Pereiti į pagrindinį turinį

Kam atiteks ministrų portfeliai?

2012-10-31 09:02
Kam    atiteks    ministrų   portfeliai?
Kam atiteks ministrų portfeliai? / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Valdžios briedis jau nušautas. Bet kaip pasidalyti laimikį, kad būtų patenkinta ir partija, ir Prezidentė? Koaliciją formuojanti trijulė kėdžių dalybas jau pradėjo, bet jos lengvos nebus.

Dalybų formulės

Keturiolikos ministerijų vadovybė, Seimo pirmininko ir jo pavaduotojų, komitetų pirmininkų postai. Valdančiąją daugumą formuojančių partijų pokalbiai dėl šių šiltų kėdžių dalybų jau prasidėjo.

Nors dar neaišku, ar prie socialdemokratų, Darbo partijos (DP) bei Tvarkos ir teisingumo partijos prisijungs Valdemaro Tomaševskio Lenkų rinkimų akcija, kam atiteks vienas kitas portfelis – jau daugiau mažiau aišku. Jei valdžią dalytųsi derybas jau po pirmojo Seimo rinkimų turo pradėjusi centro kairės trijulė, socialdemokratai pretenduotų į septynis aštuonis ministrų postus, DP – į keturis penkis, o Tvarkos ir teisingumo partija – į du. Tačiau formulė gali būti kitokia, nes ministerijų vadovų portfeliai – skirtingo svorio.

Valdžios kėdžių dalybas kiek keistų, jei prie buriamos koalicijos prisijungtų Lenkų rinkimų akcija. Tačiau tikėtina, kad V.Tomaševskio partija pasitenkintų, pavyzdžiui, švietimo ir mokslo viceministro pareigybe, o į ministrų portfelius nepretenduotų.

Seimui vadovaus V. Baltraitienė?

Seimo kulisuose nė neabejojama, kad Seimo pirmininko postas atiteks antrai pagal dydį koalicijos partnerei – Viktoro Uspaskicho DP. Jau aišku, kad į šį postą nepretenduos nei teisiami DP lyderis, nei jo pavaduotojas Vytautas Gapšys. Tai vakar patvirtino buriamos valdančiosios koalicijos lyderis Algirdas Butkevičius.

Seimo kulisuose spėjama, kad Irenos Degutienės įpėdine greičiausiai taps dabartinė Seimo vicepirmininkė DP atstovė Virginija Baltraitienė. Manoma, kad būtent ši į jokį rimtą skandalą neįsipainiojusi DP narė naujajai Seimo daugumai bus priimtiniausia.

O Seimo vicepirmininkų postus dalytųsi likę koalicijos partneriai. Kairieji šiame poste jau regi, pavyzdžiui, Vytenį Povilą Andriukaitį.

V. Blinkevičiūtės aistros

Dėl ministrų portfelių dalybų klaustukų kiek daugiau. Realiausias pretendentas į premjerus Algirdas Butkevičius jau pareiškė, kad Finansų ir Vidaus reikalų ministerijos bus socialdemokratų rankose. Ingridą Šimonytę galėtų pakeisti Lietuvos banko darbuotojas Vilius Šapoka arba Europos Parlamente šiuo metu dirbantis socialdemokratas Zigmantas Balčytis. O vidaus reikalų ministro kėdę jau matuojasi Algirdo Brazausko Vyriausybėje juo dirbęs Juozas Bernatonis.

Tačiau dėl ministrų kėdžių deramasi ne tik tarp partijų. Dėl vadovavimo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, dienraščio žiniomis, Socialdemokratų partijoje aistras kelia europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė. Dėl šio posto ji pasiryžusi atsisakyti europarlamentaro mandato, antraip esą „žmonės ją užmirš“.

Daugiausia debatų, žinoma, kelia trys vadinamosios pinigingiausios ministerijos – Susisiekimo, Ūkio ir Aplinkos. V.Uspaskichas jau skelbia nusitaikęs į dvi iš jų – Susisiekimo ir Ūkio, tačiau, manoma, DP teks tik viena jų.

Tikėtina, kad į ministro postą čia galėtų būti deleguotas tokio darbo jau ragavęs DP atstovas Kęstutis Daukšys. Aplinkos ministru neatsisakytų tapti Rolando Pakso pavaduotojas Valentinas Mazuronis. Neatmetama, kad Z.Balčytis galėtų vadovauti Susisiekimo ministerijai.

Istorinis tūpsnis

Kam gali būti patikėti užsienio reikalai? Regis, jau buvo aišku, kad A.Butkevičius šį postą užimti siūlytų saviškiui – Baltarusijoje ambasadoriaus pareigas einančiam Linui Linkevičiui.

Tačiau vakar kairiųjų vedlys padarė netikėtą istorinį tūpsnį. A.Butkevičius pareiškė, kad užsienio reikalų ministro kandidatūrą galėtų pasiūlyti pati Prezidentė. Jei šalies vadovę tokia sąlyga tenkintų, neatmetama, kad ši į ministro pareigas siūlytų kokį nors Užsienio reikalų ministerijos funkcionierių.

Krašto apsaugos ministerija lig šiol mažai ką domino. Nebejotina, kad jai vadovaus socialdemokratas. Iš kairiųjų šiai ministerijai yra vadovavęs ir Juozas Olekas, ir Gediminas Kirkilas. Jei socialdemokratams tektų Sveikatos apsaugos ministerija, šiai tikriausiai vadovautų J.Olekas, o Krašto apsaugos – G.Kirkilas.

Kol koalicijos partnerių derybos nebaigtos, sunku spėlioti, kas galėtų vadovauti Švietimo ir mokslo ministerijai. Į šios vadovo kėdę nusitaikę ir socialdemokratai, ir DP. Tačiau tarp kairiųjų potencialių kandidatų daugiau. Šiai ministerijai galėtų vadovauti du gerai žinomi Vilniaus universiteto veikėjai: buvęs rektorius, į Seimą išrinktas Benediktas Juodka arba dabartinis prorektorius Rimantas Vaitkus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų