansų įmonių grupė SEB, aktyviai bendradarbiaujanti su „Mentor Foundation“ Švedijoje. Nuo 2004 metų mentorystės idėjas Lietuvoje praktiškai įgyvendina „Mentor Lietuva“ narės - SEB bankas, advokatų kontora „LAWIN“, įmonių grupė „Vičiūnai“ ir šių įmonių darbuotojai.

„Mentor Foundation“ („Mentor“) yra pasaulinė, nepriklausoma, nevyriausybinė, privačių asmenų įsteigta organizacija, kurios misija yra užkirsti kelią piktnaudžiavimui narkotikais bei skatinti vaikų ir jaunimo sveiką gyvenseną bei gerovę. „Mentor“ buvo įkurta 1994 m., jai vadovauja Švedijos karalienė Silvija. Organizacijai priklauso aštuonios nacionalinės atstovybės, veikiančios kaip savarankiškos organizacijos, vienijamos bendrų tikslų ir misijos. „Mentor Lietuva“ yra pirmoji nacionalinė „Mentor Foundation“ organizacija Baltijos šalyse ir Centrinėje Europoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų