Pereiti į pagrindinį turinį

Kada karys gali gerti alų?

2010-11-02 05:43
Drausmė: atlikdami tarnybą kariai negali išgerti nė lašo alkoholio.
Drausmė: atlikdami tarnybą kariai negali išgerti nė lašo alkoholio. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Teismams gali tekti išspręsti netikėtą problemą – kiek ir kokių alkoholinių gėrimų, kada ir kur gali išgerti Lietuvos karys.

Nutraukė sutartį

Krašto apsaugos ministerija neseniai nutraukė profesinės karo tarnybos sutartį su jaunesniuoju seržantu Remigijumi Įzokaičiu, kuris, tarnybinio patikrinimo duomenimis, girtavo karinėje teritorijoje ir atlikdamas tarnybą.

Ministrės Rasos Juknevičienės įsakymu atleidimo iš tarnybos drausminė nuobauda šiam motorizuotos pėstininkų brigados "Geležinis vilkas" Didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų bataliono technikui skirta "už tarnybos pareigų neatlikimą".

Tarnybinis patikrinimas esą parodė, kad R.Įzokaitis šią vasarą gėrė alų karinėje teritorijoje ir atlikdamas karinę tarnybą. Tai pagal įstatymus ir karių elgesio taisykles kariškiams neleidžiama.

Todėl R.Juknevičienės įsakymu su R.Įzokaičiu nuo spalio 22 d. nutraukta karo tarnybos sutartis ir jis iš profesinės karo tarnybos išleistas į atsargą.

Nuobaudą laiko nepagrįsta

Ministrės įsakymas pasirašytas dar spalio 8 d. Prie įsakymo yra spalio 15 d. R.Įzokaičio pasirašytas prierašas: "Susipažinau, su nuobauda nesutinku, ją apskųsiu."

Viešoji įstaiga Karių teisių gynimo centras (KRTC) ėmėsi ginti iš tarnybos atleistą jaunesnįjį seržantą. "Padėsime jam kreiptis į teismą ir jame ginsime šio kario teises", – tvirtino KRTC generalinis direktorius Laimonas Jakas.

Jis teigė, jog nuobauda R.Įzokaičiui skirta nepagrįstai, nors ir pripažįstama, kad karys išgėrė alaus, tačiau tai esą įvyko ne tarnybos metu ir ne karinėje teritorijoje.

"Norėtume atkreipti dėmesį, kad R.Įzokaitis nežinojo, jog jis galbūt yra karinėje teritorijoje, todėl šiomis aplinkybėmis negalima taikyti Alkoholio kontrolės įstatymo nuostatų", – tvirtinama KRTC rašte, adresuotame krašto apsaugos ministrei.

Anot L.Jako, "už karių supažindinimą su poligono, dalinio ar karinės teritorijos ribomis atsako vadovybė". O karys R.Įzokaitis esą nebuvo deramai ir laiku supažindintas nei su poligono, kuriame neva pagautas geriantis, ribomis, nei su poligono vidaus tvarkos taisyklėmis.

Ne tarnybos metu ir miške

KRTC rašte pabrėžta, kad "poligonas yra karinė teritorija tik ta apimtimi, į kurią įeina poligono kaip padalinio (dalinio) štabo, kareivinių, sandėlių, saugyklų ir kiti administraciniai pastatai, šaudyklos, šaudyklos bokštai, budėjimo postai, turinti aiškiai nubrėžtą ribą – tvorą ir infrastruktūrą". Visa kita KRTC traktuojama kaip Lietuvos nekarinės teritorijos miškai ir laukai, kurie "savavališkai negali būti perkvalifikuojami ir vertinami kaip karinė teritorija".

Tikinama, kad R.Įzokaitis alų gėrė miške, palapinėje, o ne dalinyje ar kokioje nors kitoje karinėje teritorijoje.

"R.Įzokaitis 2010 m. birželio 9 d. buvo ne tarnybos metu, nes vieną butelį alaus išgėrė apie 23.50 val., pasibaigus dienos pratyboms, laisvu nuo tarnybos metu. Tai įvertinta ir pačioje tarnybinio patikrinimo išvadoje", – pabrėžiama KRTC rašte ministrei.

Teigiama, kad birželio 10-osios rytą prasidėjus tarnybos metui karys buvo visiškai blaivus.

Priminta taurė šampano

Rašte R.Juknevičienei nurodoma: "Papildomai norime priminti apie Jūsų pačios 2010 m. balandžio 20 d. priimtą įsakymą ir balandžio 23 d. įsakymą, kuriame patvirtinote alkoholio vartojimą ministerijoje tarnybos metu, bei išreikštą viešą poziciją: "...nieko blogo šiandien tikrai neįvyko, tik po vieną taurę šampano dvidešimtmečio proga!"

Šiuo atveju primintas Lietuvos krašto apsaugos sistemos atkūrimo dvidešimtmečio minėjimas, surengtas praėjusį pavasarį ministerijoje, kai ministerijos ir kariuomenės vadovybė, atlikdama tarnybą, iškilmių proga kėlė taures putojančio vyno.

KRTC vadovo L.Jako nuomone, taikomi dvejopi standartai. "Primename, kad j.srž. R.Įzokaičio situacijoje buvo tik vienas butelis alaus, jis išgertas gerų praėjusių pratybų proga. Aplinkybės R.Įzokaičio atveju palankesnės, nes karys, priešingai nei per Jūsų organizuotą renginį, buvo ne tarnybos metu, be uniformos ir ne karinėje teritorijoje", – tvirtinama jo rašte ministrei.

Sunkus klausimas teismui

L.Jakas taip pat teigė, kad neseniai Jungtinio štabo viršininkas patvirtino naujas alkoholio vartojimo kariuomenėje taisykles. Jos esą kiek liberalesnės nei iki šiol buvusios.

KRTC vadovas netiki, kad R.Juknevičienė atsižvelgs į jo rašte išdėstytą rekomendaciją atšaukti įsakymą dėl pernelyg griežtos nuobaudos taikymo R.Įzokaičiui. "Todėl, matyt, bus skundžiamasi teismui", – kalbėjo L.Jakas.

KRTC generalinis direktorius tikisi, kad teismas atsakys, ar karys turi teisę pasibaigus pratyboms, ne tarnybos metu, išgerti butelį alaus, ar gali tai daryti miške, o ne karinėje teritorijoje pastatytoje karinėje palapinėje, ar buvimas tokioje palapinėje traktuojamas kaip karo tarnyba.

L.Jakas spėja, kad griežta nuobauda R.Įzokaičiui skirta dėl pernelyg didelio karinio dalinio, kuriam priklausė jaunesnysis seržantas, vadovų uolumo, siekiant įrodyti aukščiau stovintiems viršininkams, "jog labai aktyviai ir griežtai kovojama su girtavimu kariuomenėje".

KRTC vadovas mano, kad Lietuvos karys, kaip ir kiekvienas pilnametis šalies pilietis, turi teisę laisvalaikiu elgtis kaip nori, taip pat išgerti bent silpnojo alkoholinio gėrimo, neturinčio esminės įtakos kario sveikatai. Pateikiamas Čekijos pavyzdys, kurios kariuomenėje, pasak L.Jako, kariams leidžiama kartkartėmis netgi tarnybos metu išgerti vieną kitą buteliuką alaus.

Nuobauda skiriama ne pirmąkart

Krašto apsaugos ministerija (KAM) dienraščiui pranešė, kad dėl R.Įzokaičio ir kitų karių elgesio per šių metų birželio 9–13 d. vykusias pratybas "Ankstyvas griaustinis 2010" buvo atliktas tarnybinis patikrinimas ir jis parodė, kokių buvo padaryta karo tarnybos statuto pažeidimų. Remiantis patikrinimo išvadomis buvo pateikti siūlymai dėl drausminių nuobaudų skyrimo.

Atkreiptas dėmesys, kad drausminė nuobauda R.Įzokaičiui – atleidimas iš profesinės karo tarnybos – skirta dėl sunkinančių aplinkybių. "Per pastaruosius metus šiam kariui tai jau antra nuobauda už šiurkštų drausmės pažeidimą. Remiantis Kariuomenės drausmės statuto nuostatomis, jei karys padaro daugiau nei vieną šiurkštų drausmės pažeidimą per kalendorinius metus, jam taikoma pati griežčiausia drausminė nuobauda – atleidimas iš tarnybos", – pabrėžė krašto apsaugos ministrės atstovė spaudai Danguolė Bičkauškienė.

Pasak jos, kitiems prasižengusiems kariams buvo trims mėnesius 30 proc. sumažinti tarnybiniai atlyginimai.

Pabrėžta, kad jeigu karys, susipažinęs su tarnybinio tyrimo išvadomis, jaučiasi neteisingai nubaustas ar įvertintas, jis turi teisę kreiptis į Generalinę inspekciją ir ji patikrins, ar kario nepasitenkinimas pagrįstas. Tačiau, kaip informavo KAM Generalinė inspekcija, R.Įzokaitis nesikreipė dėl jam skirtos drausminės nuobaudos nepagrįstumo.

"Kalbant apie konkretų karį ir atliktą tarnybinį patikrinimą akivaizdu, kad karys pažeidė Alkoholio kontrolės įstatymo alkoholio vartojimo ribojimo reikalavimus karinėje teritorijoje, Karo tarnybos statuto nustatytas karių pareigas ir Kariuomenės drausmės statutą", – tvirtino D.Bičkauskienė.

Paklausta, ar kariai apskritai turi teisę vartoti alkoholį, ypač silpnąjį, atstovė spaudai atsakė: "Po pratybų, ne tarnybos metu ir ne karinėje teritorijoje kariams nedraudžiama vartoti alkoholio, tačiau alkoholio vartojimas tarnybos vietoje, karinėje teritorijoje ar tarnybos (karinės operacijos) metu yra draudžiamas, išskyrus protokolinius atvejus. Minėtu atveju kariai buvo įsikūrę poligone, karinėje stovyklavietėje, jie buvo pratybose."

"Galima tik apgailestauti, kad minėtas karys, turėdamas vieną galiojančią drausminę nuobaudą, nepadarė tinkamų išvadų ir patyrė skaudžią pamoką", – sakė ji.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų