Pereiti į pagrindinį turinį

Kelionė į Jungtinius Arabų Emyratus sugriovė mitus

Kelionė į Jungtinius Arabų Emyratus sugriovė mitus
Kelionė į Jungtinius Arabų Emyratus sugriovė mitus / R.Nakrošytės nuotr.

Neįtikėtinos prabangos ir šoką keliančių įspūdžių šalis. Taip Jungtinius Arabų Emyratus apibūdina penkiolika dienų šioje šalyje praleidusi panevėžietė Renata Nakrošytė. Ruošdamasi kelionei lietuvė neslepia gailėjusi čadromis veidus slepiančių arabių, tačiau žvilgsnis iš arčiau stereotipus sugriovė.

Įsileido nenoriai

„Išvažiuodama namo jau kalbėjau, kad sutikčiau ir aš apsigaubti juoda čadra, jei galėčiau gauti tai, ką turi tenykštės moterys“, - sako keliautoja.

Didžiulis privalumas, pasak Renatos, į Emyratus važiuoti savarankiškai, nesinaudojant kelionių agentūrų paslaugomis, nes vargu ar pamatytum tiek, kiek po šalį vežiojamas ten gyvenančių bičiulių. Į šį musulmonišką kraštą panevėžietę nuviliojo Dubajuje gyvenanti draugė.

„Bandymas išvykti vertas atskiros istorijos, - pasirengimo kelionei įspūdžiais dalijasi panevėžietė. - Jei netekėjusi mergina iki 35-erių metų nori įvažiuoti į Emyratus, arabai net neabejoja, kad ji ten vyksta dirbti prostitute. Daugybę kartų teko aiškinti, kad man jau trisdešimt septyneri, be to, esu susižadėjusi ir pasilikti neketinu.“

Apie arabų nepatiklumą buvo įspėjusi ir Emyratuose gyvenanti draugė - esą jei užsienietis jiems nepatiks, į šalį bus neįleistas be jokių paaiškinimų.

„Baigėsi tuo, kad viza kainavo triskart brangiau, nes turėjau ją daryti skubiau“, - rengimąsi kelionei prisimena R.Nakrošytė.

Neįtikėtina prabanga

Porą savaičių Jungtiniuose Arabų Emyratuose praleidusi panevėžietė neslepia supratusi, kad mūsų žinios apie šį neįtikėtinos prabangos kraštą labai menkos.

Porą dienų aplinka šokiruoja, paskui apsipranti, kad šalia kuklios žvejų užeigos pamatai auksinius vartus, viešbučiuose rankas plauni marmuro kriauklėje su aukso čiaupais. O Emyratų architektūra, kaip pasakoja keliautoja, visiška laisvė architektams.

Viešbučiai statomi alsuojantys prabanga, daugybės aukštų ir pačių neįtikinamiausių formų. Statybos vyksta taip intensyviai, kad Dubajuje - specialiai turistams kuriamame mieste - dirba 25 proc. visų pasaulio kranų.

Šalia modernių dangoraižių - mečetės. Jos statomos nedideliu atstumu, kad iš vienos šventyklos Alachui siunčiamos maldos girdėtųsi kitoje. Gerti alkoholio arabams neleidžia išpažįstamas islamas, tad šia privilegija gali pasinaudoti tik turistai.

Apie islamo draudimą valgyti kiaulieną liudija ir prie įėjimo į kiaulienos parduotuvę kabantis užrašas „Ne musulmonams“.
Kepinančiame karštyje veši palmės, žydi gėlės. Pasirodo, visi turistams žavėti skirti augalai laistomi dirbtinai, po žeme išvedžiotos sistemos.

Ypatingą žavesį atvykėliams kelia veidrodiniu principu suprojektuotas Atlančio miestas - pastatai tokie, tarsi esantieji kitoje gatvės pusėje atsispindėtų veidrodyje. Neįprasta lietuvio akims viešbučiuose matyti auksinius krėslus, kavinėse - aukso raidėmis rašytus valgiaraščius.

Viename viešbutyje prasitarusi, kad tokį prabangų tualetą ir ji norėtų tvarkyti, Renata išgirdo paaiškinimą esanti aukštesnės kastos - baltaodė, o tokie žmonės jau dirba viešbučių tvarkytojais.

Moterys nenuskriaustos

„Dirbančio arabo nepamatysi, tai imigrantų reikalas, - pasakoja panevėžietė. - Ne veltui sakoma, kad arabas yra „viskas viename“ - gyvenimo būdas, tautybė ir tikėjimas. Jų filosofija - turėti viską, kas geriausia.“

Gyvenimas Emyratuose neatrodo sunkus, o ir arabai nelinkę jo apsunkinti.

„Važiavau į Emyratus įsitikinusi, kad arabai vyrai yra despotai, todėl gailėjau po juodomis čadromis pasislėpusių moterų, - prisipažįsta R.Nakrošytė. - Tačiau greitai supratau, kad tai tėra gerai įsišaknijęs mitas. Iš tiesų arabus valdo moterys. Užtenka pamatyti porą parduotuvėje ir supranti, kad moterų norai vykdomi besąlygiškai. Moteris pirštu parodo pageidaujamas prekes, o vyras nė pusės žodžio nesakęs už viską sumoka.“

O nori arabų moterys visko, kas geriausia. Moteriška akimi Renata netruko pastebėti, kad po čadromis slepiasi garsiausių pasaulio gamintojų džinsai, šortai, avi arabės tik kosminius pinigus kainuojančius batelius ir nešiojasi tokias pat rankines.

Atskira kalba ir apie čadras. „Jos pasiūtos iš tokio plono šilko, kad visą apdarą gali per žiedą ištraukti, - pastebi keliautoja. - Skarelės puoštos Svarovskio kristalais, kainuoja tūkstančius dolerių. Neiškentusi draugei pasakiau, kad, ko gero, ir aš tokio apdaro norėčiau. Supratau, kad dėvėti čadrą yra ne priespaudos, o prestižo reikalas, turistams kuriamas įspūdis.“

Arabų moterys apsaugotos ir nuo svetimšalių dėmesio. Fotografuoti ir kalbinti arabes turistams draudžia įstatymai, jų nepaisantis atvykėlis gali būti nubaustas bauda iki 16 tūkstančių dolerių.

Tačiau patys arabai nevengia rodyti dėmesio šviesiaodėms moterims. Paplūdimyje iki maudymosi kostiumėlių išsirengusios lietuvės iškart sutraukė būrį arabų, išgirdo daugybę prašymų nusifotografuoti.

Privilegijuoti ir moterų paplūdimiai, vadinami „Lady club“ („Moterų klubas“). Už savo moters apsilankymą tokiame paplūdimyje save gerbiantis arabas nevengia pakloti solidžios sumos.

Uždarame prabangiame paplūdimyje moterys mėgaujasi visomis pageidaujamomis procedūromis: masažais, depiliacija, grožio kaukėmis.

„Maudosi, tiesa, su čadromis, deginasi tiks akis ir pėdas neprisidengę“, - pasakoja R.Nakrošytė. Padorumo griežtai turi laikytis ir užsienietės.

Į šventyklas ir muziejus moterys gali eiti tik uždengtomis galvomis, alkūnėmis ir keliais. Šios vietos laikomos seksualiausiomis, o į krūtinę, kad ir gerokai atvirą, niekas nekreiptų dėmesio.

Bučiuoja šeicho portretą

Karštis Emyratuose pragariškas - jau kovo mėnesį siekia 40 laipsnių, nuo aplink vykstančių statybų miestai skęsta dulkėse, tačiau arabai to nejaučia. Kondicionieriai įrengti namuose, parduotuvėse, autobusų stotelėse.

Vandens Emyratuose trūksta, buteliais parduotuvėse jis perkamas aukso kaina.

„Tačiau pigesnis nei pas mus, - stebisi Renata. - Kilo mintis, kokioje mes dykumoje gyvename.“

Emyratuose visiškai nėra pėsčiųjų perėjų, baltomis čadromis vilkintys vyrai nardo tarp pypsinčių mašinų, vairuotojai jiems rodo nepadorius ženklus. Tačiau nė vienas sėdintysis prie vairo nedrįsta nesustoti, jei ant važiuojamosios dalies žengė moteris.

„Moterys ten kaip šventosios karvės Indijoje, - palygina Renata. - Niekas nedrįstų priekaištauti, jei atsisėdusi viduryje gatvės ji imtų darytis manikiūrą.“

Šeicho portretai gatvėse, autobusų stotelėse, degalinėse - neįprastas reginys europiečiui. Per viešnagę Renata pasakoja supratusi, kad išties yra už ką garbinti šeichą ir jam lenktis.

„Apie tai, kaip Emyratų šeichai rūpinasi žmonėmis, mes galime nebent pasvajoti, - įsitikinusi R.Nakrošytė. - Neturintiems kur gyventi vietiniams žmonėms nemokamai skiriami didžiuliai dviejų aukštų namai, vaiko susilaukusi šeima gauna tokią išmoką, iš kurios gali prabangiai gyventi. Mokslą arabų vaikams valstybė išperka bet kurioje pasaulio šalyje su viena sąlyga, kad išsimokslinę jie grįš į tėvynę.“

R.Nakrošytė juokauja labai apsidžiaugusi sužinojusi, kad Jungtiniams Arabų Emyratams, kaip valstybei, tiek pat metų, kiek ir jai. Apie tai, kaip dykumų klajokliai arabai gyveno prieš trisdešimt septynerius metus, primena turistams pastatyti demonstraciniai kaimeliai. Čia gali pamatyti ne auksu tviskančią prabangą, o po atviru dangumi įrengtus miegamuosius, primityvias maisto gaminimo vietas, šalia pririštus kupranugarius, bizonus.

Emyratai - papuošalų ir parfumerijos Meka. Susižavėjusiems tenykštėmis grožybėmis turistams Renata sako galinti patarti prieš perkant gerai pasiderėti.

„Kiekvieną prekę gali nusipirkti už pusę siūlomos kainos ir dar pigiau, - išduoda turistė. - Bet arabai taip moka siūlyti, kad atėjęs pirkti vieno kilimo įsigysi tris.“ Tačiau per siestą - popietinį poilsį - prekiautojų geriau netrukdyti. „Siesta - šventas reikalas. Kai tuo metu priėjome, jie net nesikėlė nuo žemės“, - arabų keistumais stebisi R.Nakrošytė.

Faktai

Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) - moderni musulmoniška valstybė Artimuosiuose Rytuose, pietvakarių Azijoje. Ribojasi su Omanu, Saudo Arabija ir Kataru.Sostinė Abu Dabis.

JAE sudaryti iš 7 emyratų - Abu Dabio, Dubajaus, Šardžos, Adžmano, Um el Kaivaino, Ras al Kaimos ir Fudžairos.
Iki 7-ojo dešimtmečio Arabijos pusiasalio pietryčiuose tebuvo nedidelės žvejų bendruomenės, susitelkusios palei Arabų ir Persų įlankas. Pasaulio žemėlapyje emyratai atsirado tik pradėjus eksploatuoti naftos telkinius.

Dabar Jungtiniais Arabų Emyratai yra begalinės prabangos kraštas su sparčiausiai pasaulyje augančia turizmo rinka.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų